Fiecare sezon agricol este unic în felul său, din punct de vedere al volumului de roadă, calității culturilor, posibilităților logistice și, eventual, al prețurilor de piață, care se formează în funcție de acești factori. Potrivit directorului Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija, sezonul 2024/2025 a demonstrat creșteri semnificative ale prețurilor la culturile cerealiere și oleaginoase de bază, însă cantitățile disponibile pentru export sunt considerabil mai mici comparativ cu rezultatele sezoanelor precedente. Astfel, indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 0,9% în octombrie 2024, fiind influențat de creșterea prețurilor de export la grâu și porumb.
GRÂU
În luna noiembrie 2024 cotațiile la grâu au atins un maxim pentru sezonul actual, în urma cererii ridicate din partea cumpărătorilor internaționali, dar și a îngrijorărilor legate de dificultățile de aprovizionare în regiunea Mării Negre.
„La capitolul exporturilor de grâu din R. Moldova, în primele 5 luni (iulie-noiembrie) ale sezonului 2024/2025 cultura cerealieră se exporta în volume mai mari (514,9 mii de tone), prețul însă fiind unul relativ redus - 3,57 lei/kg, valoare apropiată de cea din perioada similară a sezonului precedent - 3,45 lei/kg”, punctează expertul.
Actualmente, în Republica Moldova valoarea grâului urcă ușor, la situația de sfârșit de noiembrie acesta fiind vândut la 4,00 lei/kg TVA inclus în zona centrală a țării. Conform estimărilor, o potențială creștere de preț a grâului se mai așteaptă în primele luni ale anului 2025, pe fonul epuizării stocurilor la principalele țări destinatare.
ORZ
Volumul de export al orzului, similar grâului, nu a înregistrat o diminuare semnificativă, menținându-se la nivelul anului trecut. Astfel, în perioada iulie - noiembrie 2024 au fost exportate 104,6 mii de tone de orz. Prețul însă, nu a satisfăcut așteptările fermierilor - 3,13 lei/kg, un nivel aflat nu departe de valoarea medie atinsă în sezonul precedent (3,02 lei/kg).
RAPIȚĂ
Cotațiile contractelor pentru rapiță Euronext cu livrare în februarie 2025 sunt într-o continua creștere, revenind pentru prima dată în aproape doi ani la un preț de peste 500 de euro/tonă. Totodată, în acest sezon se atestă o creștere a cererii la rapiță din partea cumpărătorilor din UE. În special, procesarea rapiței în luna noiembrie 2024 a ajuns la 1,69 milioane de tone, în septembrie fiind de 1,55 milioane de tone. În total, din ianuarie până în noiembrie 2024 în UE au fost procesate 16,54 milioane de tone de rapiță, cu 4% mai mult decât în anul 2023.
Profitabilitatea rapiței, dar și creșterea cererii a determinat fermierii din R. Moldova în toamna 2024 să semene o suprafață mai mare de rapiță - minim 100 de mii de ha (valoarea estimată din cantitatea de semințe vândute), ce va genera o recoltă în sezonul următor de peste 200 mii de tone de rapiță.
Prețul mediu de export al rapiței în sezonul 2024/2025 este în creștere, ajungând în luna octombrie la 9,06 lei/kg, media pentru iulie-noiembrie 2024 fiind de 8,91 lei/kg. Volumul exportat în perioada respectivă s-a redus semnificativ cu 65% până la 89 mii de tone (spre comparație iulie-noiembrie 2023 - 256,5 mii de tone).
„La situația de la sfârșitul lunii noiembrie 2024, în țară practic nu a mai rămas rapiță, prin urmare nu există nici cerere la această cultură”, afirmă Iurie Rija.
PORUMB
Comisia Europeană a revizuit semnificativ prognoza pentru producția de porumb a României în sezonul 2024/25, estimând o recoltă de doar 6,77 milioane de tone. Aceasta reprezintă cel mai scăzut nivel din 2012. Situația actuală pune România în postura de a pierde statutul de exportator net de porumb.
