Репортажи

Ludmila Catlabuga: ”Sectorul zootehnic merită să fie susținut mai mult din partea statului”

Ludmila Catlabuga este o tânără antreprenoare care împreună cu familia sa deține o fermă de vaci rasa Holstein, modernă în satul Visoca, raionul Soroca. Cele peste o sută de vite sunt monitorizate non-stop datorită unui soft modern, care transmite în timp real informații valoroase despre starea animalelor și permite antreprenorilor să crească productivitatea cornutelor.

Nu a fost visul pe care l-ar fi avut din copilărie, mai curând a fost o provocare care datorită familiei, a acceptat-o cu mult curaj în 2015.

”Tatăl socru întreținea fostele grajduri din sat și cred că datorită lui acestea au rămas întregi. Când soțul m-a întrebat dacă aș vrea să fac ceva în sat, am analizat acest domeniu vreo 2-3 ani, fiind contabilă de profesie, am preferat să pun totul pe hârtie. Am discutat cu mulți specialiști, am studiat mult pe internet, Google a fost cel mai bun consultant, am mers la numeroase expoziții în România, în Cluj, în Iași, am găsit parteneri acolo cu care am inițiat colaborări. Într-un final ne-am decis, am adus 33 de văcuțe, rasa Holstein din Germania, apoi au urmat încă 15, apoi câteva din Ungaria, astfel că în prezent la ferma noastră avem în jur de 150 de capete. Cineva din specialiști îmi spunea că trebuie să aducem vreo 60 de vite, dar într-un camion încap de la 30 la 33 de animale, așa că pentru început ne-am mulțumit cu un camion. Și așa nu știam cum vom face, primul an am improvizat foarte mult ca să ieșim din iarnă, am făcut față unei provocări mari, cu lumina, cu apa, cu canalizarea a fost greu, dar ne-am descurcat. Acum, peste ani, când ne amintim realizăm că am reușit” a declarat Ludmila Catlabuga.

Dorința de a obține un randament bun, antreprenoarea a înțeles că metodele tradiționale trebuie înlocuite cu cele moderne și a acționat.

”Am încercat să implementăm multe tehnologii noi, poate și din motiv că forța umană de lucru nu prea se găsește prin regiune.Am optat pentru automatizarea proceselor, în primul rând pentru a asigura o viață mai bună animalelor datorită unui soft de monitorizare a văcuțelor. Un veterinar este bine să fie la fermă, dar prin acest soft noi vedem tot, inclusiv, starea de sănătate a văcuțelor este monitorizată cu ajutorul așa-numitelor „pedometre” sincronizate cu crotaliile de la ureche, care transmit date despre activitatea vitelor prin intermediul unei aplicații special elaborate. Astfel fiecare mișcare a văcuțelor, toate procesele fiziologice sunt analizate atent, lactația, cât se deplasează, intrarea în călduri, când trebuie realizată însâmânțarea, observate la timp, procesele date ne salvează de anumite risipe, iar pentru mine este foarte important, căci totul se rezumă financiar. Putem depista anumite probleme, pe care le rezolvăm rapid. Softul nu a costat puțin, însă pot să vă spun că s-a meritat această investiție” a explicat Ludmila Catlabuga.

Pentru a obține performanțe în activitate, antreprenoarea a participat la numeroase cursuri și programe pentru a beneficia de mentorat, dar și de suport financiar.

”De obicei aplic la toate concursurile care consider că mă poate ajuta să ne dezvoltăm. Am reușit să obțin un grant datorită Fundației People in need Moldova, care cu susținerea Agenției Cehe pentru Dezvoltare oferă suport antreprenorilor. Foarte ușor a fost de lucrat cu aceste organizații, am explicat detaliat ce beneficii vom obține datorită softului respectiv, am prezentat rapoartele financiare solicitate. Desigur că am avut și o contribuție personală, dar am beneficiat de un suport financiar care ne-a ajutat foarte mult să implementăm această tehnologie foarte utilă în fermă” a subliniat Ludmila Catlabuga.

Antreprenoarea Ludmila Catlabuga este de părerea că sectorul zootehnic merită să fie susținut mai mult din partea statului.

”Consider că statul trebuie să susțină mai consistent fermierii, mai ales din sectorul zootehnic. Am obținut în acest an subvențiile per cap de animal, dar mai este nevoie de transpus legislația europeană ca să fim mai competitivi în țară, dar nu numai. Un detaliu dureros este prețul laptelui, negocierea prețului de achiziție a laptelui nu acoperă cheltuielile pe care noi le avem, motorina este foarte scumpă în prezent, de 16,50 lei, iar la noi totul este automatizat. Câțiva ani în urmă prețul era de 8,75lei - 9,15 lei, vă dați seama cât de mult s-a scumpit. Sinecostul laptelului este dublat sau chiar triplat, dacă să fac referire și la costul furajelor, fără de care calitatea laptelui scade. Porumbul, care este un ingredient prioritar în rația alimentară a vitelor, s-a scumpit, dar și șrotul de soia a ajuns la prețul de 14 lei per kg, totul s-a scumpit, iar laptele a rămas la prețul de 6,80 sau 7,10 lei lei fără TVA. O văcuță consumă zilnic hrană de circa 236 lei, fără a exagera, numai cu strictul necesar. Dar juncile timp de 3 ani consumă fără a oferi niciun venit, astfel ele sunt întreținute pe seama văcuțelor mulgătoare. La prețul care este în prezent la lapte, o vacă ar trebui să ofere minim 35 de litri de lapte, unde există oare așa productivitate?! Desigur potențialul văcuțelor Holstein este foarte mare, dar este necesar de anumite preparate suplimentare, studiile au demontrat că sunt suficiente 400 grame de concentrat adăugate în furaje ca să crească volumul de lapte. Noi avem două văcuțe care ating un record de 50-60 de litri de lapte, dar avem mare grijă de ele. Producem în prezent în jur de o tonă și jumătate, desi am putea obține 2-2,300 tone pe zi. Am început a colabora direct cu o companie de producere a lactatelor, iar pentru a păstra laptele, am importat două rezervoare cu capacitatea de prerăcire a acestuia. Cu toate că este greu și cu foarte multe carențe, sperăm mult să reușim să dezvoltăm sectorul zootehnic autohton ” a coinchis Ludmila Catlabuga.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!