VIDEO: Locuitorii unui sat din Soroca au noi platforme de colectare a gunoiului

Репортажи

Datorită unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, locuitorii satului Dubna, din raionul Soroca, au învăţat să colecteze selectiv gunoiul şi şi-au amenajat platforme pentru producerea compostului folosit ca îngrăşământ.

Exemplul lor ar trebui urmat de cât mai multe sate din Republica Moldova, transmite tvrmoldova.md.

Localnicii se mândresc că de la implementarea proiectului, satul a devenit mai curat, pentru că fiecare reuşeşte să gestioneze mai bine deşeurile din gospodărie.

 „Până a intra în proiectul cu reciclarea gunoiului, noi ca majoriatea gospodăriilor, strângeam în pungi şi-l duceam la o gunoişte autorizată, dar era complicat. De exemplu, erau deşeuri care merg la compost. Ele mai curg, mai miroase. Era foarte greu, acum cu reciclarea e mai uşor” povestește Angela Ouș din satul Dubna, Soroca.

Graţie proiectului european, localnicii au primit şi câte o ladă special pentru compost. Toate resturile alimentare şi deşeurile menajere sunt refolosite  pentru a face îngrăşămint natural.

 „Aici ne ocupăm de compost. Aici adăugăm toate deşeurile de la bucătărie. Corji de cartofi, corji de ou, de banana. Cosim iarba care ne încurcă, frunza care o măturăm o pune aici pe straturi. Şi el sta la putrezit şi e foarte benefic pentru grădină” spune Angela Mânzat din satul Dubna, Soroca.

Primarul spune că astfel de tomberoane au primit toţi localinicii după ce au fost instruiţi despre gestionarea corectă a deşeurilor.

 „Toate deşeurile, atât cele menajere cât şi cele agricole se sorteaz. Avem 12 beneficiari, avem câte 3 tomberoane, care sunt clasificate. Într-un tomberon se adună sticlă, într-un tomberon se adună plasticul şi în celălat tomberon se adună amestecat” explică Elena Sochircă, primarul satului Dubna, Soroca.

Proiectul "Abilitarea cetăţenilor în Republica Moldova" este finanţat de UE şi este implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei. Suma totală a granturilor este de 750 mii de euro.

обратно к списку