Репортажи

Olga Mereuță: ”Avem cumpărători din toată țara, chiar și din capitală”

Olga Mereuță de peste două decenii crește puieți de pomi fructiferi, pe o suprafață de 8 hectare, în satul Zaim, raionul Căușeni. Împreună cu soțul său, au cumpărat și pepiniera din sat, care ocupă circa 3 hectare, locul unde se sădesc și se cresc cei mai roditori pomi fructiferi din toată țara, cel puțin așa susțin producătorii autorizați de pomi fructiferi din raionul Căușeni.

Antreprenoaarea susține că această activitate o reprezintă, nu își imaginează nici o zi fără a merge pe câmp și a-și îngriji, dar și admira puieții, pe care nu îi poate încredința nimănui. Din acest motiv, lucrează numai cu soțul, cot la cot, în fiecare zi. 

”Din 1977 activez în pepiniera noastră din sat, pe care ulterior am reușit și am cumpărat-o. Am vrut să păstrăm capacitatea de pe vremuri când obțineam până la trei milioane de pomi. Acum creștem în particular, împreună cu soțul puieți de pomi fructiferi de care doriți, de la cais, prun, măr, cireș, piersic, nectarin, vișin, mindal, hurma, arbuști precum murele, căpșuni, zmeură, am un sort polonez, care dă roadă până toamna târziu, chiar și la minus 2 grade. Nu am încredere în alți oameni, eu am grijă de puieți ca de copii, să nu îi rănesc din întâmplare, nu pot să îi las să crească în buruian, ceea ce s-a întâmplat în unele cazuri când am avut niște oameni care ne ajutau” ne-a explicat antreprenoarea.

Nu au angajați și din motivul că această muncă le oferă o satisfacție greu de explicat. Chiar dacă ar putea angaja pe cineva ca să îi ajute, preferă să împartă sarcinile pe care le au de făcut la doi și deocamdată le reușește.

”Noi doi reușim totul, dar este mult de lucru, plecăm de la ora 10 dimineața de acasă și revenim seara, când fac mâncare pentru a doua zi și așa toată săptămâna. Dar nouă ne place munca în câmp, aerul e curat, îmi crește inima în piept când văd roada muncii noastre. Pentru mine este mai plăcut să muncesc în câmp decât să stau la piață, dar trebuie să îi și vindem.Uneori ne ajută și băieții noștri, când mai vin pe acasă, ei ne ajută cu altoitul puieților” ne-a povestit Olga Mereuță.

Procesul de creștere a puieților implică multă răbdare, pentru că etapele sunt de lungă durată, de asemenea și repartizarea acestora.

”Noi punem semințele și le creștem primii doi ani, în al treilea altoim puieții care au crescut și tocmai în al patrulea an, obținem puieții gata de plantare. De asemenea, trebuie să respectăm asolamentul, pentru acest lucru lăsăm anual un câmp liber, o suprafață de circa 2 ha, pe care nu sădim nimic, cum se spune ”câmp negru” curat, pe care puieții vor crește ulterior mai bine. Pierd un an, în schimb obținem niște puieți de toată frumusețea, deja este un lucru verificat. Pe urmă îi repartizăm, cei care sunt mai mari, îi scoatem la vânzare, pe cei mai mici, îi mai lăsăm să crească” ne-a spus antreprenoarea.

Seceta din 2020 le-a stricat planurile, ploile în raionul Căușeni au început abia în luna decembrie, ceea ce i-am împiedicat

”Peste tot a plouat, numai în raionul nostru abia în decembrie au început ploile, dar noi atunci nu putem sădi nimic, am avut mari emoții. Dar cum lumea nu prea se grăbește să sădească livezi, nu prea am avut cereri mari. Câte 200 de puieți de pomi fructiferi este comanda maximă, nu prea se cumpără, din păcate, numai persoanele care sădesc în gospodărie vin să ia puieți de la noi. Anul trecut a crescut prețul la piersici, la 10 lei, pentru că în trecut la Căușeni s-a vândut kilogramul de piersic și cu 2 lei, astfel încât mulți au renunțat la acești copaci. Sper că anul acesta va fi la mare căutare anume piersicul, dar și alți pomi. Lumea mă cunoaște, am mulți cumpărători din toată țară, și din capitală” a menționat Olga Mereuță.

În pofida tuturor greutăților din perioada pandemică, antreprenoarea este foarte optimistă și ne-a povestit că își dorește să obțină rezultatele pe care le-au avut în primul deceniu de activitate.

”Anul acesta iepurii ne-au ros aproape toată munca, în jur de 8 mii de puieți. Pepiniera noastră se află lângă pădure și iepurii au gustat din pomii noștri, lor le place mărul în special. Suntem optimiști, muncim în continuare cu încredere, chiar dacă am avut pierderi mari și anul trecut din cauza pandemiei, când nu ne-au permis să ieșim să vindem puieții. Și în 2019, am suferit din cauza înghețurilor, dar sperăm că ne vom reveni, se va porni roata din loc. Așteptăm vremuri precum în 2008, când am obținut un venit mai bun decât ultimii ani. Noi toamna nu prea vindem, așteptăm primăvara și când colo, ba pandemie, ba înghețuri, chiar cu zăpadă. Și lumea chiar nu prea are bani, mulți întreabă, parcă vor să cumpere, dar se încumetă puțini, poate anul acesta va fi altfel” ne-a spus cu optimism Olga Mereuță.

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!