„Deși o producție mai mică în România și Republica Moldova ar putea sugera o creștere a prețurilor, piața regională se prezintă eterogen. În Republica Moldova, prețurile porumbului au înregistrat o creștere moderată, dar cererea rămâne scăzută, ceea ce limitează potențialul de expansiune al prețurilor ”, afirmă directorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.
În Ucraina, prețurile porumbului furajer au înregistrat o scădere la finele lunii noiembrie, cu 100-200 UAH/tonă, cu prețuri situate între 8000 și 9100 UAH/tonă CPT. Această tendință descendentă este influențată de progresul rapid al campaniei de recoltare, care se apropie de final, precum și de dinamica pieței de export. Oferta de porumb este suficientă, dar mulți agricultori preferă să amâne vânzările, în așteptarea unei piețe mai favorabile.
Ce ține de exporturile de porumb din R. Moldova, în acest sezon prețul mediu de export a crescut până la 4,08 lei/kg (sezonul anterior - 3,31 lei/kg). Totuși, volumele exportate în lunile septembrie și octombrie anul curent au fost foarte mici, câte 2,5-3 mii de tone lunar. Exporturile au fost reluate în noiembrie, cu 14,7 mii de tone, însă rezultatul rămâne unul foarte modest comparativ cu anul trecut, când în noiembrie au fost tranzacționate 81,8 mii de tone. În total, pentru perioada iulie - noiembrie 2024 au fost exportate doar 40,9 mii de tone de porumb. Spre comparație, în perioada iulie - noiembrie anul precedent au fost livrate 161,2 mii de tone, prin urmare porumbul este cultura care înregistrează cea mai semnificativă scădere în acest sezon (-75%).
„Prețurile divergente la porumb din regiune reflectă o piață volatilă, influențată de factori climatici, politici comerciale și comportamentul strategic al agricultorilor. Pe termen scurt, situația rămâne incertă, cu potențial de redresare a prețurilor odată cu creșterea cererii pe fonul epuizării stocurilor”, mai punctează Iurie Rija.
FLOAREA SOARELUI ȘI ULEI DE FLOAREA SOARELUI
În sezonul 2024/2025, floarea-soarelui a devenit o excepție în peisajul agricol, exporturile acestei culturi înregistrând o creștere spectaculoasă în perioada iulie- noiembrie. Volumul exportat s-a ridicat la 219,6 mii de tone, comparativ cu 142,5 mii de tone în aceeași perioadă a anului trecut. Prețul mediu de export este de 10,21 lei/kg, cu 3,03 lei/kg mai mare în raport cu sezonul precedent (7,18 lei/kg).
„În luna noiembrie 2024, s-a remarcat un record al exporturilor lunare, cu 91,3 mii de tone livrate pe piețele internaționale. În plus, prețul ridicat al semințelor de floarea-soarelui, care a atins 11,3 lei/kg, a făcut ca exportul sub formă de materie primă să fie mai profitabil decât procesarea în ulei. Această situație este unică pentru sezonul actual și determină ca procesarea să fie nerentabilă”, subliniază Iurie Rija.
În contrast, exporturile de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova au intrat într-un declin sever, la doar 33,2 mii de tone în perioada iulie - noiembrie 2024, ceea ce reprezintă o reducere de aproape 3 ori față de aceeași perioadă a anului precedent (98,3 mii de tone). Deși prețul mediu de export al uleiului a crescut ușor, ajungând la 15,19 lei/kg, acesta rămâne insuficient pentru a asigura rentabilitatea procesării.
Tendință dată se observă și în Ucraina, unde marjele de procesare au scăzut aproape de zero, iar în unele cazuri pot deveni negative. Procesatorii mari reușesc să își mențină activitatea pentru o perioadă limitată, însă procesatorii mici sunt forțați să oprească producția sau să se orienteze către alte tipuri de semințe oleaginoase.
„Pentru sezonul 2024/2025, floarea-soarelui demonstrează un potențial economic mai mare ca materie primă decât sub formă procesată. Această tendință evidențiază provocările din industria de procesare și impune o reevaluare a strategiilor de export și a politicilor agricole, atât în Republica Moldova, cât și în regiune. Pe termen lung, soluțiile vor necesita o abordare echilibrată între stimularea procesării locale și valorificarea oportunităților de pe piețele externe”, a conchis expertul.