Dacă în prima jumătate a lunii iunie au avut loc creșteri însemnate de preț pe piața cerealelor din Regiunea Bazinului Mării Negre, atunci în a 3-a și a 4-a săptămână prețurile s-au temperat brusc, încetinindu-se sub presiunea noii recolte. Datele se regăsesc în analiza expertului în agro-market Iurie Rija.
Grâu
„Astfel, în portul Constanța grâul a scăzut cu 38 de euro/t în 2 săptămâni până la 192 de euro/t. Traiectoria grâului în luna iunie a fost una foarte volatilă – inițial o creștere semnificativă după ieșirea raportului USDA din iunie 2024, cu o proiecție de grâu mai mică - de doar 83 milioane de tone și seceta din Rusia. Mai apoi, când Turcia a emis o interdicție la importul de grâu care va dura până 10 octombrie 2024 pierderea de recoltă globală de grâu s-a compensat cu acestă interdicție din partea cumpărătorului din Turcia. În așa mod, grâul iarăși a revenit la cotații joase”, afirmă expertul.
Conform consultanței Argus Media, România, unul dintre principalii exportatori de cereale ai Uniunii Europene, în noul sezon este de așteptat să recolteze un record de 10,45 milioane tone de grâu, ce este mai mult decât recolta sezonului 2023/2024.
În Republica Moldova este o traiectorie similară - la începutul lunii iunie prețul grâului a atins nivelul record – în regiunile centrale (Șoldănești, Florești) ajungea chiar la 3.500 de lei/t (alimentar) și 3,200 de lei/t (furajer)- preț care nu a mai fost înregistrat în acest sezon. La situația din 25 iunie 2024, valoarea grâului a coborât brusc la 2.800 de lei/t pentru alimentar și 2.700 de lei/t pentru cel furajer, preț luat pentru regiunile centrale ale țării.
Traiderii naționali propun următoarele valori pentru grâu: Crist Valg SRL- 3.000/3.100 de lei/t (recolta veche) livrat la elevator Iargara, Cereale Glodeni SRL- 2.750-2.800 de lei/t (recolta veche) zona Nord. Ancom Agro SRL oferă prețul de 2.350/2.550 de lei/t pentru recolta nouă livrată la elevatorul Gura Camencii.
Porumb
Ce ține de porumb, piața este mai latentă. Prețul oferit în Constanța este de 180 de euro/t pentru porumbul recolta noua.
În același timp, Ministerul Agriculturii din Ucraina a venit cu o prognoză optimistă prin creșterea estimată a producției de cereale la 56 Mt, față de 52,4 Mt anterior. Aceasta ar include 21 Mt de grâu și 28,5 Mt de porumb.
În Republica Moldova prețul porumbului a scăzut și el la 3.000 de lei/t în regiunile centrale, după o creștere de până la 3.500 de lei/t înregistrată în prima săptămână a lunii iunie. Momentan, puțini traideri mai procură porumb. Prețul oferit de Demir-Agro SRL este de 3.200 de lei/t, cel oferit de Orom - Imexpo SRL este de 3.400 de lei/t - în portul Giurgiulești.
Rapița
Prețul rapiței românești este sub presiune, în urma unei cereri limitate, cu prețuri DAP Constanța estimate la 440 de euro/tonă. Cumpărătorii principali ai rapiței au valorificat deja unele cantități oferite de fermierii ucraineni.
În situația la zi, recolta semințelor de floarea soarelui în Bazinul Mării Negre se arată bine. Ucraina va genera un minim de 14 milioane tone, Rusia- un minim de 17,5 milioane de tone, UE - 10,6 milioane de tone. În România, în condițiile DAP Constanța prețul oferit e de 430 USD/t. E un preț bun pentru moment, întrucât se simte că va urma o presiune de recoltă. În Moldova nu mai sunt vânzători cu stocuri mari de floarea- soarelui.
„Cantitățile rămase la cei existenți sunt de până la 25-50 de tone, ceea ce nu e semnificativ. Dar vorbim și de o piață fără cumpărător - procesatorii nu cumpără, iar traiderii sunt cointeresați de a achiziționa ultimele volume în zona Giurgiulești”, a punctat expertul.
Floarea soarelui
Prețul la floarea soarelui propus de Orom-Imexpo SRL este de 8.200 de lei/t în Giurgiulești, Cereale-Glodeni SRL propune prețul de 7.200 de lei/t în regiunea Nord, iar Ancom-Agro SRL prețurile de 7.200/7.300/7.400 pentru zonele Nord, Centru și Sud.