Valeriu Ciubuc, fiul ex-premierului Ion Ciubuc deține o bostănărie, o afacere unică în Moldova, specializată în creșterea bostanilor pentru producerea seminţelor foarte solicitate pe piaţa externă. Bostănăria companiei „Interagroinvest” se află în satul Hădărăuţi, raionul Ocnița, pe o suprafață de peste 200 de hectare.
Afacerea cu bostanii a pornit dintr-o necesitate de adaptare, când gospodăria agricolă se afla într-un impas care trebuia soluționat constructiv.
”În 2010 am început această afacere cu bostanii, unică de altfel în țară, nimeni nu prea este interesat să crească dovleac. Am început totul ca încercare cu tatăl meu, Ion Ciubuc, fostul prim-ministru, gospodăria noastră deținea utilaj de uscare a prunelor, însă în acea perioadă prelucrarea prunelor costa mai mult decât am fi obținut din vânzarea lor în stare proaspătă. Așa că am decis să plantăm bostani, inițial am plantat bostani pe 50 ha în 2008, apoi am ajuns la o suprafață de 800 ha, dar în medie plantăm 350 ha. Aproape toată cantitatea de semințe obținută pleacă la export. Puțin rămâne în țară, din care se fabrică uleiul de semințe de dovleac” ne-a povestit Valeriu Ciubuc.
Soiurile de bostan au fost selectate special pentru calitatea semințelor, aduse din străinătate.
”Cultivăm în special soiuri bulgăreşti, care se seamănă după o schemă bine probată. La hectar ajung circa 40 de mii de plante. Tufele nu se întind ca la dovlecii noştri moldoveneşti, dar cresc ca cele de dovlecei, bostănei cum se spune la noi. Fiecare plantă dă 2-3 bostani. Greutatea unora ajunge şi până la 7 kilograme. Per hectar se strâng circa 1800 kg de seminţe, dar la uscare ele pierd jumătate din greutatea lor” a menționat Valeriu Ciubuc.
Chiar dacă majoritatea lucrărilor se execută mecanizat în bostănărie, totuși compania are circa 120 de angajați pe sezon, iar 50 persoane sunt angajate permanent.
”Când începe sezonul de recoltare a bostanilor, cele 200 ha anual trebuie prelucrate corespunzător, deși în unii ani am avut în jur de 350 ha. Bostanii sunt adunați cu niște combine speciale, apoi aceștia sunt sfărâmați, se strâng semințele, se usucă și se adună în saci, iar resturile din bostan rămân ca îngrășăminte pe câmp. Pe zi se strâng 15-20 ha și practic peste 24 ore, semințele se află în sac, de cum începe procesul de recoltare. În medie adunăm 1800 kg de seminţe per ha, am putea aduna şi mai mult, dar aceasta e capacitatea uzinei noastre de uscat seminţele.Acestea se depozitează. Apoi urmează calibrarea şi ambalarea lor pentru a fi exportate, în țări precum Egipt, Liban,Turcia, Austria, România mai puțin, iar pentru piața locală și mai puțin, din păcate. Nu se pune preț pe proprietățile semințelor de bostan” a declarat Valeriu Ciubuc.
Potrivit cercetărilor, semințele de bostan au proprietăți miraculoase pentru sănătatea organismului.
”Semințele de bostan conțin zinc, magneziu, fier și cupru, vitamina K, însă din copilărie se știa că sunt bune pentru antiparaziți. Iar acum după coronavirus, personal consum foarte multe semințe de bostan. Dar și uleiul este bun, ar fi bine să se producă la mai multe uzine din Moldova ulei din seminţe de bostan. Astfel de ulei se foloseşte la tratarea eficientă a diferitor boli. Însă, până când, tot volumul nostru de roadă este destinat exportului în alte ţări. Este o afacere profitabilă, ce generează nu doar venit, ci şi promovează producţia şi imaginea ţării noastre peste hotare. Sper că într-o zi vom livra mai multă cantitate pe piața locală, decât pe cea internațională. Când va începe recoltarea, vă invităm să vedeți cum decurge procesul, vă așteptăm cu drag la bostănăria din Hădărăuţi” a subliniat Valeriu Ciubuc.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!