Репортажи

Impactul înghețurilor din această săptămână asupra dezvoltării culturilor de toamnă – opinia agricultorilor

Săptămâna aceasta mercurul din termometre a coborât sub pragul normei stabilite, ajungând la minus 15-17 grade pe timpul nopții. Chiar dacă stratul de zăpadă lipsește sau este nesemnificativ în toate zonele țării, totuși agricultorii cred că grâul este în siguranță. Am discutat cu doi producători de culturi cerealiere, unul din zona de nord a țării, din raionul Briceni, satul Larga, Roman Tabarcea, administratorul societății comerciale „Largo-Terra” SRL și celălalt din zona de sud, din raionul Ștefan Vodă, „Ecoaliment Prim” SRL, care ne-au povestit că în pofida înghețurilor din aceste nopți, grâul își va continua dezvoltarea.

Roman Tabarcea, fermier din raionul Briceni, satul Larga, administrează circa 1200 de hectare de terenuri agricole. El ne-a comunicat că înghețurile din această perioadă nu vor afecta drastic culturile agricole de toamnă pe care le-a semănat. Pe suprafața de 300 de ha, grâul de toamnă se află în faza de înfrățire și la moment se dezvoltă conform așteptărilor. Semănatul a avut loc în octombrie 2020 imediat după ploile care au avut loc la acea perioadă, beneficiind astfel de un nivel suficient de umiditate în sol. Pe o suprafață de 150 ha este cultivată rapița de toamnă."Mulți spuneau că este riscant, dar mi-am asumat consecințele conștient și am efectuat semănatul grâului în luna octombrie. Era păcat să pierdem umezeala de pe urma ploilor de atunci, și nu mai vedeam rostul să așteptăm. În această perioadă, avem un strat de zăpadă de cca 3 cm care acoperă culturile noastre. Cunoaștem că de regulă grâul rezistă la temperaturi joase de până la minus 15-17 grade Celsius. Cred că suprafața noastră cultivată cu grâu va suferi nesemnificativ și vă explic de ce. În aceste zile am avut în termometru minus 11-16 grade Celsius iar din cauza vântului și a umidității, temperatura a fost simțită ca și minus 18-20 de grade. Datorită stratului de zăpadă, temperatura la sol s-a redus cu cca 3 grade. Posibil că vor fi anumite pierderi la grâu, dar nu cred să fie majore. Cultura la moment este într-o stare bună de dezvoltare, demult nu am avut așa grâu de toamnă frumos și deși vor fi anumite porțiuni afectate, nu vom simți pagube de pe urma acestor înghețuri. La rapiță, situația este puțin diferită, cred că jumătate din suprafață va fi înghețată, dar să sperăm că mai puțin. Vom vedea".

Ați menționat că ați beneficiat de umiditatea solului în urma precipitațiilor din luna octombrie, dar am dori să cunoaștem dacă folosiți anumite tehnologii de conservare a umidității pe suprafețele agricole pe care le gestionați?

"Nivelul de umiditate a solului nostru depășește adâncimea de 2 m. Noi am optat pentru cultivarea culturilor de toamnă conform tehnologiilor No-Till și  Mini-Till. La grâu  avem semănate cca 100 de hectare la direct, pe tehnologia No-Till  și celelalte 200 de ha, dar și rapița, pe Mini-Till. Fiecare an își are specificul său, fiecare an aduce ceva nou din punct de vedere a condițiilor și circustanțelor. Vorbind în termeni tehnologici, tind spre No-Till ca și sistem de producere. Însă acesta își are factorii săi deloc simpli care trebuie analizați și ulterior implementați. Conservarea umidității solului este un factor cheie iar tehnologiile conservative pe care le urmăm deja de 10 ani ne-au asigurat grâul frumos de care ne putem bucura".

O situație relativ pozitivă pare a fi și în partea de sud a țării, unde stratul de zăpadă are o grosime dublă decât la Briceni, ajungând la 10 cm. Vasile Dînga, din raionul Ștefan Vodă, prelucrează o suprafață de 900 de hectare, dintre care cca 35 la sută sunt ocupate de culturile cerealiere. El ne-a comunicat că are mari speranțe că temperaturile negative din aceste zile, nu vor afecta grâul de toamnă, care la moment este acoperit de zăpadă și la fel pare a fi destul de frumos în acest an."Din păcate rapița a înghețat din motiv că plantele au răsărit prea târziu din cauza secetei care a afectat terenurile noastre. Am avut ploi abia la sfârșitul lunii noiembrie anului trecut. Dar deja era prea târziu. Noi am optat pentru tehnologia Mini-Till și de când am trecut să o practicăm, schimbările pozitive au fost simțitoare. Acum se acumulează mult mai multă apă în sol și în condiții de secetă, recoltăm un volum mai mare de roadă în comparație cu perioada când practicam prelucrarea terenurilor după tehnologia tradițională. Totuși chiar și așa avem deficiență la capitolul umiditate. Îmi amintesc, că în luna noiembrie erau doar 30 mm de precipitații, în prezent avem cca 60-70 mm, dar pe alocuri acestea sunt încă sub 40 mm. Cu alte cuvinte, umiditatea la noi în raion este în continuare destul de scăzută. În schimb ne salvează că atât în raionul nostru, Ștefan Vodă, dar și în Căușeni, avem un strat de zăpadă de cca 10 cm. Sper că vom evita înghețul în felul acesta, grâul fiind acoperit în totalitate. Noi l-am semănat destul de devreme, însă anume din lipsa umidității, semințele au stat în sol fără a răsări o anumită perioadă, așa că acum la noi grâul are 2-3 frunzulițe, este la începutul fazei de înfrățire. Sperăm totuși datorită zăpezii să nu fie afectat de temperaturile negative din aceste zile".

⚡️Urmărește știrile Agroexpert - https://t.me/agroexpert_md

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!