Prețurile la cereale și culturi oleaginoase înregistrează o scădere în comparație cu săptămâna anterioară. Această tendință se observă atât pe piețele internaționale, cât și în Republica Moldova. Datele se conțin în analiza directorului Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.
Prețurile porumbului încărcat în Constanța a scăzut cu 8-10 euro/tonă în ultima perioadă, de la 190 de euto/t la sfârșit de ianuarie, la 180 - 182 euro/t luni, 12 februarie. Piața de porumb din România a fost lentă în ultima perioadă, nu au fost cumpărători internaționali care să solicite volume mari, în timp ce valorile FOB din Ucraina s-au diminuat odată ameliorarea funcționării coridorului prin Marea Neagră.
În Republica Moldova, prețul la porumb a înregistrat la fel o scădere. Astăzi, pe 12.02.2024 prețul de achiziție a traiderului Transoil în Giurgiulești a scăzut de la 3.050 de lei TVA 0% (vineri 09.02.2024) la 2.850 de lei TVA 0%- reducere cu 7 %. Alți traideri mari nu procură momentan porumb.
Ce ține de grâu, pe bursa Matif această cultură se tranzacționează în jurul minimelor contractuale de 209 EUR/t, din cauza ofertei mari de grâu ieftin din Rusia. Pe piața din Marea Neagră, activitatea este stagnantă, din cauza prețurilor considerate prea mici. În Ucraina, prețurile la grâu au scăzut cu 3-5 dolari pe tonă în comparație cu săptămâna anterioară. Experții indică o cerere limitată din partea traderilor și incertitudinea privind viitoarele vânzări pe piața externă.
În Republica Moldova, traiderii mari nu procură momentan grâu.
În ceea ce privește prețurile la floarea-soarelui, acestea continuă să fie sub presiune din cauza ofertei și au scăzut cu 10-20 de dolari/t față de săptămâna anterioară. În Constanța prețul la floare este de 425 de dolari/t, scădere cu 15 dolari/t comparativ cu sfârșitul lunii ianuarie. Traiderul Cargill procură la 410 dolari/t DAP Galați, Expur a coborât prețul la 420 de dolari/t de la 430$/t. Prețul oferit de Prutul Galați este de 407 dolari/t DAP Galați.
La moment pe piață nu există putere activă de cumpărare, nu este cerere mare.
În Republica Moldova, prețul de săptămâna trecută era unul rezonabil, mai ales din considerentele că piața internațională a dat atunci primele semnale de diminuare a prețului. Astăzi, prețul la floarea soarelui în Republica Moldova a scăzut la 7.318 de lei/t cu TVA la uzina din Bălți. Uzina și-a oprit activitatea. Motive pot fi două - profilactica tehnică sau lipsa volumului suficient de materie primă.
În centrul țării prețul oferit de traideri se situează la 6.700 de lei/t cu TVA.
„Mesajul este că piața nu dă semne de înviorare, acum este timpul de vândut, nu de ținut marfa la depozite”, a punctat expertul.