Prețul porumbului se menține constant, în așteptarea datelor concrete privind nivelul de însămânțare din Statele Unite ale Americii. La nivel global producția arată foarte bine, însă și consumul va fi mai mare anul acesta. În aceste condiții, specialiștii nu exclud o posibilă prăbușire a prețului în perioada de recoltare, dacă seceta nu-și va face simțită prezența.
„La porumb totul este plat, fără formă, fără fond, există o platformă care susține oarecum prețul porumbului pentru că toată lumea așteaptă. Însămânțările în SUA sunt aproape încheiate, însămânțările în UE sunt aproape încheiate. Ucraina a încheiat însămânțarea și va genera mult mai multă marfă decât spuneau la început, vor genera 28,5 milioane de tone”, a susținut expertul în piețele de mărfuri agricole, Cezar Gheorghe.
În America de Sud lucrurile sunt oarecum închise cu Argentina care nu este lăsată de către USDA la 50 de milioane de tone, iar Brazilia primește un upgrade de 2 milioane de tone.
„Vedem o abundență, dar în același timp o creștere a consumului de porumb la nivel global. Prețul porumbului este de 175-177 euro/tonă pentru recolta nouă, pentru marfa livrată în paritatea CPT Constanța, dar nu neglijăm o eventuală hemoragie în ceea ce privește prețul porumbului, dacă toate lucrurile se întâmplă bine”, a mai detaliat expertul.