Цены и Тренды

Analiză | Cum influențează sărbătorile piața uleiurilor vegetale

Автор: AgroExpert
Expert: Юрий Рижа
Cum influențează sărbătorile piața uleiurilor vegetale - agroexpert.md

Piața uleiurilor vegetale se menține extrem de volatilă, accentuată de sezonul sărbătorilor. În India se sărbătorește Diwali, pregătirile pentru Crăciun sunt în plină desfășurare în Europa, iar Anul Nou Chinezesc va avea loc pe 28 ianuarie. 

Ulei de floarea soarelui

Potrivit expertului în agro-market, Iurie Rija, căldura excesivă din această vară a afectat recolta de floarea-soarelui din Ucraina, cu o scădere estimată de 17% față de anul trecut, atingând 12,1 milioane tone. Totuși, capacitatea de procesare a Ucrainei este așteptată să atingă un record de 20 milioane tone în 2025, generând un deficit de 8 milioane de tone între capacitatea de procesare și disponibilitatea culturilor.

Prețurile pentru CSFO (ulei de floarea-soarelui cu specificații crude) rămân solide, la 1.080 de dolari pe tonă CPT (preț cu transport plătit) și 1.240 de dolari pe tonă pentru uleiul RBD (rafinat, deodorizat, fără impurități). Consumul intern în creștere al uleiului RBD din Ucraina va diminua probabil exporturile.

Uleiul îmbuteliat este cotat la 1.30 dolari FCA (preț cu ridicarea din punctul de producție). Se estimează că prețurile pentru semințe vor depăși 30.000 de grivne pe tonă până în decembrie, în timp ce ofertele curente sunt între 26.000 și 27.000 de grivne. 

În Rusia, estimările USDA au revizuit producția de floarea-soarelui la 16,2 milioane tone, puțin peste nivelul de anul trecut. Cu toate acestea, calitatea culturii este scăzută, iar prețurile au crescut considerabil. În sudul Rusiei, prețurile semințelor de floarea-soarelui au crescut de la aproximativ 29.000 ruble pe tonă în septembrie la 48.000 ruble la sfârșitul lui octombrie.

Marjele de procesare sunt așteptate să devină negative în lunile următoare, cu o scădere de -2% în noiembrie, -7% în decembrie și -12% în ianuarie. Această evoluție poate determina închiderea unor mici și medii fabrici de procesare, în timp ce marii jucători vor reduce activitatea sau vor amâna lansarea de noi facilități. În plus, taxa de export la uleiul de floarea-soarelui din Rusia va crește la 2.900 de ruble, pentru prima dată din iunie 2023.

Cererea din China pentru CSFO și rapiță din Rusia și Kazahstan rămâne puternică, Kazahstanul majorând exporturile de ulei de floarea-soarelui cu 43% în anul de piață 2023/2024.

Ulei de soia

Importurile de soia ale Chinei au crescut cu 59% în septembrie față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 11 milioane tone, iar totalul importurilor a înregistrat o creștere anuală de 8%. Uleiul de soia este foarte atractiv pe piață, cu prețuri cotate la 1.095–1.096 de dolari pe tonă pentru livrările din India în martie.

Prețurile pentru uleiul de soia în UE s-au stabilizat, în timp ce ofertele pentru CDSBO (ulei de soia degumit) din regiunea Mării Negre sunt de 950–980 de dolari pentru livrările exw în decembrie-ianuarie.

Atât Ucraina, cât și Rusia sunt așteptate să crească volumele de producție pentru uleiul de soia datorită unor recolte bune, cu o producție combinată de peste 12 milioane de tone. Principala provocare pentru Ucraina va fi exportul de șrot de soia, din cauza nivelului scăzut de proteine din acest sezon.

Ulei de rapiță

În Uniunea Europeană, importurile de rapiță în anul de piață 2024/2025 sunt mai mari decât anul trecut, în timp ce importurile de ulei de rapiță sunt mai mici, compensate de creșterea activităților de procesare a rapiței. Importurile actuale de rapiță sunt de 1,69 milioane tone.

Până la 20 octombrie, importurile de soia ale UE pentru anul de piață 2024/2025 sunt de aproximativ 3,73 milioane tone, în creștere cu 7% față de anul anterior.

Ulei de palmier

Ulei de palmier Piața uleiului de palmier are potențial de creștere datorită producției slabe și stocurilor reduse în Malaezia (KLC) și Indonezia. Recent, Indonezia a aprobat un mandat de amestecare de biodiesel de 40%, măsură care este de așteptat să susțină cererea și să împingă prețurile KLC peste pragul de RM 5.000.

Sezonul actual se dovedește a fi extrem de volatil, cu factori geopolitici, precum alegerile din SUA, conflictul Israel-Iran și războiul din Ucraina, care sporesc presiunile asupra cererii pe piețele alimentare și de biocombustibil.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!