Репортажи

Ion Dolganiuc:”Am înregistrat cele două branduri locale pentru a promova produsele din Colibași”

Satul Colibași din raionul Cahul reprezintă un model de localitate în care locuitorii se simt bine, datorită condițiilor de trai moderne și datorită unui primar care știe să atragă investiții pentru a moderniza continuu infrastructura comunitară. Satul Colibași dispune chiar și de o stație proprie de pompieri, de un sistem de salubrizare care funcționează ca la carte, fiecare gospodărie deținând câte un tomberon, dar și de două branduri locale înregistrate.

Am discutat cu primarul Ion Dolganiuc pentru a afla cheia succesului, mai ales că edilul din Colibași este la al patrulea mandat și a adunat experineță de a sta la cârma primăriei nu glumă până în prezent.

Sistem de alimentare cu apă, centru de sănătate modernizat, parc public cu iluminare şi sistem de irigare, piaţă agricolă, drumuri locale funcţionale în proporţie de 80%, casă de cultură reparată, stadion sportiv dotat cu 500 de scaune noi, autospecială şi tomberoane pentru fiecare gospodărie, sistem de gazificare, stație de pompieri și o ambulanță proprie - sunt doar câteva dintre facilităţile de confort de care beneficiază locuitorii satului Colibaşi, din raionul Cahul. 

”Consider că inițiativa trebuie să vină de undeva, de fapt cred că acesta este rolul primarilor de a scrie proiecte ca să atragă finanțarea necesară pentru dezvoltarea localității, din surse diferite, cu implicarea activă a cetățenilor, căci așa toți devin responsabili pentru starea lucrurilor din localitate.Avem iluminare stradală în orice colț al satului, cu becuri led, trotuarele sunt pavate ca pietonii să nu se împiedice, mai avem de lucru la drumuri, dar treptat vom ajunge și la această etapă” ne-a declarat primarul Ion Dolganiuc.

În satul Colibași colectarea deșeurilor se face de câțiva ani ca la carte, precum în țările europene.

”Încă din 2013 avem un sistem de salubrizare bine pus la punct, este un proiect la care a existat o sinergie de finanțatori, astfel am reușit să cumpărăm o autospecială dotată și un tractor cu lamă și cu remorcă. Tot în acel an am procurat 1500 de pubele a câte 120 litri, pentru fiecare gospodărie. Și chiar dacă am avut finanțare, am stabilit și contribuția cetățeanului de 80 de lei pentru o pubelă. Așa fiecare are grijă de pubela sa, cred că spiritul civic este mai activ dacă locuitorii contribuie câtuși de puțin la realizarea unui proiect” a subliniat edilul de Colibași.

Primarul a menționat că are parte și de o echipă bună care mereu susține inițiativele de dezvoltare a localității. Cele mai multe proiecte au fost implementate de AO INTECO, beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul ”Cultura pentru un mediu sigur și protejat” în satul Colibași din raionul Cahul, lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

”Am mare noroc de o echipă bună, fără de care nu reușeam să implementăm atâtea proiecte pentru locuitorii din Colibași cu finanțare din fonduri europene” a spus Ion Dolganiuc.

”Casa de cultură din sat are, deja, grupuri sanitare accesibile inclusiv pentru persoane cu nevoi speciale. Apa reziduală va fi tratată, după ce se distrug toate bacteriile din apă, aceasta va fi utilizată pentru irigarea parcului din localitate. Și liceul din sat a fost renovat cu finanțarea de la Banca Mondială. Educația este prioritară, elevii au condiții moderne în liceu, au fost renovate sistemul de apă și canalizare, sistemul electric și de ventilare, a fost dotat liceul cu internet necesar în procesul educațional. Avem o colaborare productivă cu primăria, dar și cu asociația băștinașilor care se implică active la modernizarea localității” a declarat Victoria Matveev, președinta AO INTECO, dar și soția primarului.  

Peste 70% din localnicii din Colibași dețin sere, fapt ce a motivat primarul să promoveze brandul ”Borcănaș din Colibași”, cât și al doilea brand ”Cu drag din Colibași”, pentru că de fapt colibășenii au spirit de antreprenori.

”Ideea promovării localității si în mod special a economiei locale, unde activează cu succes vreo 200 de antreprenori a și dus la crearea celor doua branduri locale, pe care le-am înregistrat la AGEPI. Pentru a promova produsele locale pe care localnicii le vînd la anumite târguri, dar și peste hotare a fost un imbold pentru noi ca să înregistrăm aceste branduri și să ne bucurăm de rezultatele frumoase pe care le înregistrează antreprenorii de aici. Anul acesta, când am participat alături de primarul de Hâncești, fiind o prezență în premieră pentru Moldova la Expoziția Internațională FITUR 2021 la IFEMA Madrid, produsele de COLIBAȘI prezentate la această grandioasă expoziție au fost apreciate de un număr mare de vizitatori ai standului nostru.

Astfel, s-au bucurat de popularitate dulciurile produse de Casa Dulce Colibași, coșulețele din lozie confecționate de meșterul Petru Tricolici, bondițele confecționate de meșterul popular Constantin Cojan, frumoasele cămăși de Colibași confecționate de iscusita meșteriță Elena Iaconi și desigur Mierea de Colibași” a povestit Ion Dolganiuc.

 

Proiectul „Promovarea modului sănătos de viață în satul Colibași” reprezintă un alt exemplu de mobilizare comunitară și implicare a cetățenilor. Proiectul a presupus reconstrucția unei clădiri din centrul satului, fostul cinematograf care se dărâma și transformarea într-o sala polivalentă de sport.

”Finanțarea proiectului de construire a sălii polivalente a venit din mai multe surse, de la mai mulți finanțatori, fiind activ implicată diaspora și localnicii, care au donat în total peste 15 mii de euro pentru acest proiect.  De asemenea, Biroul de cooperare al Elveției, în parteneriat cu PNUD ne-a oferit 20 mii de euro, iar acum avem condiții de invidiat, cu echipamente sportive și tot ce este necesar pentru un mod sănătos de viață” a declarat primarul Ion Dolganiuc.

Tot cu implicarea cetățenilor din diasporă a fost organizată și o stație de pompieri în localitate.

”Pompierii noștri sunt voluntari din Colibași, dar și din satele Brânza și Vadul lui Isac, care fac parte din serviciul intercomunitar de pompieri creat în premieră. Am identificat clădirea care a fost transformată în stație de pompieri locală cu suprafața de 80 de metri pătrați, dotată cu echipamentele necesare pentru intervenții. Autospeciala a fost primită în dar de la o organizație austriacă. Postul activează cu suportul voluntarilor din cele 3 localități care, în caz de incendiu, sunt gata să intervină în situații de risc, fără a primi vreo remunerare. Bugetul total al proiectului a fost în jur de 80 de mii de dolari. Guvernul Elveției a acoperit circa 60 la sută (50 mii de dolari), restul sumei necesare a fost contribuția băștinașilor, cât și aportul primăriilor din aceste 3 localități. De asemenea, țin să menționez că un compatriot de al nostru stabilit în Marea Britanie, Liviu Cojan a donat acum 2 ani o ambulanță atât de necesară pentru noi toți. Pot să spun cu mândrie că de fapt colibășenii oriunde ar pleca, cu sufletul sunt tot acasă, în Colibași, care se transformă pe zi ce trece într-o localitate europeană” a mai adăugat primarul Ion Dolganiuc.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!