Цены и Тренды

Expert: Peste 80% din plantațiile de zmeur sunt fără irigare

Автор: AgroExpert
prețuri producția de zmeur - agroexpert.md

Sezonul 2023 de zmeură proaspătă s-a caracterizat prin prețuri mai mici cu peste 20-25 de lei/kg, la începutul sezonului, din cauza prețurilor mai mici pe plan regional (Ucraina, Polonia, Serbia), afirmă expertul Dmitrii Dodica, Directorul companiei Anastasia Trading&Services SRL.

Alți factori care au dus la diminuarea prețurilor au fost scăderea achizițiilor de către fabricele de procesare din Căușeni și limitarea exporturilor de Polonia, la sfârșitul lunii iulie.

„99% din volumul de zmeure produse în RM este destinată pentru procesare, caracterizată prin mărime mică, aspect comercial slab, Brix înalt, dar slab solicitat pe piața europeană. Așadar exportul zmeurilor în sezonul următor la prețuri favorabile producătorilor nu se prevede”, susține expertul.

Potrivit lui Dmitrii dodica, trecerea producătorilor la cultivarea zmeurului în teren protejat, în scopul creșterii volumelor pentru export la prețuri mai înalte decât cele propuse de intermediari și fabricele de procesare, este o perspectivă pentru cei ce doresc să accese piața de zmeure proaspete din România și UE.

Exportul de zmeure proaspete a crescut în anul 2023 cu 14% față de anul 2022, dar a scăzut drastic exportul de zmeure congelate cu 278% față de anul 2022.

„Putem constata cu regret că volumul de producere a pomușoarelor în RM depinde drastic de volumul de precipitații căzute până la recoltare, din cauza că peste 80 % din plantații de zmeur sunt fără irigare, de aici avem și calitatea fructelor de zmeur recoltate mai slabă”, punctează expertul.

Între septembrie și noiembrie, costul zmeurilor crescute în câmp a înregistrat o creștere semnificativă. De la 40 de lei/kg în luna august, prețul a ajuns la 60 de lei/kg la sfârșitul lui septembrie. Ulterior, a continuat să crească, atingând 100 de lei/kg la începutul lunii octombrie și apoi înregistrând o creștere spectaculoasă până la 250 de lei/kg la sfârșitul aceleiași luni.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку