Репортажи

Veaceslav Burlacu: Păstrarea în saci silobag este o inovație care ne ușurează mult munca”

Antreprenorul Veaceslav Burlacu din Cahul, care prelucrează o suprafață de circa 1600 de hectare, susține că de câțiva ani a găsit o soluție extraordinară de a păstra cerealele, fără depozite costisitoare, fără bătăi de cap de a transporta recolta rapid din câmp. Este vorba despre sacii silobag, pe care i-a descoperit în România și îi folosește cu succes de 3 ani.

Antreprenorul activează în domeniul agriculturii împreună cu fratele său, cu care a început a folosi această metodă inovativă.

”În total prelucrăm o suprafață de 1600 de hectare, cultivăm cereale păioase, ca culturi tehnice avem: floarea-soarelui și porumb la boabe. Când reușim, semănăm și rapiță de toamnă, iar în perspectivă includem și lucerna în asolament. Mai cultivăm și legume în teren protejat, pe o suprafață de 0,56 ha avem ardei capia, adică în sere. Însă stocarea și păstrarea în saci silobag este inovația pe care o utilizăm de 3 ani și despre care am dori să afle cât mai mulți producători din Moldova, este o metodă inovativă, la îndemâna oricui” a menționat antreprenorul din Cahul.

Inovația presupune că recolta de grâu este depozitată direct în câmp, în saci uriași, unde se păstrează atâta timp cât este nevoie.

”Într-un singur sac încap 200 tone de grâu, adică 10 camioane. Sacul este ca o mânecă, împăturit care se îmbracă pe o mașină specială care se aseamănă cu o mașină de tocat carnea și exact cum se face un cârnaț, așa se toarnă grâul de sus și acesta este lăsat în sacul care se așterne pe pământ. Lungimea unui sac este de 60 de metri, cu diametrul de 2,7 m. Avantajul este că așa păstrăm cerealele direct în câmp, neavând nevoie de depozitele costisitoare și reușim după evacuarea sacilor deja al treilea an să semănăm orz. Avem deja al patrulea an orz pe orz, pe câmpurile unde amplasăm sacii” a spus Veaceslav Burlacu.

Despre această metodă, antreprenorul a aflat participând la diferite evenimente internaționale din domeniul agricol.

”Am participat la diferite seminare, împreună cu fratele Vitalie, am observat acest sistem în România, iar când am aflat că se vând astfel de mașini speciale de încărcat sacii la noi în țară, am riscat și am cumpărat o mașină, produsă în Ucraina, chiar în primul an. Am stocat folosind această metodă și ne-a plăcut, este o alternativă bună la depozitele costisitoare. Materialul din care sunt confecționați sacii este rezistent la ploi, îngheț și alte condiții meteo, desigur există anumite riscuri, dar avem metodele noastre de combatere. Suntem foarte mulțumiți de această inovație în agricultură, păstrarea în saci silobag este o inovație care ne ușurează mult munca. Săptămâna viitoare urmează să ajungă încă o mașină de încărcat, dar și una de descărcat grâul” a declarat Veaceslav Burlacu.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!