Репортажи

Marin Lisî: ”Cu soția ne descurcăm fără probleme, mutăm stupii oriunde ne dorim, în funcție de perioada culesului”

Marin Lisî este un apicultor care împreună cu soția sa, acordă multă atenție albinelor, fapt pentru care obțin miere de calitate de la cele 110 familii din stupina pe care o dețin în satul Condrița. Însă pe durata anotimpului rece, albinele sunt mutate cu remorca în preajma capitalei, căci transportarea nu mai este o problemă pentru apicultor de ceva timp.

Oficial familia Lisî a pornit activitatea în luna august 2018, cu mai puține familii de albini, însă cu o mare pasiune pentru apicultură.

”Am decis să înființăm o gospodărie țărănească pentru a ne dezvolta activitatea, căci anterior noi creșteam albini pentru a avea miere numai pentru familie. Treptat am îndrăgit această ocupație și chiar am apelat la Agenția de Intervenție și Plăți pentru agricultură, de unde am obținut susținere pentru material de prăsilă. Treptat am studiat care sunt cele mai bune condiții pentru albini, am procurat stupi ecologici, recomandați de Apimondia, care ne garantează o miere de calitate. Stupii sunt confecționați din materiale naturale, care nu prezintă risc de contaminare pentru mediul înconjurător sau pentru produsele apicole. În interiorul stupilor se folosesc de asemenea numai produse naturale ca: propolis, ceară şi uleiuri vegetale sau produse admise în agricultura ecologică. Anul acesta am obținut rezultate chiar foarte bune, slava Domnului, la unele familii chiar 100 kg de miere” a povestit Marin Lisî.

 

Soția este cea care îl ajută pe apicultor la toate etapele, căci de când au descoperit metoda de a transporta familiile de albini în orice zonă își doresc să fie culesul, au constatat că le este mai simplu decât atunci când apelau la un transport care nu le aparținea și calitatea mierii este net superioară.

”Noi am început să transportăm stupii cu remorca, practic nu îi mai dăm jos și este mai ușor pentru că anterior când angajam pe cineva care să ne ajute cu mutatul, era mai dificil, în general cu forța de muncă în Moldova este mai problematic. Pe remorcă încap 36 de stupi, iar dacă ne dorim să le transportăm la o distanță de 100 km, reușim într-o noapte. Cu soția ne descurcăm fără probleme, așa am fost în acest an la culesul de rapiță, de salcâm, de tei, de lavandă. În lanul de lavandă, numai stupii noștri au fost, pe o suprafață de 65 ha de lavandă de la Bulboaca, proprietarii ne-au permis să stăm în mijlocul lanului pe durata culesului și am obținut o miere extraordinară, sută la sută din culesul de lavandă. Desigur și mierea de salcâm, de tei a ieșit deosebită, în general gustul este mai bun și calitatea mierii este cu mult mai înaltă în acest mod” a explicat apicultorul.

 

Pentru a ușura procesul de extragere a mierii și pentru a păstra intactă calitatea acesteia, Marin Lisî urmărește atent noutățile din domeniul apiculturii și încearcă să țină pasul cu tot ce este nou.

”În prezent suntem în pregătirea unui pavilion modular apicol care ne va permite extragerea mierii în zona unde va fi amplasată stupina. O vom aduna în găleți speciale, apoi o vom prelucra la depozit, așa ne asigurăm că avem toate tipurile de miere monofloră, obținută în condiții optime, de tei, de salcâm, de rapiță, de lavandă. Cred că nu se pune în discuție calitatea și gustul mierii culese într-un lan întreg de flori și cea care a fost obținută dintr-un amestec haotic de flori” a menționat apicultorul.

În prezent, își doresc extinderea stupinii, așa că selecția albinelor, cu scopul de a obține creșterea mătcilor de prăsilă este un proces destul de minuțios.

”Am început să reînnoim reginele, anul viitor vrem să ne extindem să mai cumpărăm câțiva stupi. Ne-am propus să creștem câteva familii mici, dar și regine cu prolificitate înaltă, cu care ne putem mândri. Am discutat cu Petru Secară, președintele Asociației ”MoldApis”, când am făcut selecția de regine și chiar am fost uimit când mi-a spus că așa ceva nu are, deși este un apicultor cu o vastă experiență în producerea de regine. De obicei, reginele sunt pe durata de 2 ani, dar la noi avem câteva care au deja 4 ani. În general, într-o familie nu stau 2 regine, este un fenomen rar, dar se întâmplă. Vom vedea ce va fi la iarnă, de fapt regina cea bătrână, în toamnă, își crește o regină tânără, care va prelua ritmul dezvoltării familiilor, puterea, productivitatea și rentabilitatea acestora. Sunt curios ce se va întâmpla, dar cum principala atenție acum este la selecția albinelor, cu scopul de a crește mătcile de prăsilă, observăm tot ce se petrece în stupină și facem notițe. Apicultura este o activitate extraordinară, mereu se poate de îmbunătățit ceva care oferă rezultate mai bune” a subliniat Marin Lisî.

 

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!