Цены и Тренды

Cotațiile la grâul european au atins noi minime istorice

Автор: AgroExpert
cotații grâu european- agropexpert.md

Cotațiile futures la grâu pe bursa Euronext au coborât la noi minime istorice. Aceasta în contextul în care declinul fără oprire al prețurilor la grâul rusesc a intensificat îngrijorările că stocurile mari de grâu european se vor confrunta cu o concurență acerbă pe piețele de export.

În cazul contractului la grâu cu livrare în luna mai, cel mai tranzacționat la bursa Euronext, cotațiile au coborât până la un minim istoric de 204,25 euro pe tonă. Cotațiile la grâu cu livrare în luna următoare au coborât și ele la un minim istoric pentru acest contract de 205 euro pe tonă, scrie agerpres.

De asemenea, cotațiile futures pentru grâul din noua recoltă cu livrare în luna decembrie au coborât și ele la un nou minim istoric pentru acest contract, la 218 euro pe tonă.

„Prețurile pentru grâul rusesc nu încetează să scadă. Prețurile la grâul folosit ca nutreț scad și ele în mod dramativ pentru că există o concurență acerbă din partea orzului și porumbului”, a spus un dealer.

Traderii au precizat că un important analist rus a evaluat prețul pentru grâul rusesc cu livrare imediată la 218 dolari pe tonă FOB, sub pragul psihologic de 220 de dolari pe tonă.

„Asta ar însemna o scădere cuprinsă între 7 și 10 dolari față de sfârșitul săptămânii trecute. Preţuri mai mici sunt oferite din Rusia aproape în fiecare zi, în pofida pragului de preț la export impus de autoritățile ruse”, a declarat un trader german.

Competiția venită din partea grupului rusesc și ucrainean afectează prețurile pentru grâul vest european, în condițiile în care exportatorii vânează cererea limitată pe termen scurt.

La bursa de cereale de la Chicago, cotațiile la grâu au scăzut joi cu peste 1%, în contextul în care aprecierea dolarului s-a adăugat presiunilor venite de pe partea prețurilor scăzute pe piețele internaționale de export. Participanții de pe piața de cereale așteaptă publicarea ultimului raport lunar al Departamentului american al Agriculturii (USDA) pentru noi indicii cu privire la direcția în care se îndreaptă oferea și cererea. 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!