Iurie Fluieraru deține în satul Palanca, raionul Ștefan Vodă pe o suprafață de 9 hectare, o plantație de viță-de-vie, soiul de struguri Moldova, crescută pe sistemul pergola. În acest an, producătorul susține că a obținut o roadă bogată, chiar dacă nu a irigat plantația.Totuși înțelegând rolul umidității necesare pentru dezvoltarea viei, cât și pentru mediu în general, producătorul a procurat un sistem de irigare subterană, unic în țară, care îi va permite să obțină rezultate uimitoare pe viitor.
Producătorul a reușit deja să culeagă strugurii pe care i-a depozitat în condiții optime până vor fi comercializați.
”Anul 2021 este unul bun pentru cei care au avut grijă să efectueze toate lucrările necesare în vie. Iar cei mai harnici au și cules strugurii, pe care i-au depozitat în condiții optime de păstrare.Comparativ cu anul trecut, fiind al treilea an de roadă, când am obținut 8 tone de struguri de pe un hectar, în acest an, al patrulea, am cules 16 tone per hectar, pe care le-am depozitat deja.Oricum consider că am obținut numai 70% din puterea de rod al viei, mai ales că recunosc, nu am irigat plantațiile. Dar am cumpărat un sistem de irigare subterană, produsă de concernul multinațional ”Du pont” și am început instalarea acestuia, care ne va permite să obținem circa 20 de tone de struguri. De fapt, datorită irigării de care vă povestesc, în al cincilea an de rod avem toate șansele să obținem chiar și 30 de tone de struguri, mai mult nici nu trebuie, totuși punem accentul pe calitate, nu neapărat pe cantitate. Deocamdată nu exportăm strugurii, îi vindem în țară, dar pe viitor ne vom gândi și la acest aspect, să inițiem procedura de export ” a explicat producătorul.
Sistemul de irigare subterană, susține fermierul, va permite reducerea costurilor de întreținere, va stimula dezvoltarea plantației și obținerea unei roade mai bogate, dar și va asigura protejarea mediului înconjurător.
”Este un sistem adus din Canada, nu știu dacă mai are cineva în Moldova, dar rolul acestuia este să asigure umiditatea necesară solului, fără să perturbeze ecosistemul. Acest sistem se monteaza în pământ, la o adâncime de 30-35 cm și nu sunt deloc vizibile la suprafață decât în momentul activării, cînd aspersoarele se ridică la câțiva cm deasupra solului. Un mare avantaj este că nu necesită reparații, poate rezista până la 25-30 de ani, astfel râmele și alte vietăți din plantație nu vor fi deranjate.Totodată se vor reduce semnificativ costurile operaționale, se va asigura economia de apă și de carburanți în procesul de udare a terenului. În plus, fertilizanții pot fi incluși în procesul de irigare” a menționat Iurie Fluieraru.
Roada bună de struguri se explică și datorită tratamentelor calitative, care au fost efectuate la timp.
”Noi am avut un an ploios în 2021, umiditate a fost suficientă, însă și bacteriile iubesc umezeala. Prin urmare, a trebuit să găsim soluții pentru a preveni dezvoltarea dăunătorilor în condițiile prielnice pentru ei. Am optat pentru o pulverizare electrostatică, mult mai calitativă, datorită căreia preparatele fito-sanitare ajung și pe dosul plantei, metoda fiind mai eficientă cu 72%, se asigură atracția materialului de protecție, care are încărcătură negativă și planta – pozitivă. Practic am pulverizat preparatele peste un rând, ceea ce a redus și din costuri, dar și din durata de timp necesară pentru tratamente” a subliniat Iurie Fluieraru.
Producătorul a ales să instaleze din primul an sistemul de pergolă în formă V, fapt ce i-a permis să obțină rezultate bune și multă satisfacție până în prezent.
”Beneficiul de bază al acestui sistem este că vița-de-vie este aerată, aerisirea are loc permanent, iar bacteriile nu se pot dezvolta într-un mediu bine aerisit. Astfel am redus tratamentele efectuate cu mult, în plus, există comoditatea de a lucra în așa plantație, or din costurile de producere 60% reprezintă manopera. Oamenii nu trebuie să se aplece, vița-de-vie este la vederea ochilor, roada este la îndemână. În așa mod, se reduc și cheltuielile, pe zi se reușește să fie întreținuți nu 200 de butuci, dar circa 300-500, adică forța de muncă este utilizată eficient, lucru important în prezent, când peste tot este criză de oameni” a menționat Iurie Flueraru.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!