Репортажи

Ruslan Nercaș: ”Toate deșeurile colectate, sunt exportate în străinătate, pentru a fi prelucrate și reciclate”

Echipamentele electrice și electronice reprezintă în jur de 6% din totalul deșeurilor aruncate de noi, problema este că acestea au în componența lor substanțe nocive pentru mediu și sănătatea noastră. Din acest motiv, trebuie să fim conștienți atunci când decidem să le aruncăm la tomberonul de gunoi. ”MoldRec Group” SRL colectează deșeurile electrice și electronice din întreaga țară și le exportă, pentru a fi reciclate. În anul 2020, au fost colectate 532,400.00 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice.

Echipa ”MoldRec Group SRL” și-a propus să prevină apariția de reziduuri și să reducă depozitarea acestora la gropile de gunoi. Astfel toxinele care pot ajunge în sol și apele subterane, sunt eliminate, iar secundar, au fost create locuri de muncă și se obține materie primă pentru mai multe industrii.

”Am început activitatea în 2013, când am demarat campanii de informare pe întregul teritoriu al țării despre necesitatea colectării pentru reciclare a deșeurilor electrice și electronice, însă din 2014 am început a colecta, deoarece am observat că populația era destul de nepăsătoare la informațiile noastre. În acel an, am organizat prima acțiune de colectare, în urma căreia am adunat primele 500 kg de deșeuri electronice și electrice. Ulterior, am desfășurat astfel de acțiuni, gratuit, în fiecare lună, ani la rând. Din 2015, am lansat inițiativa social-ecologică, destul de ambițioasă, ”Garda de reciclare”, care funcționează și în prezent. Aceasta presupune că echipa mobilă se deplasează la solicitare și adună toate echipamentele electrice și electronice uzate, atât din gospodăriile oamenilor, cât și din instituțiile publice sau private” a explicat Ruslan Nercaș, directorul general al ”MoldRec group SRL”.

Substanțele nocive din componența echipamentelor electrice și electronice dăunează grav asupra mediului și ulterior afectează sănătatea populației. Metale grele sau gaze periculoase, elemente care eliberate în aer, apă sau sol au efecte dăunătoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care îl respirăm.

”Scopul nostru este de a lăsa în urma noastră locuri curate, o țară fără deșeuri. Avem toți familii, creștem copii și cunoscând câte substanțe nocive conțin aceste deșeuri, cât de mult poluează mediul, pur și simplu îndemnăm pe fiecare să fie mai conștienți, pentru că efectele și consecințele neglijenței ne afectează pe toți. Să luăm de exemplu bateriile, acestea conțin mercur, cadmiu, nichel, plumb, metale care sunt toxice și cancerigene. Ajunsă la groapa comună de gunoi, o singură baterie este în stare să polueze un metru pătrat de suprafață. Dacă nimerește în apă, o baterie poate polua până la zece litri de apă. Bateriile poluează apele subterane şi solul, iar acestea fiind contaminate și ajungând în corpul plantelor şi animalelor, provoacă daune severe. În urma consumului de către om a acestor plante şi animale, se produc intoxicaţii care afectează adeseori ireversibil sănătatea ” a menționat Ruslan Nercaș.

În caz dacă posesorii echipamentelor electrice și electronice uzate, care reprezintă deșeuri toxice, doresc personal să le arunce la toamberoanele MoldRec, acestea sunt amplasate astfel ca accesul să nu fie îngrădit, majoritatea fiind în municipiul Chișinău.

”În prezent, avem în jur de 200 de puncte de colectare, dintre care 175 sunt în municipiul Chișinău. Harta interactivă a punctelor de colectare poate fi găsită pe platforma partenerilor noștri, reciclare.md, care promovează colectarea selectivă a deșeurilor. Majoritatea containelor sunt amplasate în benzinării și în instituțiile publice” a menționat directorul MoldRec Group SRL.

Toate deșeurile colectate de pe întregul teritoriul al țării noastre, sunt exportate în străinătate, pentru a fi prelucrate și reciclate.

”În anul 2020, au fost colectate 532,400.00 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice. Din acestea, 93,3% se valorifică transformându-se în materie primă secundară pentru industrii, restul se elimină eco-rațional cu respectarea celor mai înalte standarde de mediu. Noi le sortăm pe categorii și le exportăm, în special în România. Din 2015, avem semnat un contract de colaborare și parteneriat cu ”Green Group” din Buzău, cea mai mare instituție de prelucrare și recliclare a deşeurilor din România, dar și una destul de importantă din Europa de Est, care deţine trei fabrici la Buzău. În 2020 au fost exportate 224,597.00 kg de deșeuri. Sugerăm tuturor să fie mai conștienți de riscurile la care se expun păstrând aceste deșeuri ani de zile, cu gândul că vor avea nevoie de ele, mai sigur atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea noastră a tuturor, este să arunce respectivele deșeuri fie la containerele noastre, fie să solicite deplasarea echipei noastre mobile, care vor colecta toate echipamentele uzate și le vom exporta din țară, pentru a fi reciclate” a coinchis Ruslan Nercaș.

Menționăm că anual, în Republica Moldova sunt generate circa 10 mii tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice, iar conform „Studiului privind generarea și gestionarea e-deșeurilor în mun. Chișinău”, în topul echipamentelor electrice și electronice utilizate se clasează: telefoanele mobile (91%), frigiderele (90%) și mașinile de spălat (85%) – în gospodării, în timp ce persoanele juridice valorifică mai intens calculatoarele (93%), imprimantele (81%), telefoanele mobile (74%), telefoanele fixe (69%) și aparatele de aer condiționat (67%). Dacă telefonul mobil este echipamentul cu cea mai scurtă perioadă de utilizare (în mediu 3 ani), la polul opus este telefonul fix, care este folosit și peste un deceniu.

Potrivit aceluiași studiu, cele mai mari obstacole cu privire la colectarea e-Deșeurilor sunt informarea insuficientă cu privire la colectare și reciclare și infrastructura insuficientă pentru colectarea acestor deșeuri. Toate luate împreună, mai nou amplificate pe termen lung de consecințele pandemiei și creșterea cantităților de echipamentele electrice și electronice procurate în ultimul an, aduc o povară enormă asupra mediului – dacă desigur nu vor fi gestionate durabil.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!