Репортажи

Pungile de plastic: sunt interzise prin lege, dar în realitate se utilizează. Cine este de vină?

Deși de la 1 ianuarie 2021, este interzisă utilizarea, dar și comercializarea pungilor și altor produse din plastic, de unică folosință, cu excepția celor biodegradabile, deocamdată acestea se comercializează în continuare în Republica Moldova.

Interzicerea recipientelor de plastic a fost una din primele inițiative legislative a deputatului PAS, Dumitru Alaiba, care ne-a comunicat că legea a fost adoptată pentru a reduce poluarea mediului, nu pentru a promova utilizarea pungilor și alte produse biodegradabile. Iar de faptul că legea se încalcă, ar fi de vină Ministerul de Interne. Pe de altă parte, furnizorii de produse de uz casnic, printre care se numără și pungile din plastic, cer aplicarea unor amendamente la respectiva lege, intrată în vigoare la începutul anului 2021.

"Prin această lege, conform căreia de la 1 ianuarie 2021 se interzic pungile de plastic, noi de fapt am introdus aplicarea sancțiunilor și agentul constatator, care nu erau prevăzute anterior. Noi nu am intervenit în delimitările ce țin de grosimea de 15 sau 50 de microni, detaliile acestea sunt un pretext ca să nu respecte legea. Oricine pretinde că nu este clar, cer iertare, dar au avut la dispoziție în jur de 5 ani pentru clarificarea acestor lucruri. Consider că Ministerul de Interne sabotează implementarea legii, dar înainte de votarea legii în lectură finală la 17.02.2020, noi am trecut prin procedura standard de avizare, care a durat circa un an, am cerut opinia Guvernului și Ministerul de Interne trebuia să analizeze proiectul legii nu superficial, dar să identifice aceste neclarități invocate acum. Ba mai mult, Ministerul de Interne a făcut recent o adresare către Comisia Buget și Finanțe, în care susține că nu este clară definiția la anumite sintagme. Dar de ce acum? Când au fost întrebați în timpul procedurii de avizare, având proiectul de lege în față pentru a sugera redactări, îmbunătățiri înainte de vot, de ce nu au făcut-o? Au fost câteva ședințe cu reprezentanții de la minister, am acceptat sugestiile lor, a urmat avizul de la Guvern și legea respectivă a fost votată. Acum legea aceasta trebuie să funcționeze, nu se mai poate găsi nod în papură, este absurd ce se invocă, precum că nu pot constata care sunt bețișoarele de plastic și care nu. Este în obligația lor să facă acum ca legea să funcționeze”.

Menționăm că, Legea cu privire la comerțul interior nr. 231 din 23 septembrie 2010, la sfârșitul anului 2016, a fost completată cu un articol nou, art. 20 prim, care stabilește restricțiile în domeniul comerțului cu amănuntul prin interzicerea utilizării/comercializării farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și bețișoarelor de unică folosință, fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile, începând cu 1 ianuarie 2021”.

Asociația Businessului European, instituție care contribuie constructiv la îmbunătățirea mediului privat de afaceri dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, prin oferirea unui suport profesional, ținând cont de valorile și practicile europene, susține că este necesară o ajustare a cadrului legal în baza problemelor cu care se confruntă membrii EBA în raport cu Agenția pentru Protecția Consumătorilor și Supravegherea Pieței, Agenția de Mediu, poliția, Inspectoratul Ecologic de Stat și alte autorități/instituții de resort, după ce a intrat în vigoare legea ce interzice utilizarea pungilor de plastic.

