În sezonul agricol 2023/2024 au fost exportate 504,5 mii tone de floarea-soarelui sub formă de materie primă - mai mult de 2 ori comparativ cu sezonul precedent. Ce ține de produsele prelucrate, cantitatea uleiului exportat a totalizat 191,7 mii tone, mai puțin cu 17% comparativ cu sezonul trecut. S-a redus și volumul de șrot exportat cu 13%.
„Economia Republicii Moldova beneficiază semnificativ mai mult din exportul produselor prelucrate, cu valoare adăugată mai mare, comparativ cu exporturile de materii prime brute. Într-o piață liberă, exportatorii de floarea-soarelui nu pot fi limitați în vânzarea produselor lor doar către procesatorii interni, ceea ce creează o dinamică complexă în lanțul de aprovizionare. În situațiile în care procesatorii se confruntă cu lipsa stocurilor de materie primă, provocând staționarea fabricilor, este esențial ca aceștia să aibă acces la stocuri alternative”, susține Iurie Rija.
Potrivit expertului Iurie Rija, accesul la surse alternative de materii prime va asigura continuitatea producției și poate preveni întreruperile economice, susținând astfel stabilitatea și creșterea economică prin menținerea fluxurilor de export de produse cu valoare adăugată ridicată.