Репортажи

Igor Golban: Ne dorim ca brandul nostru să fie recunoscut prin calitate, atât în țară, cât și în străinătate

 

Livada de migdali intră în topul celor mai profitabile culturi agricole ecologice din Moldova, pentru că migdalele sunt la mare căutare atât pe piaţa locală, cât şi pe cea internațională. Plantaţia poate fi exploatată 30-40 de ani, iar perioada de răscumpărare a investiţiilor constituie în jur de 7 ani. Prima livadă de migdali, Igor Golban a plantat-o în 2009, pe o suprafață de circa 9 ha, pe care ulterior a mărit-o.

Familia Golban deține în prezent, în jur de 30 ha de terenuri agricole proprii, pe care sunt plantate peste 20 ha de plantații multianuale: nuci, migdale și cătină albă – toate sunt crescute, începând cu anul 2011, în sistem ecologic.

“Am optat pentru a cultiva aceste culturi: nuca, migdalul și cătina, din motiv că sunt tot mai prezente în alimantația omenirii și desigur sunt șanse mari pentru a ne dezvolta cu pași rapizi afacerea. Compania noastră are o istorie tânără de producere a celor mai reprezentative soiuri de nuci, migdale și cătină albă din Moldova. Plantațiile sunt situate în sud-estul Republicii Moldova, în apropiere de zona Purcari, raionul Ștefan Vodă”, ne-a povestit Igor Golban.

Totul a început în 2005, când Igor Golban a cumpărat primele 3 hectare pe care a plantat nuci în Carahasani, raionul Ștefan- Vodă.

”Am hotărât că cel mai bine este să facem rost de pământurile noastre pe care vom planta treptat culturile pe care le doream. Inițial am plantat nuci, acum avem deja peste 14 ha cu nucari. În fiecare an, am cumpărat câteva hectare ca să le avem în proprietatea noastră. Prima livadă de migdali am plantat-o în 2009, pe care treptat am extins-o pe o suprafață de circa 9 ha. Din 2017, avem și o livadă de cătină albă, peste 4 ha.”

 

Despre recolta adunată anterior, Igor Golban ne-a răspuns destul de optimist, chiar dacă în 2020 roada a fost mai mică decât de obicei.

” Anul trecut mai slăbuț, am adunat în jur de 7 tone de nuci, 6 tone de migdale și circa 4 tone de cătină. De obicei, cantitățile variază de la minim de 5 la 12 tone la nuci, 4-17 tone de migdale și 7-15 tone de cătină, depinde cât de bun este anul. În cazul migdalilor, o dată la 3-5 ani nu avem recoltă. Se explică prin faptul că există două riscuri, totuși vorbim de migdal, care iubește căldura. Dacă în perioada lunilor decembrie – martie, numai câteva zile temperatura se ridică la 10-12 grade Celsius, migdalul intră în vegetație și astfel la înghețuri pierdem toate florile. Al doilea risc este atunci când primăvara migdalul înflorește, dar plouă continuu și albinile practic nu polenizează, ca urmare, nu avem fructul. S-a întâmplat așa situație, o săptămână întreagă a fost ploios, albina a lucrat numai 10-20 % și respectiv florile au fost în mare parte sterile.”

Familia Golban a optat pentru horticultura ecologică, astfel a inițiat procedura de certificare a plantațiilor.

” Noi ne-am dorit ca toată suprafața unde am cultivat livezile să fie proprie, din acest motiv a durat câțiva ani până am ajuns la suprafața pe care o deținem acum. În 2011 am inițiat certificarea plantației, dar abia în 2020 am finisat-o. Vă explic de ce, noi am avut o pauză pentru că începusem certificarea la o companie străină, însă ulterior am trecut la una din țară. După 4 ani de conversie, am obținut certificate bio. Anul acesta planificăm să certificăm producerea de făină, ulei, sucuri de cătină și fructe uscate.”

Igor Golban este nu numai producător de migdale, nuci și cătină, acesta de câțiva ani produce făină degresată și fulgi de migdale, dar și uleiuri presate la rece.

” Prima recoltă de migdale din 2013, noi le vindeam în coajă, însă pentru a reuși să avem grijă de livadă și de roada obținută, este nevoie de ajutorul unor persoane pentru care lucrul se rezuma pe durata a 3-4 luni pe an, ceea ce era puțin, așa că am decis să le păstrăm în echipa noastră anul împrejur. Anume așa am început producerea, deoarece treptat am decojit migdale, apoi am încercat să producem făină. Am decis să facem și ulei presat la rece, initial câteva tipuri, acum avem mai multe. Ulterior am propus că ar fi bine să avem migdale condimentate, sărate,  blanșate, așa că am ajuns la 7-8 produse proprii. Și cojile nu le aruncăm, le vindem ca pe o biomasă. Din momentul cînd am început procesarea, am dublat venitul.”

Banii adunați din procesare, au fost reinvestiți în utilaje și în procurarea materiei prime, care nu mai era acoperită din propria recoltă.

”Așa am ajuns să cumpărăm de la alți producători, pentru că producția proprie o prelucrăm în 4-5 luni. Am decis să reinvestim toți banii obținuți pentru a ne dezvolta afacerea. Am creat o echipă care pe durata anilor am consolidat-o și un brand local de care suntem mândri. Ne-am propus să ne mutăm de la Carahasani mai aproape de Chișinău, în comuna Băcioi, unde avem un spațiu mai mare. Am aplicat la proiectul ”Livada Moldovei ” și am obținut finanțare pentru construcția unei hale, deocamdată încă este frig, urmează să ne instalăm cred că în martie în noua fabrică, de circa 3000 metri pătrați, deși inițial am activat într-una de 7 ori mai mică.”

Igor Golban își dorește ca brandul local pe care l-a creat să fie recunoscut atât în țară, cât și în străinătate.

”Noi am început să procesăm și alte semințe, acum nu facem făină și ulei numai din migdale. Avem un sortiment de 36 tipuri de uleiuri. Am hotărât să extindem și varietatea produselor, astfel semințele care nu cresc la noi precum susanul, chimenul le importăm. Dar încercăm să cumpărăm de la producătorii noștri semințe de in, armurariu, miez de floarea-soarelui, dovleac, etc. Producem în jur de 30 mii de sticle, depinde de vânzări, încercăm să le vindem mai întâi, apoi să completăm producția, totuși uleiurile presate la rece sunt mai pretențioase, iar noi ne dorim să păstrăm calitatea, nu mizăm atât de mult pe cantitate.”

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!