Репортажи

VIDEO: Un agricultor și-a lăsat roada de castraveți pe câmp

Hectare întregi de castraveți rămân pe câmpuri din cauza prețului mizer de pe piață. Deși unii legumicultori i-au cules, aceștia nu au putut să-i vândă en-gros nici cu un leu sau doi kilogramul, așa că s-au întors acasă cu sute de kilograme de castraveți pe care i-au dat la animale și păsări.

Este și povestea lui Igor Isac din Orhei, care a lăsat pur și simplu recolta pe câmp, deoarece din vânzarea legumelor nu-i ajung bani nici să achite culegătorii. Se întâmplă după ce, anul trecut, din cauza inundațiilor, legumicultorul a înregistrat pierderi de aproape 5 milioane de lei.

„Noi nu mai culegem castraveții, pentru că, în primul rând, prețul a scăzut mult la piață și, în al doilea rând, pentru că fabrica cu care am încheiat contract a schimbat condițiile din cauza faptului că prețul de pe piață a scăzut. Ei au încetat să mai i-a castraveții de mărimile care am decis prin contract. Astfel, am ajuns că nu mai este rentabil să îi culegem", ne spune Igor Isac.

 

Fermierul susține că, de zece zile, nu a mai cules castraveții din câmp. Din cauza prețului mizer, banii nu-i ajung nici măcar pentru culegători.Problemele au început după ce fabrica de conserve din Cupcini a refuzat să mai primească castraveții de mărimea 9-11 centimetri. 

Se întâmplă chiar dacă, încă în primăvară, a fost încheiat un contract între părți, spune indignat agricultorul păgubaș.

„La început am primit, pe urmă am restricționat și de asta că nu avem ce face cu ei! Noi vrem să-i salvăm cât de cât. Să culeagă. De 9-11 cm primim. Totdeauna am primit”, afirmă Marcel Botnariuc, managerul de achiziții al fabricii de conserve.

Igor Isac spune că legumicultorii au o mulțime de probleme, doar că nimeni nu-i vede și nu-i aude: 

„Noi, legumicultorii, avem mai multe probleme de fapt: invadarea pieței interne cu produse importate. Noi când ieșim la sezon cu roșiile noastre, 80% din roșiile de pe piață vin din Ucraina. Noi avem multe roșii și, practic, din cauza roșiilor importate din Ucraina prețul scade enorm și noi nu putem vinde atât cât avem", spune legumicultorul.

O altă problemă ar fi suma enormă pe care fermierii trebuie să o achite la început de sezon pentru asigurarea culturilor. De exemplu, anul acesta asigurarea a costat 900 de mii de lei, bani pe care agricultorii nu-i au la început de sezon. Astfel, terenurile au rămas neasigurate și anul acesta.

Legumicultorul spune că, dacă nu se va schimba nimic în domeniul legumiculturii, în câțiva ani ne-am putea pomeni pe piață doar cu legume importate din alte țări, iar sute de hectare se vor transforma în pârloage.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: jurnaltv.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!