Репортажи

Maria Darii: «Lucrători sunt, problema constă în faptul că îți este frică să-i angajezi ca să nu fii expus riscului»

Chiar dacă în țară este pandemie, fermierii moldoveni au început lucrările agricole conform programului, căci dacă nu vor fi executate la timp, cantitatea și calitatea recoltei va avea de suferit. Despre cum micile gospodării legumicole se descurcă în campania de semănat, Agroexpert a discutat cu Maria Darii, proprietara unei gospodării țărănești din satul Chetrosu, raionul Drochia.

Pe teritoriul gospodăriei sunt plantate și crescute doar culturi ecologice. Antreprenoarea susține că utilizează doar fertilizanți naturali. O parte din semințe sunt obținute în cadrul gospodăriei, iar restul sunt achiziționate de la magazinele specializate.

Fiind întrebată despre cum se descurcă cu problema muncitorilor sezonirei, Maria Darii ne spune că la momentul actual, chiar dacă sunt brațe de muncă, îi este frică să-i angajeze.

,,Adevărul este că, acum, angajatorul are mai mare frică decât muncitorul. În gospodărie sunt angajați care de mai mulți ani activează la noi. Ne străduim să organizăm procesul de lucru astfel încât contactul între ei să fie redus la maxim, respectăm măsurile de precauție. Lucrători sunt, problema constă în faptul că îți este frică să-i angajezi ca să nu fii expus riscului.”

În contextul pandemiei, structura pe culturi în cadrul gospodăriei GȚ,,Maria Darii” nu a suferit schimbări. Asolamentul planificat a fost realizat pe deplin - grâu de toamnă, orz de primăvară, legume (roșii, castraveți și ardei) în sere cu o suprafață de 40 ari și 5 ha de ceapă.

O mare provocare pentru culturile agricole o constituie clima. Maria Darii consideră că dacă situația nu se va schimba și în continuare vom avea parte de temperaturi relativ înalte, umeditate scăzută, acestea vor influența puternic calitatea și cantitatea producției agricole.

,,Este evident că, clima uscată va genera efecte negative asupra volumului producției și calității acesteia. Am verificat starea culturilor noastre și deocamdată este satisfăcătoare. În cazul în care vor fi temperaturi înalte, fără precipitații, vom avea parte de o perioadă dificilă și consecințe grave. Apa arteziană este interzisă pentru a fi utilizată în procesul de irigare. Destul de bine înțeleg că există o problemă majoră privind rezervele de apă potabilă. Singura soluție care ne poate salva de secetă sunt ploile de primăvară.”

După pandemie sunt așteaptate schimbări fundamentale, care vor influența situația economică a țării și societatea noastră per ansamblu. Cât privește prețul producției, Maria Darii susține că în acest caz sunt posibile două opțiuni.

,,În urma acestei situații prețul producției va suferi schimbări. În opinia mea, sunt două scenarii: primu l- vom avea producție suficientă ca și cantitate, la un preț relativ bun. A doua variantă, cea mai pesimistă – să avem la final de sezon producție puțină, iar prețul să fie unul relativ mic. Aici mă refer la posibilitatea importului producției legumicole din alte țări. Mult sper că autoritățile se vor întoarce cu fața spre noi, agricultorii, care muncesc fără odihnă, riscă, investesc timp, bani și energie pentru a obține rezultate pe măsura așteptărilor. Agricultura este siguranța alimentară a statului. Producția autohtonă trebuie promovată, căci o creștem aici la noi acasă”, a conchis Maria Darii.

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!