Репортажи

Ion Scorpan: Lipsa de unitate a noastră, a producătorilor, afectează prețul de realizare a nucilor

Unul dintre cele mai căutate produse din lume, miezul de nucă, în țara noastră poate fi găsit până şi pe marginea drumului. Potrivit specialiștilor, această ramură ar avea potențial financiar imens, dacă nucicultorii din Moldova ar extinde gama produselor nucifere și ar investi în modernizarea livezilor de nuci, pentru sporirea și îmbunătățirea calitatății roadei.

Ion Scorpan, nucicultor din satul Văratic, raionul Ialoveni, împreună cu fiul său, Teodor Scorpan, dețin o livadă de nuci care se întinde pe o suprafață de 100 de hectare. Muncile toamnei nu permit nici un răgaz, așa că nucicultorii nu pierd nici o zi în zadar.

Plantația am înființat-o cu 14 ani în urmă. Nechibzuind mult am hotărât să plantez cele 35 de hectare în anul 2007. Apoi am mai plantat 35 de hectare în următorul an, și în 2012 am mai plantat 30 de hectare. Schema de plantare a livezii este de 10x10” a povestit Ion Scorpan.

Când și-a pornit afacerea, agricultorul a studiat mult experienţa internaţională, în special, cea franceză. Inițial i-a fost dificil să hotărască ce fel de soiuri de nuci să planteze. Într-un final, a înţeles că trebuie să cultive soiuri performante. Așa că a ales soiul de nuci Franquette.

”Anul acesta calitatea nucii este bună. Anume la soiul Franquette, coaja este subțire și este foarte ușor la procesare, se strică ușor, iar miezul rămâne întreg, comparativ cu soiul moldovenesc. Pentru exportatori este foarte important ca miezul să fie întreg” a explicat Ion Scorpan.

Deși roada le-a fost afectată din cauza temperaturilor scăzute și a ploilor abundente din primăvară, care au împiedicat intervenția cu tratamentele necesare împotriva bolilor, nucicultorii se arată optimiști mai ales că deja au cereri pentru export.

”Așteptăm să strângem 700-800 kg per hectar. Le vindem peste hotarele țării, majoritatea în Turcia, dar am început să le exportăm și în Grecia cu prețul de 2 euro, nuca în coajă” a subliniat Ion Scorpan.

Fiul nucicultorului, Teodor Scorpan este convins că țara noastră ar ajunge să nu aibă concurență în exterior, dacă s-ar investi în dezvoltarea ramurii de creștere a nucilor, având în vedere că în Republica Moldova condiţiile climaterice sunt perfecte pentru cultivarea nucului.

”Din păcate nu există un standart, făcut de stat, de cum să avem grijă de nuci. Câți nucicultori, atâtea păreri diferite. Începând din primăvară când se încep tratările, stropirile, se încep confuziile. Problema este că nu avem specialiști, nu are cine să ne ghideze pentru a împiedica pierderile care survin din cauza anumitor greșeli. Dacă am fi uniți, dacă ar exista o cooperativă de producători de nuci, mai ales la vânzare, am putea seta toți un preț. Au existat câteva încercări, dar fără succes” a menționat Teodor Scorpan.

 Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!