”În noiembrie 2020, am solicitat amendarea legii înainte ca aceasta să intre în vigoare, am avut o ședință pe Zoom, cu Comisia parlamentară de mediu și dezvoltare regional, prezidată de Nicolae Ciubuc, împreună cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și membrii noștri EBA, în special din domeniul retail și cei de la Asociația Patronală A Subiecților Comerțului Interior ”ProBiz”. În cadrul ședinței am prezentat deficiențele în interpretarea art. 20 prim, în special incertitudine privind produsele încadrate în sintagma ”alte accesorii ale serviciilor de masa”. Cu părere de rău, nu s-a reușit să fie operate amendamente în legea respective și drept urmare pe 1 ianuarie 2021  a intrat in vigoarea alin. (3) și (4) care interzice utilizarea și comercializarea pungilor de plastic cu excepția celor utilizate ca ambalaj și altor produse din plastic, cu excepția celor biodegradabile. Mai mult ca atât, au avut loc controale efectuate de către Poliție și Agenția pentru Protecția Consumătorilor cu solicitarea de retragere de pe rafturi a produselor care nu sunt menționate expres in lege.La solicitarea noastră pe 20 ianuarie 2021, Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru, a organizat o ședință dedicată cu participarea tuturor factorilor interesați (mediul privat, autoritățile/instituțiile publice relevante) pentru a identifica soluții în depășirea problemei ce ține de dubla interpretare a prevederilor legii  ” ne-a comunicat Alexandra Popa, reprezentanta EBA Moldova.

Notă: Asociația Businessului European (EBA) este o organizație independentă, nonguvernamentală,  înființată de 10 fondatori, unii dintre cei mai mari investitori din Republica Moldova. Este o instituție fondată sub auspiciul Delegației UE în Republica Moldova, având drept  scop alinierea economiei naționale și a legislației în domeniul de afaceri la standardele UE și promovarea valorilor europene și celor mai bune practici de management în afaceri în comunitatea antreprenorială din Moldova. 

Administratorul companiei ”Optimasig”, Maxim Blaja, un importator de produse de uz casnic, printre care și pungile de plastic, membru EBA, ce activează în domeniu din 2005, ne-a povestit că nedumeririle se referă la unele pungi cum ar fi cele de gunoi sau cele utilizate de consumatori în scopuri alimentare, nu pentru ambalaj.

"Legea dată se referă în primul rând la pungile subțiri și cele amplasate în magazine pentru transportarea produselor alimentare, care trebuie să fie biodegradabile, dar noi avem în sortiment, pungi care teoretic nu cad sub incidența acestei legi, însă nimeni nu ne-a confirmat sau infirmat acest lucru. De exemplu, avem pungi cu închidere Zipp, pungi pentru cuburile de gheață, dar și sacii de gunoi, cum rămâne cu aceștia? Noi avem în vânzare și saci de gunoi din amidon de porumb, pentru care la vamă achităm practic o taxă dublă, pentru pungile de plastic, eco-taxă pentru poluarea mediului, dar care are același cod ca și pungile biodegradabile. Recent am făcut o solicitare către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului pentru a ne comunica dacă sacii de gunoi importanți cad sau nu sub incidența art. 201 al Legii nr. 231/2010 cu privire la comerț interior. Am primit răspuns destul de vag, dar esența a fost că trebuie să respectăm legislația în vigoare, deși dacă e să facem referire la ceea ce mi-au spus partenerii europeni cu care colaborăm de ani de zile, în țările UE se limitează folosirea pungilor de plastic, nu se interzic total ca la noi, acolo au o perioadă mai lungă de adaptare la Directiva din 2019/904 a Parlamentului European."

Conform Directivei 2019/904 (UE) a Parlamentului European și a Consiliului UE, privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, în statele UE, intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative necesare pentru conformarea la prezenta directivă se extinde până la 3 iulie 2021. La acest lucru, au făcut referire membrii Asociației Businessului European (EBA), în special importatorii de produse din plastic și cei din retail, care vor anumite amendamente la lege prin excluderea oricăror duble interpretări și cer o perioadă de racordare mai de lungă durată la directiva europeană. Însă deputatul Dumitru Alaiba, a ținut să le explice, că în Moldova, perioada de tranziție a început în 2016 și practic acum a ajuns la etapa finală.

