Un stup robotizat ajută albinele să își găsească refugiul din calea pericolelor din lumea exterioară

Репортажи

Un start-up israelian a dezvoltat un stup de ultimă generație, dotat cu un braț robotic, pentru minimizarea riscului de colaps al coloniilor de albine, relatează Reuters.

Bâzâitul albinelor acoperă zumzetul brațului robotic ce funcționează cu o eficiență de neegalat pentru un apicultor uman. Unul după altul, mecanismul scanează teancuri de faguri care împreună ar putea adăposti până la două milioane de albine, pe care îi inspectează de eventuale boli, monitorizează nivelul de pesticide și raportează în timp real orice fel de pericole care amenință colonia.

La nivel mondial, s-a remarcat o scădere drastică a numărului de albine, în mare parte din cauza agriculturii intensive, a utilizării pesticidelor, a dăunătorilor și a schimbărilor climatice.

Companiile au încercat diferite tehnologii pentru a încetini colapsul în masă al coloniilor, cum ar fi plasarea senzorilor pe stupi tradiționali din lemn sau diverse metode pentru a face față scăderii numărului de albine, precum polenizarea artificială.

Având dimensiunea aproximativă a unei remorci de marfă, stupul Beewise găzduiește 24 de colonii. În interior, acesta este echipat cu un braț robotic ce se poate strecura printre faguri, viziune computerizată și camere. Deschiderile codate pe culori din laterale permit albinelor să vină și să plece.

„Orice ar face un apicultor, mecanismul robotizat imită și o face mai eficient fără a obosi vreodată, fără a pleca în vacanță și fără a se plânge'', a declarat directorul executiv Saar Safra.


Printre sarcinile pe care le îndeplinește mecanismul se numără recoltarea mierii, aplicarea de medicamente și unificarea sau divizarea stupilor. Beewise a strâns deja 40 de milioane de dolari din finanțare de la investitori privați, iar peste 100 din sistemele sale sunt utilizate în Israel și Statele Unite, notează Reuters.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку