Asociația “Speranța-Con” reunește principalii procesatori de fructe și legume din Republica Moldova, lideri în domeniul producerii conservelor, sucurilor, nectarelor și băuturilor pentru piața internă, cât și pentru cea externă. Însă o anumită gamă de produse (în special sucuri) devine necompetitivă pe piața concurențială externă, din motiv că producătorii de sucuri utilizează concentratele exotice importate, pentru care achită o taxă vamală de import destul de ridicată (10%-20%). Prin urmare, președintele Asociației Producătorilor de Conserve, Ştefan Golobciuc, ne-a comunicat că au fost făcute câteva solicitări către autorități de a elimina tarifele de import la sucurile concentrate exotice care nu pot fi produse în Republica Moldova pentru a putea concura pe piața internațională.
La nivel global, 65% din producția autohtonă de sucuri este destinată exportului. În cazul exportului sucurilor produse din semifabricate de import (exotice, din fructe care nu cresc în Moldova), taxa de import din diferite state variază între 10% și 40%.
”În cazul sucurilor din concentrate exotice, produse și exportate de către agenții autohtoni, are loc o dublă impozitare, odată la intrare în Moldova și odată la export pe piața de consum. Cumulativ, această dublă impozitare variază între 15% și 45%, în dependență de țara de export. În consecință, această gamă de produse (sucuri) devine necompetitivă pe piața concurențială externă. Taxa percepută este destul de mare, căci toată materia primă implică anumite costuri, astfel sinecostul produsului finit crește. Până în prezent nu au fost luate măsuri de soluționare a problemei indicate în demersul nostru expediat către Guvern. Considerăm că eliminarea tarifelor de import la sucurile concentrate exotice va reduce costurile de producere și respectiv, consolidarea poziției concurențiale pe piața internațională, va stimula creșterea volumului exporturilor de sucuri din această categorie, care va aduce în bugetul statului venituri suplimentare ” ne-a declarat Ştefan Golobciuc.
Pe de altă parte, pe piața autohtonă există sucuri din străinătate care sunt comercializate nerespectând legislația națională, ne-a atras atenția directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Conserve ”Speranța-Con”, Mircea Manoli.
”Prevederile Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior, art. 20.1 (4) interzic: utilizarea/comercializarea farfuriilor, paharelor, cât și altor accesorii ale serviciilor de masă și bețișoarelor, de unică folosință, fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile începând cu 1 ianuarie 2021. Sintagma “altor accesorii ale serviciilor de masă” lasă loc de interpretări și nu clarifică care anume obiecte din plastic se încadrează în această formulare.Autoritățile publice de resort, ca urmare a discuțiilor inițiate în acest sens pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, încă la începutul anului curent, s-au angajat în elaborarea unei liste exhaustive a produselor care cad sub incidența alin. (4) al art. 20.1 al Legii nr. 231/2010, precum și să o consulte cu reprezentanții sectorului privat. Asociația “Speranța-Con” a întreprins nenumărate demersuri pe lângă Ministerul Economiei și Infrastructurii; Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului; Agenția Mediului; Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru în scopul clarificării în sarcina cărei instituții s-a dispus elaborarea listei și care sunt posibilitățile de consultare a acesteia. Cu regret, până la momentul actual, Asociația nu a primit nici un răspuns clar în acest sens. În schimb, vedem sucurile din Ucraina care sunt comercializate în Moldova cu bețișoarele-pai din plastic, pe care cu siguranță nu le exportă în țările din UE, unde începând cu 1 iulie 2021, produsele din plastic de unică folosință sunt interzise spre comercializare conform Directivei (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului, privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului” a subliniat Mircea Manoli, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Conserve ”Speranța-Con”.
Producătorii și agenții economici autohtoni care deja s-au conformat prevederilor Directivei (UE) 2019/904 sunt dezavantajați și discriminați în raport cu agenții economici externi care continuă să polueze țara cu produse de plastic importate.
”Republica Moldova riscă să fie inundată de produse din plastic interzise în UE, dar încă permise spre comercializare în Moldova. Impactul asupra mediului ambiant va fi dezastruos, odată ce piața internă se va sufoca de obiecte de plastic de unică folosință, or marii importatori de obiecte din plastic vând în continuare în Moldova stocurile de astfel de produse acumulate în alte țări. Agenții economici străini, în special cei ucraineni, redirecționează masiv spre Republica Moldova toate produsele interzise spre comercializare în UE. În jur de 40 la sută din sucurile vândute în Moldova sunt de import, iar cea mai mare parte este adusă din Ucraina, în dotare cu bețișoarele din plastic. Am făcut un demers repetat către prim-ministrul Republicii Moldova, prin care am solicitat soluționarea acestei probleme prin emiterea unui Ordin comun de către autoritățile competente, prin care să fie detaliată sintagma “altor accesorii ale serviciilor de masă” conform listei de produse menționate în Partea B a Anexei la Directiva (UE) 2019/904. Pentru noi rămâne un mister motivul din care instituțiile statului tărăgănează intenționat soluționarea problemei expuse. Se creează impresia că instituțiile publice, Ministerul Economiei, cât și Ministerul Mediului pasează de la una la alta responsabilitatea soluționării problemei date. Am rugat actualul prim-ministru prin demersul expediat astăzi, 13 decembrie, să se implice în stabilirea instituției însărcinate cu elaborarea listei de produse ce cad sub incidența alin. (4) al art. 20.1 al Legii nr. 231/2010. Așteptăm să vedem care va fi rezultatul” a coinchis Mircea Manoli, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Conserve ”Speranța-Con”.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!