Reciclarea trebuie să fie privită ca o responsabilitate colectivă, a fiecăruia dintre noi, pentru a ne asigura un viitor durabil. Aceasta este convingerea lui Victor Voina, un tânăr din Cahul, care crede că un mediu curat este esenţial pentru sănătatea umană şi bunăstarea omului.
După mai mulți ani petrecuți peste hotare a revenit acasă și împreună cu familia au inițiat o afacere în sectorul HoReCa. Restaurantul zilnic genera o mulțime de deșeuri care nu puteau fi reciclate în raion. În aceste circumstanțe, tânărului i-a venit ideea să ofere o nouă șansă deșeurilor. Ba mai mult, tânărul antreprenor a construit o seră din sticle, reciclându-le în felul acesta, a obținut și un beneficiu economic.
„Văzând câte deșeuri generează doar localul nostru, ne-am gândit de ce să aruncăm zațul de cafea, care este un deșeu plin de minerale, de micro și macroelemente, atât de necesare culturilor agricole. Am studiat și din mai multe surse, am aflat că ar fi o combinație reușită între cojile de ou și zațul de cafea, lăsate la fermentat cu adaos de iarbă verde, care este un aport de azot, iar în urma fermentării putem obține un substrat acid, dar după cum se știe solul acid este potrivit pentru cultivarea afinelor. Astfel mi-am făcut și o poieniță de afine. În recipientele de la conserve, cultivăm verdețuri pe care le oferim cadou clienților noștri fideli sau le vindem doritorilor. Condițiile climaterice din ultima vreme, ne dau un semn de alarmă, și trebuie să înțelegem că nu trebuie noi să supunem natura nouă, ci noi trebuie să ne supunem naturii și trebuie să fim prieteni cu ea, altfel vom pierde. De aceea încurajez oamenii să se gândească și la generațiile care vin din urma noastră. Ce le lăsăm noi, în afară de un ocean de deșeuri?” spune Victor Voina.” mărturisește Victor Voina.
Sera din sticle a fost o idee interesantă pentru un proiect în grădină. Așa că, Victor Voina, specialist în horticultură, s-a gândit să construiască sera din sticle, întrucât acestea sunt un termoconductor destul de bun.
„Toată lumea mă știe ca băiatul care construiește sera din sticle, și peste tot unde am drum, oamenii mă întrebă dacă am nevoie de sticle, astfel le reciclez de la persoanele fizice sau de la diferite localuri. Atunci când făceam calculele matematice, am ajuns la o cifră de aproximativ 70 de mii de sticle, la construcție am folosit un amestec mai rigid din ciment cu nisip și am folosit câte o plasă metalică între fiecare linie de butelii. Fiecare gospodar poate să o construiască singur o astfel de seră, mai ales că o seră în pământ întotdeauna o să aducă profit. O seră obișnuită, pe timp de iarnă, generează cheltuieli foarte mari la încălzire, mai ales dacă ținem cont de prețurile exorbinante la carburanții din țara noastră. Dar dacă intenționați să o folosiți doar pe postură de solar, fără încălzire suplimentară, cel cu sera subterană va avea un avantaj de a ieși mai devreme pe piață, deoarece sera subterană se va încălzi mai repede, decât sera de la suprafața solului” explică Victor Voina.
Ideea tânărului de a construi sera din sticle a fost susținută și în cadrul unui proiect de granturi.
„Sunt beneficiarul unui grant de la ODIMM, mai exact, am obținut susținere financiară prin intermediul proiectului ”Start pentru Tineri”. Evident că investițiile primite din acest grant, acoperă doar o mică parte a proiectului, care per total a generat cu mult mai multe cheltuieli decât cele prognozate, însă atunci când ai intenția să realizezi ceva, orice ajutor oferit este binevenit” susține Victor Voina.
Cu regret însă, din cauza ploilor abundente și a proiectării inexacte sera, care avea o lungime de 54 metri și lățimea de 10 metri, s-a prăbușit. Așa că tânărul vine cu un sfat pentru cei care vor să clădească o seră din sticle.
