Цены и Тренды

Cum se fac jocurile pe piața cerealelor? Iată când trebuie vândut grâul

Автор: AgroExpert
Cum se fac jocurile pe piața cerealelor? Iată când trebuie vândut grâul - agroexpert.md

După luni de zile în care destinațiile au stat și au așteptat scăderi și mai drastice ale prețului grâului, vremea a venit și a dat aceste planuri peste cap, iar prognozele din acest moment indică creșteri de preț și în perioada următoare. Astfel, prețul grâului va avea un traseu pozitiv pe parcursul acestui an, estimează specialiștii, lucru benefic mai ales pentru fermierii care pot să depoziteze marfa.

„Dacă luăm prețul grâului, el funcționează după un raport care se numește basis, care nu este altceva decât piața cash, adică cât se oferă în Portul Constanța, minus futures, adică cât este cotația Euronext septembrie 2024. Și vedem că avem o diferență de 28 de euro/tonă, care este foarte mare, pentru că în mod normal, într-un an cu recolte normale, basisul ar fi trebuit să fie minus 16-18 euro/tonă față de septembrie 2024.

 

Prima vină este acel 1% aplicat companiilor multinaționale care rulează mai mult de 50 de milioane de euro pe an, iar acela se rostogolește. Iar a doua vină îi aparține Rusiei, pentru că Rusia are o licență de export care trebuie îndeplinită. Până la 30 iunie, trebuie să exporte 53-54 milioane de tone de grâu, nu are altă opțiune. Destinațiile știu lucrul acesta și nu vor să ridice nivelul de preț, pentru că știu că Rusia trebuie să vândă ieftin. 

 

De aceea, noi avem azi un preț în Portul Constanța de 230 de euro/tonă pentru recolta nouă. Însă de la data de 30 iunie, Rusia va instaura acel preț de bază, adică nicio companie rusească nu are voie să vândă mai jos decât acel nivel de preț, iar după toate aparențele îl vor seta la 270 dolari/tonă. În momentul acela, destinațiile vor fi obligate să accepte acel nivel de preț, pentru că Rusia rămâne cel mai mare exportator de grâu la nivel global”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în emisiunea „Agricultura la Raport”, scrie presa din România.

În ceea ce privește prognozele de recoltă, cifrele sunt în scădere, cel puțin în Rusia și Europa. La nivel național, se pare că recolta de grâu românesc se va diminua cu aproximativ 1 milion de tone față de prognozele inițiale. Astfel, una peste alta, prețul grâului va avea viață lungă anul acesta, iar marfa își va spori valoarea și va putea fi vândută la potențial maxim spre sfârșitul acestui an și începutul anului viitor.

„Dacă vorbim de un termen lung, vorbim macro, grâul anul acesta va fi în program de carry, adică grâul își va spori valoarea pe măsură ce trec lunile în depozitare. Da, vom avea o scădere poate la nivelul lunii august, se întâmplă acest lucru frecvent, dar noiembrie, decembrie, ianuarie și februarie, că atunci se vede recolta nouă, va avea potențial”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!