Репортажи

Marcela Bratu: Am crescut o afacere în satul de baștină, cu banii proprii, datorită pasiunii pentru oi

Datorită soțului Viorel, care era pasionat de oierit, cu banii câștigați la nuntă în 2012, tânăra familie Bratu a cumpărat 30 de oi și astfel le-au crescut și îngrijit pe lângă casă, în satul Slobozia Mare, raionul Cahul. Treptat, toți banii pe care îi obțineau anual din vânzarea brânzeturilor ( caș dulce, urdă și brânză sărată) și a mieilor primăvara, i-au reinvestit în procurarea oilor și așa, au mărit numărul ovinelor din gospodăria lor.

În prezent, soții Marcela și Viorel Bratu au circa 200 de oi și mai nou, au decis să producă și salamul din carne de oaie – kavarma, după o rețetă veche.

”Noi ca mici întreprinzători, am folosit numai banii proprii până în prezent. Faptul că soțul are o pasiune mare pentru oierit ne-a motivat să pornim această afacere, acasă, în sat. Acum producem și salam numai din carne din oaie cu seul propriu, fără a adăuga apă, deși alții mai obișnuiesc să facă acest lucru. Noi am ales să mergem pe rețeta tradițională și ne bucurăm că cei care au gustat cel puțin o dată kavarmaua noastră, mai doresc să o cumpere și ulterior.”

În 2020 le-a fost destul de greu, din motiv că perioada grea pentru agricultori, cu secetă și lipsă de recoltă bogată, i-a afectat și pe ei. Au fost nevoiți să sacrifice unele oi, care nu mai erau atât de productive și să producă mai multă kavarma. Totodată, în așa mod, ca să se asigure că vor avea hrană suficientă pentru celelalte ovine.

” Anul 2020 cu pandemia și seceta care a afectat agricultorii din întreaga țară, la fel a fost destul de greu și pentru noi. Avem circa 5 hectare cu culturi agricole, în rest suntem nevoiți să cumpărăm. Am încercat să selectăm atent oile pe care le-am sacrificat pentru a le putea întreține corespunzător pe cele rămase. Noi depindem mult de roada agricultorilor, cu alte cuvinte problemele lor sunt ulterior greutăți pentru noi, crescătorii de animale. Din păcate, nu am primit nici un ajutor din partea statului, în 2020.”  

În schimb, în acest an, familia Bratu a obținut un grant din partea Uniunii Europene prin intermediul Grupului de Acţiune Locală ”Lunca Prutului de Jos”, fiind una din cei 10 beneficiari ai microproiectelor de dezvoltare economică locală, finanțat din fondurile europene ale Programului EU4Moldova: Regiuni-cheie. Astfel, soții vor să construiască un abator şi o unitate modernă de procesare a cărnii de oi, pentru a le propune consumatorilor săi produse de cea mai înaltă calitate. 

” Am aplicat și noi pentru că ne dorim să ne modernizăm afacerea, vom dota abatorul nostru cu tot ce ne trebuie pentru procesarea ccărnii, deja am început să aplicăm gresia și faianța. Ne bucurăm mult că am câștigat acest support din partea Uniunii Europene” a povestit fericită Marcela Bratu.

Familia Bratu produce în jur de 100 kg de kavarma, pe care deoacadată încearcă să o vândă în localitatea lor de baștină, Slobozia Mare și prin comenzile online. Vestea bună este că, datorită unui proiect transfortalier, în localitatea Slobozia Mare se construiește de la zero o piață modernă de desfacere, cu finanțare din mai multe surse: bugetul local - 1,5 mln lei, Guvernul Elveției prin proiectul PNUD” Migrație și dezvoltare locală” - 1,14 mln lei, Consiliul raional Cahul - 400 mii lei, programul guvernamental DAR 1+3 250 mii lei și astfel micii producători din zona de sud a țării, își vor putea vinde producția în condiții sanitare, precum se cere.

” Ne va fi mult mai ușor când va fi gata această piață modernă, cu frigidere, căci kavarmaua se alterează repede și trebuie să fie păstrată în condiții corespunzătoare. Ne pare bine că în curând, noi și toți micii producători din Slobozia Mare, dar și alte localități din zona noastră de la sudul Moldovei, vom avea posibilitatea să ne realizăm produsele noastre, așa cum se cuvine și cum cer regulile sanitare. Noi le producem cu multă grijă și dragoste pentru consumatorii noștri, din acest motiv condițiile de vânzare la fel sunt foarte importante. Și mai vreau să vă spun că atâta timp cât totul se face cu onestitate și dragoste, ies lucruri frumoase” a adăugat Marcela Bratu. Noi ne considerăm puternici și prin exemplul nostru ne propunem să demonstrăm că atâta timp cât ești onest și lupți pentru a-ți realiza visul acasă, totul se îndeplinește treptat. Este adevărat că nu imediat, dar noi am reușit să creștem frumos mica noastră afacere de familie în domeniul oieritului. Iar datorită acestui grant obținut în acest an, vom reuși să o modernizăm așa cum ne-am dorit de la început” a accentuat Marcela Bratu.

La tîrgul de primăvară, organizat de Grupul Producătoarelor Locale, cu susținerea Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, în data de 6-7 martie, în parcul ”Alunelul” din Chișinău, vor veni și soții Bratu, care vor aduce atât kavarma produsă cu multă dragoste, cât și brânzeturi din Slobozia Mare, raionul Cahul.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!