Репортажи

Pepenele galben – „aurul” familiei Burlac din aria de deservire a Sistemului Centralizat de Irigare „Coșnița”

Petru Burlac din satul Pîrîta, raionul Dubăsari, are o plantație de pepene galben care strălucesc din depărtare. De cum se ascunde soarele după nori, agricultorul merge în „mina” sa de unde „extrage” roada bogată și strălucitoare la propriu pentru care a muncit din greu. Producătorul deține 2 hectare de pepene galben și verde, dar și un hectar jumătate de căpșune în aria de deservire a Sistemului Centralizat de Irigare „Coșnița”, reabilitat prin intermediul programului Compact.

De când se ține minte, agricultura este marea sa pasiune. Se spune că atunci când faci ce îți place, munca devine o plăcere, de aceea pentru Petru Burlac terenurile agricole s-au transformat în a doua casă, iar soarele îi pe post de acoperiș. De trei ani se ocupă cu cultivarea pepenilor galbeni, iar în acest sezon se așteaptă la o recoltă mai mare decât în anii precedenți. Totuși, menționează producătorul, nimic nu ar exista pe aceste câmpuri, fără acces la irigare.

„Toate culturile agricole au nevoie de apă și soare. În cazul plantației de pepene galben, a fost necesară instalarea unui sistem de irigare prin picurare pentru a asigura umiditatea necesară în sol și folia de mulcire transparentă pentru a evita evaporarea”, a specificat Petru Burlac.

Un lucru surprinzător este că pepenii galbeni ai producătorului se ascund printre diverse buruiene. Nu este nicidecum un semn de neglijență din partea agricultorului, ci dimpotrivă - o metodă de a proteja recolta de razele solare directe.

„Astfel, pepenii galbeni se păstrează mai bine pe câmp. Nu folosim ierbicide sau îngrășăminte chimice. Cel care a gustat o dată din produsul nostru, sigur o va face și a doua oară. Chiar și fetiței mele de 9 luni îi dau să mănânce câte o felie fără nici o grijă”, a relatat producătorul.

Petru Burlac este în pas și cu noile tehnologii informaționale. Potrivit dumnealui, Facebook și piața din raion reprezintă cele mai bune locuri pentru a vinde produsele.

Pepenele galben este bogat în vitaminele A și C contribuind la întărirea imunității, hidratarea organismului, iar datorită unui aport scăzut de calorii, e indicat în curele de slăbire. Totuși aceste beneficii pot fi ușor puse în pericol, dacă produsul nu este sută la sută natural. Întrebat cum deosebim un pepene galben ecologic de unul cu nitrați, producătorul ne-a spus că cel mai important criteriu este greutatea.

„Un pepene galben crescut natural nu ar trebui să depășească 2-3 kilograme. În caz contrar, am putea să ne punem întrebări referitor la cât de sigur este să îl consumăm”, ne-a răspuns Petru Burlac.

În câteva săptămâni producătorul va culege și roada de pepene verde. Anul acesta coacerea a întârziat cu câteva săptămâni din cauza precipitațiilor abundente și temperaturilor scăzute de la începutul verii.

Producătorul îndeamnă consumatorii să aleagă cu grijă produsele de sezon, optând pentru cele autohtone, crescute natural. Astfel, vor avea grijă atât de sănătatea lor și a celor apropiați, cât și de dezvoltarea și încurajarea afacerilor agricole de la noi din țară.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: sda.gov.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!