Репортажи

Prioritățile ANSA pentru anul 2021 în ceea ce prevede cooperarea cu UE

Uniunea Europeană a susținut în ultimii ani Republica Moldova prin asistența acordată Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, fie prin oferirea unor granturi sau prin acordarea suportului instituțional. Directorul ANSA, Vladislav Cotici a subliniat că datorită susținerii din partea UE, în țara noastră se implementează prevederile din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, în special ce țin nemijlocit de responsabilitățile ANSA.

ANSA este responsabilă de realizarea angajamentelor ce țin de facilitarea comerțului între părți cu mărfuri acoperite de măsurile sanitare și fitosanitare, ocrotind în același timp viața și sănătatea umană, animală sau vegetală. Potrivit lui Vladislav Cotici, ANSA a contribuit la actualizarea priorităților de cooperare în domeniul SPS cu Uniunea Europeană, acestea fiind consemnate în noua Agendă de Asociere pentru perioada 2021-2027.

”Ne-am propus ca activitățile programate din domeniul SPS să contribuie la modernizarea continuă a infrastructurii naționale necesare pentru implementarea legislației, în special în domeniile sănătății animalelor, sănătății plantelor, laboratoarelor de siguranță alimentară și a Posturilor de inspecție la frontieră, în conformitate cu cerințele UE. De asemenea, ne propunem să extindem gama de metode acreditate în cadrul tuturor laboratoarelor implicate în controalele oficiale pentru a îndeplini cerințele SPS pentru exportul produselor alimentare de origine animală din Republica Moldova către Uniunea Europeană. Este important să dezvoltăm și să implementăm un sistem național de alertă rapidă pentru alimente și furaje și conectarea la sistemul Uniunii Europene” a spus Cotici.

Recent ANSA a fost informată despre aprobarea Republicii Moldova pentru tranzitului produselor lactate pe teritoriul Uniunii Europene a produselor lactate și despre aprobarea planului național de monitorizare a reziduurilor în lapte de bovină. Acest rezultat reflectă unul din pașii întreprinși de Agenție în scopul obținerii aprobării de către Comisia Europeană pentru extinderea spectrului de exporturi de produse de origine animală de producție moldovenească.

În anul 2021, ANSA de comun cu alte instituții ale statului, va continua dialogul cu Uniunea Europeană, în vederea susținerii cu succes a misiunilor de audit ale DG SANTE. Drept scop principal este evaluarea sistemelor de control naționale și conformării acestora cu cerințele UE atât la nivel de țară, cât și la nivelul unităților producătoare de produse de origine animală (carnea și ouă de pasăre, produse lactate și produse compuse cu conținut de lapte).Astfel, anul 2021 devine unul crucial pentru obținerea unor prerogative importante în dezvoltarea economică a Republicii Moldova, în special extinderea gamei de produse de origine animală exportate din Republica Moldova pe piața Uniunii Europene, aceasta având o capacitate de aproximativ 500 milioane de consumatori” a declarat Vladislav Cotici.

Directorul a menționat și despre consolidarea capacităților întregului sistem ANSA, prin instruirea inspectorilor și a specialiștilor din laboratoarele naționale, responsabili de implementarea legislației în conformitate cu legislația UE. De asemenea, prin consolidarea rețelei de laboratoare, în scopul obținerii conformării laboratoarelor implicate în controalele oficiale prin mărirea numărului de metode de testare acreditate pentru a acoperi implementarea Planului național de monitorizare a reziduurilor în produsele de origine animală ș.a.) Se propune reconstrucția continuă a posturilor de inspecție la frontieră pentru a răspunde standardelor europene și internaționale.

”Sub auspiciul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, în perioada iunie 2018-mai 2019, a fost organizată licitația pentru procurarea consumabilelor pentru Centrul Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV). Astfel, în anul 2020, au fost acordate CRDV-lui echipamente și consumabile în valoare totală de peste 13 500 Euro, iar donator a fost Uniunea Europeană.Este foarte important să amintim în acest context, despre Acordul între ANSA a Republicii Moldova și ANSVSA a României privind acordarea de asistență financiară nerambursabilă pentru realizarea supravegherii, controlului și eradicării rabiei la vulpe în zona – tampon stabilită pe teritoriul Republicii Moldova. Obiectivul programului a fost distribuirea momelilor cu vaccin antirabic pentru imunizarea vulpilor, precum și pentru testele de laborator efectuate pentru diagnosticarea rabiei, monitorizarea ingestiei vaccinului, determinarea eficienței vaccinării antirabice și determinarea titrului viral. Aceste activități se încadrează în asistența Uniunii Europene pentru implementarea Programului de vaccinare anti-rabie, pentru o suprafață de 50 km la granița cu România pe teritoriul Republicii Moldova (pe o lungime de 12.700 km2). O să menționez și oferirea unui grant din partea Comisiei Europene în sumă de până la 129 mii euro pentru proiectul ce prevedea măsuri de protecție întreprinse împotriva pestei porcine africane (PPA) în Moldova” a  afirmat directorul ANSA.

Șirul proiectelor implementate cu suportul UE este destul de lung, în special în ultima perioadă, totuși directorul ANSA a încercat să le enumere după amploarea acestora.

”Un alt proiect important este cel axat pe furnizarea de truse de diagnostic de laborator către Laboratorul Național de Referință al ANSA prin ”Programul “Dezvoltarea zonelor rurale din Republica Moldova”. Ne-am propus să oferim suport personalului laboratorului în validarea metodelor și livrarea kiturilor de diagnostic la laboratorul național de referință al ANSA, în sprijinul implementării monitorizării și supravegherii anuale a programului pentru bolile animalelor ” a menționat Cotici.Un proiect important este G2G privind sporirea gradului de implementare a atribuțiilor oficiale ale ANSA. Proiectul a avut drept obiectiv îmbunătățirea sistemului ANSA în vederea desfășurării atribuțiilor oficiale în domeniul fitosanitar, veterinar și siguranței alimentelor. Aceasta contribuie la îndeplinirea angajamentelor interne și externe pentru creșterea posibilităților de export a Republicii Moldova.Avem în derulare Proiectul „Suport instituțional în agricultura ecologică din Republica Moldova”. Acest proiect se bazează pe rezultatele obținute din proiectul anterior focusat pe dezvoltarea agriculturii ecologice în Republica Moldova și pe necesitatea de consolidare a administrației de stat responsabile de acest sector” a mai spus Cotici.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!