Nicolae Minciună din satul Slobozia Mare, raionul Cahul este vinificator care este abia la început de cale. A apelat la suportul GAL-ului „Lunca Prutului de Jos” și a cumpărat echipament modern pentru afacerea sa, pe care dorește să o extindă. În 2019 a reușit să producă în jur de 5,5 tone de vin, cu amprentă de autor. Anul trecut seceta a afectat roada, însă în acest an, vinificatorul speră că va reuși să producă o cantitate suficientă de vinuri exclusiviste.
Producerea vinului este o pasiune din fragedă copilărie pentru Nicolae Minciună, care a ales să studieze acest domeniu și ulterior, grație cunoștințelor obținute și experienței pe care a observat-o la părinții săi, care au avut plantaţii de viţă-de-vie, pur și simplu s-a îndrăgostit de viticultură.
"Este o tradiţie, care se trage de la bunei, de la surorile bunicii. Noi luam parte la procesul de producere a vinului cu toţi în familie, de la cules până la trasul vinului în butoi.Eu am mers la facultate, anume la Universitatea Tehnică din Moldova, fiind specializat în tehnologia vinului şi a produselor obţinute prin fermentare. După mai mulţi ani în care am colaborat cu mai multe companii vitivinicole din Republica Moldova, am decis că e timpul să-mi deschid propria cramă. Deocamdată am început să produc vin în preajma casei, desigur avem o clădire specială unde se procesează strugurii și are loc procesul de fermentare. Dar subliniez că respectăm tehnologia recomandată. În 2019 am produs în jur de 5,5 tone de vin, dar anul 2020 a fost afectat atât de pandemie, cât și de secetă, producția fiind redusă la unele soiuri cu 20 %, iar la altele chiar cu 40% ” a menționat Nicolae Minciună.
Vinificatorul din Slobozia Mare nu pune accent pe cantitate, ci pe calitatea vinului pe care îl produce, unele fiind chiar în ediții limitate.
”Eu am ales să produc vinuri exclusiviste. După ce am acumultat experiența de peste hotare, am decis să revin acasă și să înființez aici o mini cramă, ceva care să aibă amprentă de autor. Deocamdată producem vinul acasă, respectând toate condițiile, tehnologia, termenii de fermentare și igiena corespunzătoare. Datorită grantului obținut, 55 de mii de lei și investiţia mea de 70 de mii de lei, am cumpărat utilajul necesar, echipament modern pentru vinificație, un zdrobitor de struguri cu desciorchinator, 8 cisterne, vase necesare pentru depozitarea vinului, cu o capacitate totală de 5 mii de litri, 3 vase mai mari a câte 1000l și celelalte mai mici” povestește vinificatorul din satul Slobozia Mare, Nicolae Minciună.
Plantațiile de vie sunt amplasate într-o zonă benefică, propice pentru dezvoltare, în câmpurile satelor Văleni şi Slobozia Mare.
”Via noastră este la o distanță de 1,5 km de lacul Beleu, fiind influențate de micro-climă din această zonă, a luncii Prutului. Am cumpărat terenuri 3 ha, urmează să ne extindem, plantațiile noastre sunt tinere, prin urmare colaborez cu micii producători de struguri din localitate, în special din două sate, Văleni şi Slobozia Mare, care au vii de 20 sau chiar 40 de ani, unele cu soiuri clasice franceze. Majoritatea optează pentru soiuri europeane în proporție de 80%, noi dimpotrivă, am hotărât să valorificăm soiurile autohtone și am plantat 1,8 ha de vie cu soiurile authtone. De exemplu, ”Codrinschii” este un soi roșu, ușor de recunoscut, o caracteristică aparte. Avem și Rară neagră, Fetească neagră, dar și câteva soiuri de struguri albi.Ne dorim o cramă modernă, sperăm să accesăm și alte granturi și să reușim să ducem la bun sfârșit acest vis” a adăugat Nicolae Minciună.
⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!