Petru Zestrea: ”Serele devin tot mai solicitate, după ultimii ani agricoli destul de dificili”

Репортажи

Soții Aurica și Petru Zestrea, după ce mai bine de 10 ani au muncit peste hotare, au revenit acasă și în 2010 au înființat în satul Peresecina, raionul Orhei, o întreprindere care vine în susținerea celor care doresc să inițieze propria afacere în agricultură, prin producerea şi realizarea modulelor de sere de înaltă calitate, adaptabile la orice exigenţe de spaţiu.

 „Am ales această activitate pentru că am adunat o anumită experiență în acest domeniu și avem o satisfacție enormă când agricultorii noștri sunt mulțumiți de tot ce obțin ei în serele noastre. Avem o gamă largă de sere construite și echipate cu tehnologii de ultima generație, care permit cultivarea plantelor, florilor și legumelor, căci în ultimii ani avem situații când în câmp deschis culturile suferă din cauza condițiilor meteo și agricultorii suportă pagube mari, așa că serele sunt tot mai actuale” afirmă Petru Zestrea, directorul întreprinderii.

Rolul serelor este de a proteja culturile de intemperiile vremii, oferind un climat potrivit dezvoltării acestora. Totuși, pentru a putea asigura condiții prielnice de creștere, sunt necesare anumite măsuri de precauție. În acest scop, Petru Zestrea oferă producătorilor consultanță gratuită și asistență tehnică pentru stabilirea microclimei în sere, dar și pentru apărarea culturilor de pericolul intemperiilor.

„Alegerea celei mai potrivite sere depinde de condițiile de amplasare. Cel mai bine ca sera să fie amplasată pe un teren drept, suprafața sectorului să fie orizontală, dar după cum știm la noi în țară majoritatea sectoarelor sunt înclinate. Cu toate astea noi ne putem construi serele în funcție de teren. Fundamentul la structurile mari trebuie neapărat cimentat, la structurile mici fixarea țărușului special, are loc direct în sol. Cele mai multe sere sunt construite folosindu-se diferite modele de țeavă rotundă din oțel, datorită faptului că acest metal este foarte rezistent și de o calitate foarte bună, dar este și foarte ușor de sudat, oferind  rezistență carcasei. Un alt factor extrem de important pentru buna funcționare a sistemului, este modul în care este atașată pelicula de bară. De asemenea pentru controlul tuturor factorilor: lumină, aer, căldură, umiditate, în sere se pot instala sisteme de control electronic, însă aceasta presupune costuri suplimentare și o complexitate mai mare a structurii serei” a conchis Pentru Zestrea.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку