Vladimir Burlac din satul Pîrîta, raionul Dubăsari a revenit acasă după 5 ani de studii la Moscova și a decis să își croiască un viitor în satul de baștină. “Cooperativa verde” este întreprinderea pe care o gestionează și care oferă suc natural 100% obținut din merele culese din livezile proprii.
A inițiat o afacere din dorința de a demonstra că se poate și altfel decât cum procedează mulți producători de mere, care preferă să le vândă la un preț mic la procesare.
”Am revenit în țară și am mers la unchiul meu să îl ajut la culesul merelor pe care el le vindea cu prețul de 1 leu – 1, 5 lei per kg. Atunci am înțeles că acest lucru nu e ok. A urmat mai mult timp în care m-am gândit cum ar fi posibil să schimb situația si de ce agricultorii din jur, după un an de lucru titanic, sunt de acord să-și vândă fructele “la suc” aproape pe degeaba” a povestit Vladimir Burlac.
A analizat posibilitățile și cu susținerea familiei, care l-a încurajat, tânărul a pus la cale o afacere chiar în satul natal.
”În acel moment am decis să acționez. Primul pas a fost procurarea a două livezi, prima cu suprafața de circa un hectar, sunt 9 rînduri de pomi, de fapt este o livadă veche alături de cea a unchiului meu, iar alta nouă cu pomi tineri, sunt 5 rânduri de mere pe o suprafață de 70 de sote. Am îngrijit livada bătrână, lăsată fără de grijă de câțiva ani, pe care am readus-o la viață, iar lucrul pe care l-am înțeles este că nu este atât de greu să crești merele, ci să le realizezi. După ce am făcut ordine în livadă, am ales să produc suc proaspăt stors, așa cum făceau pe vremuri buneii noștri, stors prin teasc. Nu aveam frigidere de păstrat merele, așa că acest lucru a fost un motiv în plus să optez pentru un produs finit” a explicat Vladimir Burlac.
Pentru a-și putea realiza obiectivul, Vladimir a identificat spațiul necesar și a făcut rost de utilajul necesar.
”Mi-am dorit foarte mult ca această încăpere să fie anume la mine în sat, dar nu în preajma casei părintești. Fostele garaje ale colhozului mi-au făcut din ochi. Reparațiile au durat aproximativ 3 luni, vreo lună a fost necesară pentru tragerea comunicațiilor, ca totul să corespundă tuturor standardelor. Apoi a urmat căutarea liniei de producer, tehnica potrivită am găsit-o în România. Fratele meu stabilit în SUA m-a ajutat financiar pentru ca să pot rămâne acasă. Productivitatea utilajului este de 800 litri în 10 ore, chiar dacă nu este mare. Este foarte mult lucru manual, este adevărat, însă ne descurcăm” a subliniat antreprenorul.
Peripeții au fost și la transportarea utilajului în țară, mai ales că tânărul antreprenor nu a calculat din timp impozitele pe care urma să le plătească la vamă.
”Să știți, să aduci utilaj în Moldova, care ar contribui la crearea a câteva locuri noi de muncă, nu este deloc ușor. Impozitele la vămuire constituie vreo 20% din costul utilajului și asta cu siguranța este o problemă. Am procurat pe lângă utilaj și cutiile de ambalaj, 6 700 de euro și plus impozitele, cât și serviciile unui broker, fără de care nu poți face nimic. Instalarea tehnicii și pornirea producerii au mers destul de rapid, de parcă tot satul aștepta să guste din primul nostru suc” a punctat Vladimir Burlac.
Sucul de mere produs de tânărul antreprenor, este livrat tot de el către consumatorii care apreciază modul în care este obținută licoarea.
”Acum producem suc, vreo 200-250 litri pe zi, ne promovăm singuri, dar ochim în spre marketurile din Chișinău, care fizic sunt foarte aproape (vreo 20 km distanță până la ele), însă până a ajunge la ei pe rafturi, e nevoie de a merge un drum impunător de lung. Cine îl procură îl fierb acasă și îl pregătesc pentru păstrarea pe timp de iarnă. Avem planuri mari pentru satul nostru, de asta și am numit întreprinderea “Cooperativa verde”, cu gândul de a crea o comunitate de producători care vor avea aceeași viziune, de a oferi produse ecologice cconsumatorilor” a explicat Vladimir Burlac.
⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!