Репортажи

Nina Dobrovoliskaia: "Afacerea noastră cu ceaiuri din plante naturale a pornit de dragul copiilor"

Ceaiurile naturale din plante se bucură de mai multă popularitate în  perioada rece a anului. Servit cald sau rece, ceaiul oferă nu doar savoarea gustului, ci și o serie întreagă de beneficii pentru sănătate. Nina Dobrovoliskaia din satul Flutura, raionul Telenești produce de câțiva ani ceai sută la sută natural și extrem de benefic.

Antreprenoarea spune că ideea de a produce ceaiuri i-a apărut, atunci când și-a auzit copiii fredonând un cântec.

„Totul se datorează copiilor, care aveau pe atunci 5, 6 și 4 ani, toți fredonau o melodie despre livada cu vișini:”Lângă fereastra mea înflorește un vișin, albina din greu strânge mierea. Voi lucra, voi uda  grădina, ca împreună cu tata, mama să culegem vișine”. Am ascultat atent ce cântau copiii și am hotărât să  îndeplinesc dorința lor . Am luat și am sădit o livadă cu vișini” și-a amintit Nina Dobrovoliskaia.

În prezent antreprenoarea deține o livadă de pomi fructiferi: vișini, caiși, pruni și gutui, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 3 ha. Terenul se află la o distanță de 100 km de Chișinău, în satul Flutura, raionul Telenești, în apropierea unui cătun cu o populație de doar 278 de locuitori. O arie curată, nepoluată, uitată de civilizație, unde biodiversitatea a rămas intactă, iar pământul fertil.

„Am început să colectăm crenguțe, apoi când apar frunzulițele, colectăm frunzulițele și florile și astfel pe tot parcursul întregului sezon colectăm plantele pentru ceai, iar când apar fructele, le uscăm și de asemenea le folosim la ceaiuri” explică antreprenoarea.

Utilajele necesare le-a procurat datorită suportului câtorva granturi de care femeia a reușit să beneficieze.

„Am beneficiat de suport din partea organizației ODIMM. Prima sumă primită a fost în valoare de 20.000 de mii de lei, luate în credit la un procent foarte mic, pe care am reușit să îl rambursez timp de un an. Acesta a fost primul ajutor, datorită căruia am reușit să inițiez afacerea. Dar cel mai mare suport de care am beneficiat, de asemenea a fost oferit de ODIMM, în cadrul proiectului ”Femei în afaceri”,  când am obținut un grant datorită căruia am procurat un congelator, un frigider, un cuptor și un uscător” povestește antreprenoarea Nina Dobrovoliskaia.

Consumul de ceaiuri naturale ajută la ameliorarea unor boli sau la refacerea organismului supus stresului și efortului cotidian. Nu în zadar, de mii de ani, oamenii din toate culturile și civilizațiile foloseau plantele pentru tratarea diferitelor boli.Femeia cunoaște beneficiile fiecărui ceai în parte.

„Vișinul conține fier, are proprietăți diuretice, este foarte benefic pentru consum. Ridică hemoglobina și curăță organismul de toxine. Crenguțele de cais, crenguțele de coacăz la fel au proprietăți curative, mai ales pentru cei care suferă de diabet. Mixul cu fructe uscate de gutui, vișine și prune stimulează sistemul imunitar. Calendula este foarte întrebată fiindcă este aromată și utilă pentru tratamentul bolilor gastro-intestinale. Amestecul de ceai cu petale de trandafir, calendulă, caise, prune, cireșe, gutui au proprietăți antistres” subliniază antreprenoarea.

De asemenea antreprenoarea a depus maxim efort nu doar pentru a produce un ceai de calitate, ci și pentru a dezvolta din activitatea de zi cu zi o afacere de succes implementând noi idei.

„Pentru a nu polua mediul ambiant, noi cândva ardeam sâmburii, dar într-o zi când pregăteam soba, am ieșit afară și am simțit mirosul de arsură pe care îl degajă. Mi-am dat seama că este dăunător. Prin urmare, am colectat acești sâmburi, i-am spălat și i-am pus la uscat în podul casei. Am păstrat acești sâmburi deoarece m-am gândit că vreotadă îmi va veni o idee și îi voi utiliza. Apoi, peste un an după ce curățam sâmburii de la vișine, i-am pus în apă, pentru a putea fi spălați mai bine. După o zi de muncă fizică grea, în timp ce spălam sâmburii, am simțit o ușurință în mâini și mi-am dat seama că poate fi benefic. Apoi am căutat pe internet și am citit, acești sâmburi au și proprietăți medicinale: calmează, scot durerile, au efect antiinflamator. Așa că mi-a venit așa o idee să cos saltele cu sâmburi. Ne întindem și ne mișcăm, și masăm corpul. Mai facem și perne umplute cu ierburi și sâmburi de vișine” menționează antreprenoarea Nina Dobrovoliskaia.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!