Репортажи

Ion Moraru: ”Noi punem preț pe calitatea puilor, nu pe cantitate”

Ferma de pui din satul Sipoteni, raionul Călărași este cunoscută pentru că de câțiva ani, este locul unde pot fi găsiți cei mai sănătoși pui, care cresc fără probleme, în orice zonă a țării ar ajunge. Ion Moraru susține că în pofida scăderii vânzărilor, din cauza pandemiei, ei au reușit în 2020 construcția unei hale noi la fermă, ceea ce le permite creșterea puilor în continuare, în cele mai bune condiții.

Frații Moraru au preluat afacerea de la tatăl lor, care activase peste 30 de ani la o fabrică avicolă din regiune. Din 2014, au început să o modernizeze, iar datorită Programului de abilitare economică a tinerilor, antreprenorul a beneficiat de 250 mii lei pe care i-a investit în amenajarea halelor.

”În prezent avem trei hale. Anul trecut am mai construit una, chiar la începutul pandemiei, dar așa am simțit noi să acționăm. Avem echipament automatizat în fiecare hală, unde hrana, apa toate ajung la pui fără implicarea noastră. Mai întâi de toate verificăm toate condițiile care trebuie să corespundă unui puișor de o singură zi, așternutul trebuie să fie la temperatura de 36 de grade, la fel ca la mamă. Încălzirea este automatizată, un singur operator gestionează funcționarea acestei hale. La fiecare zi de când ajung puii la noi de la incubator, coborâm temperatura cu câte un grad, ceea ce este necesar pentru a se adapta cu temperatura treptat, când va ajunge la gospodărie să se simtă în largul său” a explicat Ion Moraru.

Totuși pandemia și-a pus amprenta și asupra activității de la Sipoteni, antreprenorii susțin că puii se vând, dar nu ca înainte, deși prețul este același, de 35 de lei.

”Dacă anul trecut, când abia începuse pandemia, oamenii au cumpărat pui, fără să menționeze nimic de preț, acum ne spun că preferă să cumpere o găină gata crescută, fără a căuta cu ce să o hrănească, decât să cumpere pui. Probabil seceta de anul trecut a afectat multă lume și prin urmare, cu toții manifestă o temere în ceea ce privește hrana, lipsa de cereale pare a fi o problemă destul de gravă” a menționat Ion Moraru.

Pe de altă parte, ei asigură o hrană atent selectată puilor pe care îi cresc, totodată aceștia sunt vaccinați până ajung să fie vânduți.

”Hrana este naturală, noi nu folosim hormoni sau aminoacizi. Amestecul este din porumb, grâu, șrot de soia, macuh de floarea-soarelui, premixuri și cam atât. Puii sunt vaccinați de diferite boli care pot apărea la păsări pentru ca atunci când vor fi cumpărați să crească frumos în gospodăriile oamenilor. Cred că nimeni nu mai riscă acum să vândă puii fără a-i vaccina” a subliniat tânărul antreprenor.

Cea mai solicitată rasă de pui în prezent, sunt cei franțuzești, care i-a devansat pe cei ungurești, care de fapt este o combinație dintre câteva rase.

”Avem rasă Franceză (HUBBARD) și rasă mixtă, pe care o cunosc drept ungurească. Majoritatea doresc o rasă pentru ouă și carne, să ajungă la 4-5 kg. Recomandăm cumpărătorilor în primele 3 săptămâni să hrănească puii cu furaje similare cu care îi hrănim noi până la 35 de zile. Vindem și hrană, cei care au fost la fermă, cunosc acest lucru. În rest, fiecare se descurcă așa cum a învățat de la părinți și bunici, dar rasa respectivă este ușor de crescut” a spus Ion Moraru.

Comercializarea puilor începe de obicei din luna martie și durează până în octombrie.

”Anul acesta și timpul de afară ne-a împiedicat să vindem. Dacă anul trecut o hală, în care sunt în jur de 10 mii de pui, se vindea într-o zi, atunci în prezent, ne ia cam 10 zile să vindem puii din hală. Majoritatea cumpără primăvara, dar noi creștem și toamna, până în septembrie-octombrie. În restul lunilor, hala stă la sonație, trebuie să se odihnească. Sperăm că va trece perioada aceasta, în care omul se gândește mai puțin la o carne de calitate, ceea ce noi încercăm să oferim ani de zile. Cei care ne cunosc, care au cumpărat de la noi cel puțin o dată, revin în fiecare an. Noi am pus accent pe calitate, nu pe cantitate și ne dorim să ne menținem această poziție pe piața de păsări” a coinchis Ion Moraru.

 Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!