Afacerea pe care o gestionează Ilie Verdeș este specializată în creșterea verdețurilor și legumelor – mărar, pătrunjel, ceapă verde, lolla rosa, lolla blonda, alături de ridiche, pepene galben și alte culturi. Cu un slogan patriotic ”De-ale noastre”, compania ”MolAgro ESP” produce verdețuri și legume de sezon, dar totodată le ambalează corespunzător.
În afacere, este implicată întreaga familie din 2013, însă din 2015 procesul producerii a prins alt contur, de când Ilie Verdeș, fondatorul companiei a decis să investească în echipamentul agricol și utilajul necesar pentru ambalarea produselor, care are loc în raionul Telenești, Chițcanii Vechi. A absolvit Universitatea din Tiraspol, specialitatea Geografie și Turism, dar nu a crezut niciodată că agricultura va fi domeniul în care își va pune pe roate o afacere.
„Ne-am specializat în creșterea acestor culturi, deoarece sunt unele dintre cele mai delicate. Nu oricărui agricultor i-ar reuși, ele cer un tratament mai special. Credem că putem oferi oamenilor un produs select și de calitate. Am investit în jur 150 mii de euro în utilajul de ambalare, în camere frigorifice, depozitul pe care-l avem, în mașinele care trasnportă legumele și tot ce ține de logistică” ne-a spus Ilie Verdeș.
Grija față de oamenii dragi, față de munca locuitorilor din satul de baștină a servit la inițierea acestei afaceri, care s-a extins treptat și a ajuns la nivelul din prezent.
”Am crescut consumând aceste legume, crescute de părinți, dar și de consătenii noștri, care însă le vindeau aproape pe nimic, obțineau puțin pentru munca lor, acea legătură de verdeață o dădeau cu 30 bani , dar cei care cumpărau legumele de-a gata, ulterior cereau câte 1 leu 80 bani per bucată. Acest lucru pe care l-am observat mi-a dat imbold să pornesc această afacere, să le ofer consătenilor locuri de muncă și o corectitudine față de eforturile lor. Așa am început, avem o suprafață cu ceapă verde, de circa 7 ha, cu pătrunjel și praj câte 5 ha, cu mărar – 3 ha, cu ridiche care o vom avea până în luna iulie – 8 ha, iar salata verde un hectar, însă noi o recoltăm în 5 cicluri pe durata verii. Toate le ambalăm la noi la Chițcanii Vechi, raionul Telenești, apoi le distribuim în întreaga țară, în magazinele cu care am stabilit contracte de colaborare” ne-a explicat Ilie Verdeș.
Au existat situații când mai simplu era să renunțe și să aleagă alt domeniu de activitate, mai ales că din partea statului au avut un suport destul de mic, deși necesitățile erau destul de mari.
„Desigur, am avut diverse provocări. Am solicitat ajutor la AIPA, care ne-a oferit 30 % din suma solicitată 280 mii lei, în rest am cumpărat totul din banii proprii. Problemele majore cu care ne-am confruntat au fost piața de desfacere, ambalajul pentru a fi expus un produs, vreme instabilă și factorul uman. Motive de a renunța cred că avem în fiecare zi de câteva ori, însă mereu găsim motiv să nu lăsam mâinile în jos. În fiecare dimineață când te trezești – e o nouă zi, trebuie să uiți de problemele din ziua precedentă și să mergi mai departe cu fruntea sus” a menționat fondatorul companiei ”MolAgro ESP”.
Pe timp de pandemie, când mulți agricultori din țară s-au confruntat cu problema comercializării produselor, piețele fiind închise, producătorul de verdețuri nu a întâmpinat greutăți la acest capitol. Datorită parteneriatul său cu anumite rețele de magazine, a avut comenzi constante și o garanție pentru salarizare. În prezent, livrează acestor magazine diverse produse, în funcție de sezon: ridiche, mărar, pătrunjel, ceapă verde, leuștean, praz etc.
”Noi avem un parteneriat stabil deja cu câteva magazine din țară, care ne permite să facem planuri de viitor și să ne concentrăm pe investiții. Suntem siguri că ceea ce producem, va ajunge la consumator, care se va putea bucura de produse locale, de calitate superioară, cu certificat care îi dă o siguranță cumpărătorului” a subliniat Ilie Verdeș.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!