Репортажи

Vadim Bîzdîga: ”Subvenționarea din partea statului este un real ajutor pentru dezvoltarea afacerii, mai ales pentru tinerii antreprenori”

Producătorii agricoli din Moldova, care își doresc să poată exporta în țările membre ale UE, au nevoie să fie certificați GLOBALG.A.P, standarde implementate în țara noastră aproape 20 de ani, însă abia în ultimii cinci ani, tot mai mulți fermieri au devenit mai interesați de această certificare. Numărul acestora a ajuns la circa 100 de agricultori certificați GLOBALG.A.P și 40 - GRASP, inclusiv din regiunile Transnistreană și Găgăuză, iar 70 dintre acești agricultori au fost asistați de USAID APM în implementarea acestor cerințe. În anul 2021 au fost certificați alți 15 producători agricoli, printre care și Vadim Bîzdîga din satul Trinca, raionul Edineț, care deține o livadă superintensivă de măr.

Implementarea standardului GLOBAG.A.P.  asigură cumpărătorul că fructele și legumele sunt sigure pentru consum, prin minimizarea efectelor negative asupra mediului, reducerea chimicalelor folosite și abordare responsabilă față de sănătatea și securitatea lucrătorilor.

”Abia am obținut certificarea GLOBAG.A.P., care ne va permite să ne orientăm pe viitor și spre alte țări, în special spre statele membre UE. În prezent, din cele 1200 tone de mere, noi am exportat 700 tone în Federația Rusă, care vreau să vă spun că de asemenea are cerințe înalte față de fructe. La etapa actuală, s-a format o situație dificilă pentru exportatorii din Polonia, care nu pot transporta fructele în Rusia din cauză restricției de a tranzita prin Belorus, vom vedea cum va influența acest lucru asupra prețurilor. Deocamdată am comercializat merele noastre la un preț de 6-7 lei, ne-am dori să atingă cel puțin prețul de 9 lei. Avem o calitate înaltă a merelor, în plus suportăm cheltuieli pentru păstrarea acestora în frigidere, din acest motiv ne-am bucura dacă ar crește prețul de vânzare” a explicat producătorul.

 

Totodată horticultorul din satul Trinca, raionul Edineț a subliniat faptul că subvenționarea din partea statului este un real ajutor pentru dezvoltarea afacerii, dar ar fi oportun pentru tinerii antreprenori, mai ales care sunt la început de cale, să existe și alte facilități.

”Avem o relație bună cu AIPA, încă din 2017-2018, cînd datorită suportului primit de la stat, sub formă de subvenții accesate, am înființat 15,3 ha livadă de mere superintensivă, dotată cu sistem de suport. Ulterior în anul 2019 am mai plantat 3,7 ha livadă superintensivă de măr și 4,32 ha livadă de cireș, instalând și un sistem de irigare. Anul trecut am participat în cadrul programului Rural de Rezilienţă Economică incluzivă din resursele Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD), PAC și am mai plantat 30 de hectare de livadă, tot sistem intensiv. Acum urmează să iau un credit pentru ca să procur plasa antigrindină. Din păcate, în cadrul proiectului IFAD, tânărul antreprenor poate primi credit doar o singură dată. Noi nu avem acces la scutirea de TVA, pentru că nu suntem plătitori de TVA. Am apelat la o creditare în cadrul proiectului ”Livada Moldovei” și vom obține banii necesari pentru a procura plasa antigrindină. Neapărat vom aplica pentru subvenționare din partea statului și în 2022, ceea ce înseamnă că vom recupera 50% din banii investiți ” a menționat producătorul de fructe,Vadim Bîzdîga.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!