Ion Barancean: ”Avem o plantație de 2 ha, unde cresc cele mai dulci și aromate căpșuni”

Репортажи

Ion Barancean este un tânăr producător din sudul Moldovei, care împreună cu părinții săi, a cultivat pe terenurile agricole ale familiei cereale, dar și legume precum cartofi, ardei, iar cerințele consumatorului, i-au motivat să mai crească o cultură destul de solicitată și îndrăgită– căpșunile.

Tânărul antreprenor, Ion Barancean a ales să dezvolte o afacere acasă, în țară, chiar în satul Tochile Răducani din raionul Leova, de unde este originar. 

„Ideea a venit ca o scânteie, cu 4 ani în urmă și am trecut îndată la treabă. Am cumpărat material săditor din Italia, ne-am documentat temeinic despre condițiile de creștere a căpșunilor, astfel încât să oferim produse de calitate superioară, care să se bucure de succes pe piața locală. Actualmente avem o plantație de 2 ha, unde cresc cele mai dulci și aromate căpșuni pe care le-ați gustat vreodată, sortul ”Marmelad” adus din Italia” a povestit entuziasmat Ion Barancean.

Plantația este în câmp deschis, însă căpșunile cresc fără a fi împiedicate de buruieni, datorită sistemului implementat de producători.

”Chiar dacă fructele cresc pe câmp deschis, noi am amenajat plantația în așa mod încât pelicula amplasată pe sol să protejeze căpșunile de buruieni, dar totodată atunci când plouă să nu se murdărească fructele. Sunt niște găuri speciale, de unde răsar căpșunile, totul este bine calculat să fie suficient loc pentru fiecare în parte. De asemenea, avem sistem de irigare, folosim unele îngrășăminte necesare care ne garantează o roadă bogată de fructe” a explicat tânărul antreprenor. 

Cea mai mare provocare pentru producătorul autohton este, bineînțeles, piața de desfacere, în condițiile în care căpșunile sunt fructe sezoniere, de consum la zi.

”Anul trecut am obținut în jur de 20 de tone de căpșuni, cantitățile au fost cu 30 la sută mai mici decât în anii precedenți, dar ținând cont că prețul a fost un pic mai mare, ne-am acoperit toate costurile. Norocul nostru este că de când a început pandemia de COVID-19, colacul de salvare sunt lanțurile mari de magazine unde livrăm cea mai mare cantitate de căpșuni. colaborarea cu partenerii noștri este siguranța că produsele noastre nu vor sta pe câmp, ci vor fi livrate în stare proaspătă către consumatori. Ce-i drept, platforma de vânzare vine la pachet și cu norme fitosanitare stricte, pentru ca oamenii să consume doar produse de calitate, la ceea ce noi lucrăm permanent, iar certificatele noastre demonstrează proveniența produselor” a menționat Ion Barancean.

Anul acesta producătorul are un plan măreț, intenționează să dechidă un magazin specializat de legume și fructe la Chișinău.

”Ne-am propus să avem un magazin, unde consumatorii produselor noastre să poată găsi tot ce producem noi și poate chiar mai mult, vom vedea. Preconizăm ca în decurs de două luni să deschidem ușile acestui loc, unde vă așteptăm cu drag să ne gustați căpșunile, desigur anul acesta cred că producția va fi un pic mai târzie, din cauza primăverii care vedeți este mai ploioasă și va cauza o anumită întârziere la coacerea căpșunilor” a spus Ion Barancean. 

 Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert
обратно к списку