Репортажи

Zinaida Condrațchi: ”Încercăm să ghicim preferințele cumpărătorilor”

Zinaida Condrațchi din satul Pociumbeni, raionul Rîșcani a aplicat la primul său grant abia când a ieșit la pensie, iar cu banii obținuți de la ODIMM și-a procurat din Polonia utilaj pentru modelarea lumânărilor de ceară. Antreprenoarea deține și 20 de familii de albini, care îi asigură materia primă  pentru lucrările decorative pe care le creează.

Toată viața Zinaida Condrațchi a lucrat contabilă, însă pasiunea pentru creșterea albinilor și modelarea cerii a avut-o ani la rând. Anterior, avea grijă de 4-5 familii de albini, deoarece era angajată și nu dispunea de timpul necesar pentru a crește mai multe albini. În prezent, lucrurile s-au aranjat altfel, pe placul antreprenoarei.

”Mai mult creșteam albinile pentru a avea miere pentru familie. Dar când am ieșit la pensie, am participat la un concurs organizat de ODIMM, ”Femei în afaceri”. Eu am absolvit Institutul Agricol pe vremuri și am cât de cât cunoștințe în domeniu. Inițial voiam să îmi dezvolt afacerea cu albinile, să îmi cumpăr stupi, centrifugă, dar la etapa cu seminarele de la Bălți, mi s-a sugerat să optez pentru o altă afacere sau să aplic la AIPA, unde aș putea obține 65% din subvenționare” ne-a povestit antreprenoarea.

Din a doua încercare, Zinaida Condrațchi a obținut 110 mii lei pentru a-și porni afacerea bazată pe modelarea cerii.

”Atunci am căutat pe internet să văd ce aș putea face, am găsit figurine din ceară, am îndeplinit al doilea plan de afaceri și am aplicat din nou. Am participat a doua oară la concurs, la cele 110 mii de lei, 30% au fost investiția mea personală. Am cumpărat 60 de forme și am început să fac lumânările pe care le-ați văzut. Ceară am avut, că am tot strâns-o în toți anii, iar vopseaua pe care o folosesc este ecologică” ne-a spus Zinaida Condrațchi.

Între timp, și familiile de albini s-au înmulțit în gospodăria antreprenoarei din satul Pociumbeni, raionul Rîșcani.

”Am acum 20 de familii de albini. Îmi este plăcut să am grijă de ele și să obțin atât miere de calitate, cât și ceara pe care o folosesc la modelarea figurinilor. Am noroc că am participat la toate târgurile organizate la noi în raion, dar și la capitală, unde am fost de fiecare dată. Păcat că pandemia acum nu ne permite să mai expunem tot ce facem, dar sperăm că se va mai domoli cu timpul. Așa le vând pe internet, am trimis și în străinătate de câteva ori, le plac oamenilor lumânările mele” ne-a mărturisit Zinaida Condrațchi.

De sărbători, are cele mai multe comenzi, dar dacă unele lumânări nu se vând, le topește și le transformă în cele mai solicitate.

”Numai online vindem, am avut emoții mari când am trimis în Franța, în Italia și în Portugalia, să ajungă lumânările întregi, le-am împachetat frumos. Abia după ce am primit poze că au ajuns cu bine, m-am liniștit. De Crăciun și de Paște, mai dăruiesc la biserică. Dacă nu se vând, le topesc și fac altele. Cele mai preferate sunt totuși florile, merele, pentru sărbătorile  de iarnă am avut brăduți, la Paște - vom avea ouă. Fata mă mai ajută și încercăm să ghicim preferințele cumpărătorilor și să le oferim ceea ce le place cel mai mult” a menționat Zinaida Condrațchi.

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!