Репортажи

Rita Pleșca: ”Pregătesc turtele dulci cu multă dragoste, care se simte în gustul lor”

Rita Pleșca este meșterița care prin turtele dulci artizanale pe care le pregătește, redă dragostea pentru portul popular și pentru tradițiile strămoșești. Rețeta turtei dulci pe care o prepară cu multă dragoste datează din 1918, însă desigur cu anumite îmbunătățiri, nu în zadar le-a numit ”dulciurile Basarabencelor din Republica Moldova”.

Turtele dulci pregătite pentru Târgul ” Ia Moldova acasă”, mi-au furat ochii, viu colorate și cu mesaje de felicitare, decorate cu tematica zilei internaționale a femeii, 8 martie. Am dorit să aflu povestea meșteriței, pe care o veți îndrăgi la sigur și voi.

”Am început să experimentez pentru familie, pentru copii în special. De mică îmi plăcea să fac tot felul de deserturi și această pasiune a rămas cu mine. Am încercat să modific rețeta tradițională a turtei dulci, deși am păstrat ingredientele de bază, care erau folosite și în 1918. Totuși unele le-am înlocuit cu altele și după anumite încercări, testări în familie, am ajuns la gustul de acum. Ulterior am experimentat și la forme, dar și la decor, pentru că deja fără pictură nu îmi imaginez turtele mele” a spus Rita Pleșca.

Rita Pleșca are studii în pedagogie, știe foarte bine că tot ce redă pe turtele sale dulci, reprezintă o carte de vizită excelentă, interpretată în funcție de decorul, dar și gustul care poate transmite mai multe decât orice discurs, susținut în cuvinte.

” Am avut emoții mari când am acceptat să particip la Expoziția ”Crăciunul acasă” din 2017, care de fapt a fost prima întâlnire cu cumpărătorii mei. Atunci am selectat atent cum voi decora turtele, am pregătit 700 de bucăți în total:100 brăduți, 50 omuleți de zăpadă, 35 reni destul de mari. Ulterior am fost invitată să devin meșter artizanal, am organizat și un atelier cu 10 persoane, pentru a împărtăși această abilitate. Desigur pe urmă am mai avut și cursuri individuale, pentru a transmite abilitatea de a păstra gustul tradițional cu elemente decorative din portul popular.  În baza portofoliului cu produse și descrierea lor, consilierii Uniunii Meșterilor Populari din Moldova au analizat și astfel am devenit membră la Uniunea Meșterilor Populari” ne-a povestit Rita Pleșca.

O turtă dulce de calitate presupune că este pregătită de un meșter dibace, după o rețetă tradițională, dar și din cele mai bune ingrediente.

”Optez pentru făina românească, iar untul trebuie să fie cu un procent de grăsime mare, nu folosesc margarină, este un aluat foarte pretențios, prin urmare sunt foarte atentă ca ingredientele să fie calitative. Decorarea la fel este pe bază naturală, albuș și zahăr tos, cu folosirea unor coloranții deja verificați, nu am rămas dezamăgită de calitatea lor. Orice eveniment nu aș avea, le pregătesc în ajun ca să fie proaspete și să rămână în amintirea celor care le mănâncă gustul și emoțiile pozitive” a accentuat meșterița artizanală, Rita Pleșca.

În perioada pandemiei, totuși a fost mai dificil, chiar dacă cei mai fideli consumatori au mai făcut comenzi online, vânzările oricum au fost destul de mici.

” Noi anul trecut numai online am vândut. Chiar dacă am obișnuit consumatorii că le pregătesc turtele cu mesaje personalizate, cu tematică diferită, oricum comenzile au fost mai puține. Cea mai mare comandă a fost în ajun de Paște, când am pregătit 500 de turte, în formă de ouă. Copii mă ajută cu turnarea glazurii, partea care este mai ușoară, în rest fac eu totul, dar chiar dacă uneori sunt nevoită să stau până noaptea târziu ca să le pregătesc, simt o plăcere deosebită, știind că turtele mele vor aduce atâta bucurie pe chipul copiilor pentru care le prepar sau chiar și celor mari, pentru că sunt coapte cu multă dragoste și răbdare” ne-a mărturisit Rita Pleșca.

 

Am întrebat ce părere are despre organizarea târgurilor celui asemănător din parcul Alunelul, ” Ia Moldova acasă”, dacă ar trebui să fie des astfel de întâlniri cu consumatorii, respectând măsurile de protecție.

” Sunt foarte binevenite aceste târguri, pentru că situația aceasta creată de pandemie a afectat mulți producători, cred că la toți vânzările au fost mai mici anul trecut și acum avem nevoie să ne punem pe picioare cumva. Pentru târgul ”Ia Moldova acasă” am pregătit în jur 400 de bucăți, chiar am avut noroc de târg, vânzările au scăzut, cu doi ani în urmă era mai bine. Dacă se vor organiza și alte târguri, neapărat vom participa. Indiferent de eveniment, le prepar proaspete, pentru că deși după tehnologie, termenul de valabilitate este de până la 6 luni, totuși merg pe ideea să fie mereu proaspete. Ținând cont de faptul că folosesc mierea de albini, drept conservant, oricum sunt adepta unui produs calitativ, gustos și proaspăt, care să păstreze imaginea de altădată a desertului îndrăgit de strămoșii noștri, a străbunicilor noastre, care pregăteau cele mai gustoase turte dulci” a subliniat Rita Pleșca.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!