Maxim Cazacu : ”Noi muncim foarte mult pentru a obține produse de calitate”

Репортажи

Întreprinderea „Porco Bello” produce anual în jur de 7 mii tone de carne de porc pentru consumul din țară. În acest scop, sunt crescuți în jur de 50 mii de porci, la cele două ferme, una situată în raionul Criuleni, alta în raionul Strășeni.

Fondată în 2009 de câțiva investitori, întreprinderea „Porco Bello” a crescut armonios, treptat, an de an, în prezent la această companie sunt angajate 150 de persoane. Directorul comercial al întreprinderii, Maxim Cazacu, care activează la „Porco Bello” din 2016, ne-a povestit că pe parcursul anilor, s-a investit mult și în continuare se investește în calitate, începând cu rasele de porci aduse din Danemarca, dar și în condițiile de creștere, în hrana animalelor și controlul sanitar-veterinar, efectuat non-stop.

”Suntem foarte atenți, lucru pe care îl făceam și înainte de a începe pandemia. Pentru a intra în fermă, fiecare angajat trebuie să își scoată hainele, cizmele și să înlăture tot ceea ce poartă sau purta înainte. Trece prin cabina de duș și își pune alte haine, curate și sterilizate. După ziua de muncă, urmează aceleași reguli. De asemenea, după depopularea de animale a halelor, se face spălarea riguroasă a încăperilor, se dezinfectează, se iau probe pentru a verifica calitatea dezinfecției. Și doar după această procedură se repopulează din nou cu animale. La moment avem în jur de 50 mii animale în ambele ferme. Produsele noastre ajung doar pe piața Republicii Moldova, noi nu exportăm nimic” ne-a spus Maxim Cazacu.

Pentru a asigura o hrană calitativă, în momentul procurării cerealelor de la producătorii autohtoni, acestea sunt atent verificate.

”Selectăm cu mare atenție hrana pentru porci, pentru a obține un produs de calitate. Cerealele sunt procurate sută la sută de la producători autohtoni, calitatea este testată în laborator, iar ulterior – depozitată în complexul special construit de pe teritoriul fermei noastre. Se folosește o cantitate de cereale de circa 25 mii tone anual” a menționat Maxim Cazacu.

Întreprinderea „Porco Bello” este una din puținele ferme de porci din țară care a obținut certificatul HACCP de confirmare a managementului calității.

”Acest indicator presupune un șir de acțiuni care ne ajută să producem produse de calitate, este certificatul întreprinderii care demonstrează calitatea. Mai mult, pot să vă spun că întreprinderea are grijă ca animalele să crească în condiții igienice absolute, se controlează efectiv totul ca să fie conform standardelor cerute, de la insămînțarea scroafelor până la abatorizarea porcinelor. ” a subliniat directorul comercial al întreprinderii, Maxim Cazacu.

Pe teritoriul fermei de la Cimișeni, se află și o stație de biogaz, care prelucrează toate deșeurile provenite de la animale. Astfel se poate spune că întreprinderea „Porco Bello” investește și în sustenabilitate.

”Noi înțelegem foarte bine că trebuie să avem grijă de mediul înconjurător, iar stația de biogaz este o confirmare despre eforturile pe care le depunem. Stația de Biogaz are o capacitate de producere a energiei electrice de 640 kwt / h, dar cel mai important este că toate deșeurile, dejecțiile animalelor și resturile de la abator, care ne permite legea să le utilizăm, le transformăm în energie electrică” ne-a povestit Maxim Cazacu.

În 2020, întreprinderea a activat în regim normal, deși unele temeri au existat și printre angajați, dar pentru că animalele nu înțeleg când este stare de urgență și când nu, procesul de creștere și de producție a cărnii a decurs ca în alți ani.

”Și pentru noi, anul 2020 a fost dificil, dar când vorbim de animale vii, câte creștem, atâta carne producem și evident atâta a trebuit să vindem. Este foarte important să avem o piață de desfacere stabilă și clienți fideli, ceea ce ne oferă încredere și previzibilitate. Avem colaborări stabilite de mulți ani, dar desigur suntem deschiși și pentru altele noi. Pentru a continua să ne dezvoltăm, aș vrea să îndemn cetățenii să procure cât mai multe produse locale și astfel să ne susținem reciproc. Noi muncim foarte mult pentru a obține produse de calitate și a le oferi consumatorilor noștri” a coinchis Maxim Cazacu, directorul comercial al întreprinderii ”Porco Bello”.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert
обратно к списку