Репортажи

Pavel Prisăcaru: Vom organiza 15 puncte de colectare a lânei pe întreg teritoriu țării

Colectarea lînii de oaie - AgroExpert.md

Crescătorii de ovine nu vor mai fi nevoiți să arunce lâna la gunoi sau să o ardă. Federația Națională a Crescătorilor de Ovine și Caprine din R. Moldova informează despre organizarea punctelor de colectare a lânii de oi (albă, neagră, sură).

„Am fost contactați de fabrica de covoare de la Ungheni, care și-a propus în acest an, să colecteze în jur de 6 mii de tone de lână. Este un lucru îmbucurător, deoarece vom exporta produs finit cu lâna autohtonă. Deși se oferă un preț destul de mic - 2 lei/kg, considerăm că este un bun început, deoarece, mai ales lâna neagră, zeci de ani de zile era fie aruncată, fie arsă. Pe parcurs, după discuțiile pe care le-am purtat cu directorul fabricii, prețul va crește în dependență de calitatea lănei, respectiv, noi (crescătorii de ovine) trebuie să lucrăm la calitatea lânei. Vom organiza aproximattiv 15 puncte de colectare a lânei pe întreg teritoriu țării. Vor fi organizate trasee, iar crescătorii de ovine nu vor mai suporta cheltuieli pentru transportul lânei, deoarece acesta va fi asigutrat de fabrică” a menționat Pavel Prisăcaru, președintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Republica Moldova.

În ultima perioadă s-a înregistrat o tendinţă de creştere uşoară în domeniul dat, susține președintele Federației Crescătorilor de Ovine și Caprine. Afacerile cu animale, inclusiv creșterea oilor, poate aduce fermierilor profitabilitate și acest lucru se datorează mai multor factori.

„Al doilea an consecutiv beneficiem de plăți directe per cap de animal (500 de lei - oaie, 500 – capră), mai beneficiem și de subvenționări post-investiționale foarte bune, de exemplu dacă cumpărăm o oaie de 1.000 de lei, ne sunt restituiți 600 de lei, de asemenea la construcția fermei, la procurarea utilajelor, a tehnicii pentru întreținerea fermei. Cea mai mare problemă a tuturor sectoarelor din țară este lipsa forței de muncă, nu avem muncitori, astfel că, aproximativ peste o lună vom aduce munciori din Uzbekistan, Kârgâzstan.” a punctat Pavel Prisăcaru, președintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Republica Moldova.

Printre principalele obiective ale Federației se numără creşterea, reproducerea, ameliorarea raselor şi utilizarea animalelor în domeniile agricole, afirmă Pavel Prisăcaru

„Principalul obiectiv al Federației ce ține de procesarea laptelui de oaie și capră a fost atins, este fabrica de procesare a laptelui la Cimișlia. Acum ne dorim să găsim unde să vindem rentabil carnea de oaie, din motiv că a scăzut foarte mult numărul de oi, prețul cât de cât s-a majorat, dar pentru ca ramura să se dezvolte avem nevoie de export. Deși, în ultimii 2-3 ani, au fost întreprinse careva acțiuni pentru a reamina sectorul zootehnic, din păcate, sunt prea puține. Peste tot se vorbește despre mere, vin, struguri, cereale, etc., din toate declarațiile autorităților dacă o dată din zece ori se vorbește despre carnea de oaie, dar trebuie să ținem cont că noi nu avem concurență. Noi în prezent avem cerere dar din păcate nu avem ce oferi. Dacă în viitorul apropiat (2-3 ani) s-ar investi corect în ramura zootehniei, am putea deveni o ramură importantă economic pentru țară” a subliniat Pavel Prisăcaru, președintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Republica Moldova.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!