Репортажи

Ilia Guzic: ” La ferma din Malcoci, nimic nu se irosește, creștem prepelițe, dar prelucrăm și găinațul lor”

Ilia Guzic din satul Malcoci, raionul Ialoveni a înființaț o fermă de prepelițe, însă producătorul și-a axat atenția nu numai pe carne și ouă, dar și pe găinațul păsărilor. Astfel, dejecțiile prepelițelor cad pe o bandă rotativă, fiind transportate spre divizia de procesare și transformate, cu ajutorul larvelor de muște, în îngrășământ.

Ferma de prepelițe din Malcoci este unica din țară, unde are loc și prelucrarea deșeurilor. Proprietarul Ilia Guzic susține că inițial a început a crește prepelițe pentru carnea deosebită la gust, pentru proprietățile hrănitoare, care nu numai că nu este inferioară puiului, dar o depășește în multe aspecte.

”Am ales prepelițele pentru că nu consumă mult, spre deosebire de găini, însă deșeuri produc aproape ca și găinile.Iar acest lucru este important pentru noi, deoarece nu creștem prepelițele numai pentru carne și ouă, dar și prelucrăm deșeurile rezultate de la ele. Când vorbim de găini, acestea mănâncă de 10 ori mai mult ca prepelițele, dar prepelițele crescute în condițiile noastre se ouă în fiecare zi, pe când găinile din câte cunosc eu, peste o zi. Prin urmare avem multe avantaje, la ferma noastră de prepelițe” a spus antreprenorul de la Malcoci.

Recent, la ferma din Malcoci, au fost aduse din străinătate, specii noi de prepeliță, care sunt crescute cu succes în Moldova.

”Am mers recent și am adus ouă din Bulgaria, avem specii și din Rusia, din Ucraina, din Austria, diferite rase noi. Unele sunt un pic mai mari decât se obișnuiește să crească o prepeliță, și gustul la carne este diferit. La un an reînoim sângele, cum se spune, cel puțin așa încercăm să menținem acest ritm. Ferma este preconizată pentru 38 mii de păsări, dar perioada iernii am crescut mai puține. În schimb acum, din motiv că oamenii cumpără puii și cresc prepelițele, vom ajusta cantitățile pentru a acoperi cererea existentă în această perioadă” a spus proprietarul fermei de la Malcoci.

Carnea și ouăle de prepeliță sunt recunoscute pentru gustul deosebit, care, se pare că depinde foarte mult de modul cum și cu ce sunt hrănite păsările.

”Fără o hrana corectă nu putem vorbi de un gust bun la carne, dar nici la ouă. Avem un amestecător, unde tradițional sunt amestecate 9 ingrediente: 50- 52 % de porumb, grâu în jur de 12-15 %, șrot de soia - 18-20 la sută, șrotul de floarea soarelui, așa zisul macuh punem 10-12%, adică proporția este 2 % la 100 de kg. Un mic secret este că prepelița iubește făina de lucernă, noi cultivăm suprafețele noastre cu lucernă ca să ne asigurăm că avem cantitatea necesară. Și desigur, avem făină din larvele de muscă, care conțin  84 % de proteină. Astfel gustul cărnii va fi evident deosebit” ne-a explicat antreprenorul de la Malcoci.

Ilia Guzic este fost militar și a început aventura în lumea businessului ca producător de gard zincat. Însă din motiv că acesta este un produs sezonier, antreprenorul a decis să confecționeze voliere sau mai simplu spus -cuști.

”Noi am început să producem cuști mecanizate pentru că am înțeles cât de importante sunt condițiile în care sunt crescute și ținute prepelițele. Cuștile sunt demontabile, pot fi spălate și dezinfectate. Totodată am gândit special montarea unei pelicule pe care deșeurile curg într-un coș special și noi le preluăm ca să le prelucrăm. Dar avem și cuști mecanice, le avem etajate, unde pot fi crescute până la 250 de prepelițe, câte 50 de prepelițe pe fiecare etaj, dimensiunea cuștii fiind de 50 cm pe un metru. Însă în cazul acestor cuști, în fiecare zi, manual trebuie scoase tăvile și să se curețe, desigur totul manual” a explicat Ilia Guzic.

Eram curioasă cum se desfășoară prelucrarea deșeurilor sau mai exact, dejecțiile prepelițelor. De fapt, procesul este destul de interesant. Dejecțiile cad pe o bandă rotativă, apoi este dus în divizia de procesare și este transformat cu ajutorul larvelor de muște  în fertilizator.

”Prelucrarea deșeurilor se produce cu ajutorul larvelor de muscă africană, aduse din China. Avem 14 bazine cu capacitatea de 800 de kg, unde se aduc deșeurile, se amestecă cu rumeguș, se adaugă microorganisme, necesare pentru a descompune și a produce bio-humusul. Pe parcursul a 25 de zile, acesta se prelucrează cu toate ingredientele respective, apoi îl ducem la uscătorie, și practic la 28 de zile, obținem un îngrășământ ideal pentru grădină. Scăpăm planeta de deșeuri în felul acesta. Avem filtre speciale pentru a evita să ajungă ceva în atmosferă, totul este bine pus la punct. Îl pregătim pentru vânzare și pot spune că în decursul celor 3 ani de când prelucrăm găinațul, tot continuăm să experimentăm ca să obținem un produs cât mai calitativ” a precizat Ilia Guzic.

Antreprenorul și-a reorientat deja activitățile de la fermă către sfera ecologică.

”În 2020, am instalat bateriile solare, producem energie verde și prelucrăm deșeurile. Am înțeles că planeta are nevoie de ajutor. Producem în jur dew 30 kw / h, ce nu consumăm, trimitem în rețeaua Premier Energy. Când nu avem suficiente zile cu soare, apelăm la energia din rețea. Folosind aceste mecanisme, noi obținem în jur de 12-14 % ieftinirea produsului nostru, carnea și ouăle de prepelițe. Totodată, dacă tinerii antreprenori au nevoie de sfaturi pentru a lansa afaceri cu prepelițe, suntem deschiși pentru colaborare, oferim suport, mai ales celor la început de cale” ne-a declarat Ilia Guzic.

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!