"Este adevărat că la noi în țară mediul de afaceri nu se consultă în multe lucruri, însă nu este acum această situație. Nu voi vorbi de rău despre antreprenori, dar de fapt implementarea acestei legi nu este atât de bruscă, au fost minim 4 ani de când s-a interzis folosirea produselor din plastic, care etapizat trebuie excluse total. Obiectivul proiectului dat a fost să minimizăm consumul pungilor de plastic. Cu 2 ani în urmă, când am venit cu inițiativa de a interzice utilizarea pungilor și altor produse din plastic, eram acuzat că încerc să promovez pungile biodegradabile, că aș avea vreun interes comercial. De fapt, menirea acestei legi este să ajutăm populația să își schimbe obiceiul de a folosi pungile de plastic la tot pasul, chiar și cele biodegradabile, pentru că deși ele se descompun, țin să explic că la descompunerea lor, oricum se elimină metan, inclusiv la producția lor - se poluează atmosfera. În acest context, este necesar să conștientizăm problema, să ne schimbăm atitudinea și să respectăm legislația națională."

Deși Republica Moldova emite mai puțin de 0,026% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, oricum este afectată de încălzirea globală de rând cu toate țările. Prognozele arată că sectoarele cele mai vulnerabile la schimbările climatice sunt agricultura, resursele de apă, silvicultura, sănătatea, energetica și transportul, din acest motiv, limitarea utilizării produselor din plastic are menirea de a stopa emisiile globale de gaze. Membrii EBA, susțin în totalitate angajamentul Republicii Moldova de a reduce necondiționat, până în anul 2030, emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu 70% față de anul 1990, în contextul aderării la Acordul de la Paris, privind schimbările climaterice și implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Totuși, în urma neclarităților invocate, membrii EBA consideră că sunt necesare urgent de aplicat unele amendamente la Legea cu privire la comerțul interior, în special la modificările intrate în vigoare de la 1 ianuarie 2021, dar ulterior și la Legea privind deșeurile (Nr.209 din 29.07.2016),  și la Legea privind plata pentru poluarea mediului ( Nr.1540/1998).

" În cadrul ședinței Consiliului Economic, s-a decis ca autoritățile publice să elaboreze o listă exhaustivă al produselor care cad sub incidența restricțiilor prevăzute în alin. (4) din art. 20 prim și lansarea procesului de îmbunătățire a legii comerțului interior. Ca rezultat al prezenței la ședința Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, a fost emisă indicația Cancelariei de stat către autoritățile și instituțiile de resort implicate în acest subiect, ca acestea să examineze problema și în termeni proximi să identifice soluții de depășire a situației create pentru membrii noștri. Și în acest caz, vorbim de Ministerul de Interne, Agenția pentru protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Ministerul Agriculturii, care sunt în proces de examinare și de excludere a tuturor ambiguităților ce țin de aplicabilitatea articolului 20 prim (alin.3și 4) din legea 231/2010, modificată și intrată în vigoare la 1 ianuarie 2021", a menționat Alexandra Popa de la EBA Moldova (European Business Association). 

Potrivit noilor modificări, aliniatul 3 menționat, interzice utilizarea/comercializarea pungilor din plastic foarte subțiri, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepția celor care sunt utilizate ca ambalaj, începând cu 1 ianuarie 2021. Dar deputatul Dumitru Alaiba a făcut referire și la aliniatul 4, care interzice utilizarea/comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă și bețișoarelor, de unică folosință, fabricate din plastic, cu excepția celor biodegradabile, începând cu 1 ianuarie 2021. Astfel nerespectarea acesteia, conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, prevede sancționarea pentru utilizarea și comercializarea pungilor și a veselei din plastic, cu amenzi de la 3.000 până la 4.500 de lei pentru persoanele fizice și de la 6.000 până la 12.000 de lei pentru persoanele juridice.

Conform prevederilor art.400 și 408 din Codul Contravențional al Republicii Moldova sunt în drept să examineze respectarea normelor și regulilor de desfășurare a activităților de comerț, inclusiv prin constatarea contravențiilor și încheierea proceselor verbale, agenții constatatori din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței și Ministerului Afacerilor Interne.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!