Цены и Тренды

Ce venituri obțin horticultorii din producția cireșelor

Автор: AgroExpert
Expert: Вячеслав Ионицэ
Ce venituri obțin horticultorii din producția cireșelor - agroexpert.md

Veniturile generate din producția de cireșe au cunoscut o creștere remarcabilă în ultimul deceniu, conform unui raport prezentat de economistul Veaceslav Ioniță. Între 2011 și 2015, veniturile din această industrie au fost estimativ de 45 de milioane de lei anual. În 2016, acestea au crescut la 66 de milioane de lei, din care 29 de milioane de lei au provenit din vânzările pe piața internă și 37 de milioane de lei din exporturi.

Tendința ascendentă a continuat, astfel că în 2018 veniturile au atins 116 milioane de lei, cu 50 de milioane de lei generate pe piața internă și 67 de milioane de lei din exporturi. În 2020, veniturile totale au fost de 144 de milioane de lei, dintre care 33 de milioane de lei au fost obținute din piața internă, iar 111 milioane de lei din exporturi.

Anul 2022 a marcat o creștere impresionantă, cu venituri totale de 243 de milioane de lei, dintre care 37 de milioane de lei au provenit din vânzările pe piața internă și 206 milioane de lei din exporturi. În 2023, producția de cireșe a adus venituri record de 424 de milioane de lei, cu doar 27 de milioane de lei generate pe piața internă și un impresionant 397 de milioane de lei din exporturi.

„Astăzi, veniturile pe care le încasează cei care au plantații de cireșe sunt de zece ori mai mari față de acum zece ani. Nu există o ramură a economiei care să aibă o astfel de creștere spectaculoasă. A crescut producția de cireșe de 1,6 ori, iar prețurile au crescut de 2,3 ori”, a afirmat economistul.

Cireșele au cunoscut în anul 2023 cea mai spectaculoasă creștere a exportului din istoria Republicii Moldova. Anul trecut a fost atestată o creștere de 11 ori față de acum 10 ani, creștere care nu poate fi observată la nici un alt produs exportat.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!