„Spre marele meu ghinion, în urma unor ploi abundente, când construcția era gata în proporție de 95 la sută (lipsea doar sistemul de evacuare a apei și pământul nu era bine întărit), cea mai mare parte din zid a fost dărâmat. Eu sunt inginer horticol, dar lucrătorii mei nu erau contructori profesioniști și am înțeles că am omis unele elemente la temelie, sistemul pluvial nu a fost contruit cum trebuie, apa de la ploaie nu avea unde să se scurgă” își amintește Victor Voina
Învățând din propriile greșeli, tânărul a reușit să mai construiască a doua seră. Totodată a realizat și proiectul prin care încălzirea se efectuează cu uleiul uzat colectat de la restaurante.
„Am accesat suportul EU4Moldova de la care am beneficiat de 25 de mii de euro, astfel că în apropierea primei sere, am inițiat construcția încă a unui solar, cu suprafața de 1050 de metri pătrați, în care planificăm să cultivăm legume. Am început să colectez ulei de la diferite restaurante, localuri, apoi am găsit câteva sobe care lucrează pe bază de ulei uzat, astfel că încălzirea serelor este realizată utilizând drept combustibil acest ulei. Inițial, credeam că din cauza acestei metode de încălzire, sera mea se va transforma într-o locomotivă, și va ieși un fum negru, dar de fapt am observat că de la încălzirea cu lemne iese cu mult mai mult fum. Datorită celor două utilaje instalate, care lucrează pe bază de ulei uzat, care au câte un rezervor, ce pompează câte un pic uleiul, este ars complet în camera de ardere (din 100 l de ulei rezultă o găleată de funigine), iar un ventilator suflă aerul cald. Din motiv că s-au scumpit toți carburanții, uleiul uzat, considerat cea mai ieftină alternativă a petrolului, a început să fie la mare căutare și la fel s-a scumpit, dacă înainte îl găseam cu 2,50 lei, acum îl procur cu prețul de 3 lei, doar angro” a subliniat antreprenorul.
Deși produce o varietate mare de verdețuri (leuștean, pătrunjel, mărar, mentă, rucola, salată creață, spanac și alte verdețuri), tânărul fermier întâmpină dificultăţi în comercializarea produselor, din cauză că piața locală abundă de verdețuri de import.
„Anul trecut, în luna noiembrie-decembrie,am strâns primul ciclu de recoltă, dar am vândut numai o parte din verdețuri, iar la un moment dat, eram foarte descurajat. Am mers la piața angro, mă gândeam că din motiv că eram în ajunul sărbătorilor, vor fi la mare căutare verdețurile autohtone, dar am descoperit că acolo se comercializau doar verdețurile de import, venite din Uzbekistan, de o culoare verde închis, fără miros, și doar o doamnă a manifestat interes să cumpere de la mine, dar cu prețul de 25 de lei, pe când cele de import se vindeau cu 45 de lei. Motivul era că verdețurile crescute de mine se mențin proaspete doar 3 zile, pe când acele din Uzbekistan au o durată de păstrare chiar și o lună. Dar am găsit o soluție. Le-am tocat mărunt, le-am congelat și le-am vândut până odinioară la restaurantul pe care îl administrăm. De aceea am hotărât că nu voi mai merge niciodată la piață, să stau la mâna intermediarilor, o să vând clientelei mele ceea ce am pe loc, iar restul le voi oferi restaurantelor.Vom produce puțin, dar bun, de cea mai bună calitate. Din păcate, consumatorii moldoveni nu sunt solidari cu producătorii autohtoni și nu consumă produsele locale, pentru mulți dintre ei contează doar ca produsul să arate frumos” explică Victor Voina.
Tânărul mai are un vis, cel de a deschide o agropensiune în regiune.
„Noi ne dorim foarte mult să construim câteva căsuțe cu foișoare, unde vizitatorii să se poată relaxa, iar la plecare vor putea să-și culeagă legume pe care noi le creștem natural, pomușoare sau să-și aleagă conserve deja pregătite. Să fie un fel de iarmaroc cu de toate” ne-a spus încrezător Victor Voina.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!