Vadim Bîzdîga: ”Bucovineanca a apărut datorită insistenței tatălui nostru, care a dorit să ne știe în țară”

Репортажи

În satul Trinca, raionul Edineț toată lumea știe că există o livadă frumoasă de mere, dar și cireș care aparține fraților Vadim și Igor Bîzdîga, iar Vasile Bîzdîga, tatăl lor este cel care i-a ghidat pe tinerii antreprenori de la primii pași în domeniul horticol. În prezent, frații au planuri mari în ceea ce ține producția merelor și nu numai, căci dacă la început aveau nevoie de consultația tatălui, acum ei sunt cei care îl consultă când este vorba în strategia de dezvoltare.

Vasile Bîzdîga și-a droit feciorii acasă, în țară, așa că i-a îndemnat să studieze în Moldova și să se implice în domeniul agriculturii.

”Tata de fapt nu ne-a permis să plecăm din țară, el creștea și cultivă și acum cereale pe o suprafața de circa 750 de hectare, dar mai avem și cartofi, pe o suprafață de 50 de hectare. Am recoltat 2000 de tone în acest an. Recent am câștigat tenderul de a aproviziona armata cu 350 de tone de cartofi. De fapt, acum noi suntem o echipă puternică, eu cu fratele Igor îl ajutăm pe tată. Dacă nu insista să rămânem în țară, sigur plecam în străinătate după o viață mai bună. Dar sprijinul tatălui a contat foarte mult pentru noi, care începeam afacerea de la zero” a subliniat Vadim Bîzdîga.

Împreună cu fratele său Igor, cu sfatul tatălui, în 2013 au plantat prima lor livadă măr

”Studiind cererea de producție agricolă, am înțeles că anume merele și cireșele sunt cele mai solicitate pe piața internă și externă. Mai întâi am plantat 25 de hectare de livadă tradițională, după care am decis să înființăm totuși, livezi superintensive, pentru că există o diferență mare în calitatea recoltelor obținute. În plus, este mult mai ușor de lucrat și oamenii pe care îi angajăm sunt mai deschiși să muncească în livezi moderne.Astfel, în anul 2017-18, în urma suportului primit de la stat, sub formă de subvenții accesate prin intermediul AIPA, am înființat 15,3 ha livadă de mere superintensivă, dotată cu sistem de suport. Ulterior în anul 2019 am mai plantat 3,7 ha livadă superintensivă de măr și 4,32 ha livadă de cireș, instalând și un sistem de irigare. Și în acest an am plantat circa 30 ha de livadă cu tot pachetul tehnologic. Am înțeles că plantațiile superintensive sunt de perspectivă” a explicat Vadim Bîzdîga.

Sunt foarte activi în domeniul antreprenoriatului agricol, au participat la diferite instruiri și seminare de profil, organizate de Federația Națională a Fermierilor și Asociația ”Moldova Fruct”. Pentru a-și permite dezvoltarea afacerii, au mers și la diverse deplasări peste hotare, obținând schimb de experiență în Franța, Spania, Olanda. Totodată frații Bîzdîga au colaborare activă și cu partenerii financiari din țară.

”Orice informație este utilă, mai ales că uneori este foarte bine să afli la timp despre granturi și programe de susținere a antreprenorilor din țară. Dacă nu dispui de finanțe este destul de complicat.Când am instalat sistemul de suport am accesat un credit de la o bancă comercială, ulterior am menținut relația cu acest finanțator, dar și cu instituțiile de stat, fapt ce ne-a permis să ne dezvoltăm afacerea. Am reușit să construim și un depozit, unde păstrăm merele în frigider. În acest sezon am cules 1500 tone de mere pe care urmeză să le exportăm în Rusia. Iar în Macedonia vom exporta cartofi în acest an.Fără investiţi şi eforturi nu poți vorbi de rezultate frumoase, sperăm să reușim să exportăm fructele noastre în viitor și pe piețele europene” a declarat Vadim Bîzdîga.

 

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку