Репортажи

Petru Maler: ”Agricultorii trebuie să fie mereu pe fază, să acționeze la timp, altfel pierderile sunt inevitabile”

Agricultorul Petru Maler, din satul Jora de Jos, raionul Orhei, proprietar al unei livezi de 200 de hectare și 600 de hectare de terenuri agricole, susține că scumpirea gazului a cauzat anumite întârzieri în recoltarea porumbului. Deși roada a fost bogată în acest an, mulți agricultori au tărăgănat recoltarea pentru a evita plata pentru serviciile uscătoriei, fiind absolut nerentabile costurile suplimentare pentru uscare. Unii însă au reușit să-l usuce, ba chiar să și-l vândă.

Petru Maler se numără printre agricultorii care au recoltat la timp porumbul, obținând circa 3 mii tone roadă globală în acest sezon agricol.

”Am avut 250 hectare cultivate cu porumb, roada a fost în jurul a 12 tone per hectar. Noi l-am recoltat la timp, l-am uscat, într-adevăr, avea umiditatea de 16 %, iar traderii nu iau boabele de porumb cu umiditatea peste 14%. Nici să îl depozitezi cu o umiditate mai mare de atât nu este posibil, prin urmare l-am uscat, nu am avut încotro, o parte am și vândut-o. Am plătit 11 lei pentru gaz și după cum am calculat, uscarea costă în jur de 700 lei per tonă. Noi l-am vândut local, două companii mari din țară l-au procurat. Dar sunt mulți agricultori care au semănat mai târziu și încă nu au intrat cu combinele în câmp, anume din cauza unei probleme majore care îi preocupă: umiditatea la recoltarea porumbului, pe care o tot amână. Pe de altă parte, mulți opresc uscătoriile pentru că este scump de întreținut, iar agricultorii nu vor să plătească un preț destul de mare pentru serviciile de uscare. Însă consider că noi, agricultorii trebuie mereu să fim pe fază, să acționăm la timp, chiar dacă uneori acest lucru implică și anumite cheltuieli suplimentare, trebuie să le facem, altfel riscăm să avem pierderi și mai mari, care sunt inevitabile, așa este în agricultură” ne-a explicat Petru Maler.

În afară de culturi cerealiere, agricultorul se mândrește și cu roada de calitate obținută de cartofi și de mere, pe care o pregătește de vânzare în aceste zile.

”Noi avem și 200 de hectare cu mere, iar 40 de hectare cu legume, pe 25 ha am crescut cartofi ”Agata” și ”Marabel”. Până în prezent le-am păstrat în frigider și acum le vindem în rețelele de magazine din țară, prețul variază 3-5 lei per kg. Recolta a fost destul de bună, 35 tone per ha, noi le vindem în saci, iar magazinele le spală și le ambalează în pungi sau le vând vrac. Am mai avut pe 25 ha cultivat pepene roșu, am obținut o roadă destul de bună 80 tone per ha. În ceea ce privește merele, chiar în aceste zile pregătim să le exportăm în Rusia” a subliniat Petru Maler.

Agricultorul susține că este atent și apelează permanent la subvențiile pe care le poate obține de la stat, astfel a reușit să își dezvolte afacerea la un nivel de lăudat.

”Anual obținem subvenții de la stat, un pic mai întârziat, dar important că ni se oferă ajutor. Pot să spun că de când am realizat reabilitarea sistemului de irigare datorită suportului primit, am observat dublarea producției recoltate. Sistemul vechi era făcut de 30-35 de ani, pe când acum sistemul nou, este unul modern și performant prin picurare. În ultimii trei ani, de când folosim sistemul respectiv, ne-am extins de la 20 de hectare de legume, la 40 de hectare. Vrem să ne dublăm producția și să oferim o calitate superioară ca până la urmă consumatorul să aibă plăcerea să consume ceva produs în țară. Și tindem să ținem pasul cu noile tehnici, datorită cărora putem să obținem rezultate bune și în Moldova” a menționat Petru Maler.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!