Цены и Тренды

Fără materie primă, fără procesare: Scad exporturile de ulei de floarea-soarelui

Автор: Ilinca Fiodorov
Expert: Юрий Рижа
Scad exporturile de ulei de floarea-soarelui - agroexpert.md

În sezonul iulie 2024 – aprilie 2025, exporturile de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova au înregistrat o scădere pronunțată din toate punctele de vedere - atât cantitativ, cât și valoric. Astfel, în perioada analizată a sezonului actual, au fost exportate 18 120 tone de ulei, față de 183 807 tone în sezonul precedent — o reducere de peste 90%. Potrivit expertului în agro-market, Iurie Rija, este un antirecord istoric și un indiciu al faptului că, capacitățile de procesare din țară au fost utilizate la un nivel minim.

Scăderea se accentuează și mai mult pe fonul evoluției exporturilor de floarea-soarelui ca materie primă, care au înregistrat un volum record în același interval (peste 532 000 tone exportate până în aprilie 2025). Cauzele sunt multiple, dar una dintre cele mai importante este dezechilibrul între prețul înalt al materiei prime și prețul scăzut al produsului finit, licențierea importului de floarea soarelui la preț competitiv, precum și refuzul fermierilor locali de a vinde marfa la procesator din cauza termenului îndelungat de plată.

 

„Desigur, la cantitățile actuale prelucrate și exportate, creșterea prețului mediu de export al uleiului în sezonul curent — de la 14,7 lei/kg în 2023/2024 la 22,7 lei/kg în 2024/2025 nu a fost suficientă pentru a face procesarea rentabilă. Impactul se vede și în valoarea totală a exporturilor. În sezonul 2024/2025, exporturile de ulei au generat doar 411 milioane lei, o scădere de 85% față de anul trecut, când au însumat 2,7 miliarde lei, și de aproape 90% față de 2022/2023, când s-a obținut 4,4 miliarde lei”, susține expertul.

Anul 2025 a început fără semnale că procesarea de floarea-soarelui își va reveni la scară industrială până la sfârșit de an și va scoate industria la nivel de țară din impas.

Totuși, cea mai mare cantitate de ulei exportată până acum în 2025 a fost înregistrată în luna martie, cu 6.082 de tone livrate- mai mult de jumătate din totalul exportat de la începutul anului. Volumul dat a fost direcționat în proporție mare către Olanda.

În termeni de preț, lunile ianuarie și februarie 2025 au înregistrat niveluri ridicate ale valorii medii de export, cu un vârf atins în februarie, de 25,91 lei/kg — cel mai înalt nivel din întregul sezon. În martie, prețul a coborât ușor, la 25,33 lei/kg. În aprilie, pe lângă volumul exportat modest (464 de tone) a coborât simțitor și prețul mediu- la 21,65 lei/kg. În luna mai prețul a urcat la 22,79 lei/kg, dar e puțin probabil că până la sfârșit de sezon vârful din februarie va mai fi atins.

„Privind în ansamblu anul 2025, volumul total exportat până la 7 mai este de doar 10 540 de tone, o cifră modestă în raport cu media anilor precedenți. Activitatea procesatorilor moldoveni rămâne neuniformă, iar decizia de a produce și exporta ulei este condiționată strict de existența unor ferestre comerciale foarte favorabile”, mai afirmă Iurie Rija.

În peisajul reducerii exporturilor de ulei de floarea-soarelui din Republica Moldova în 2025, structura companiilor exportatoare s-a modificat vizibil față de anii precedenți. Dacă în anii anteriori liderii la export erau companiile din cadrul holdingului procesator — „FLOAREA SOARELUI” SA și S.R.L. „AGROFLORIS-NORD, în sezonul curent (1 ianuarie – 7 mai 2025) acestea nu au mai efectuat niciun export de ulei.

Pe primul loc în clasamentul exportatorilor în 2025 se situează compania SRL „GLOBAL FARMING INTERNATIONAL”, cu un volum total de 8 843 de tone de ulei livrate. Volumul dat, însă este mult mai mic decât cel realizat în anii de vârf de către marii procesatori tradiționali.

Pe locul doi se află GT „OSADCIUC VICTOR”, o companie care a fost prezentă constant în anii anteriori, cu volume moderate, dar stabile. Poziția a treia este ocupată de „VI OIL AGRO” SRL, cu 438 de tone exportate până la începutul lunii mai. Alături de aceste companii, câțiva alți actori — precum „ALIONEXAGRO” SRL, „TRANS BULK LOGISTICS” SRL și „COLVAS” — au contribuit cu volume mai reduse, dar au ajutat la păstrarea unei activități comerciale minime în sectorul de ulei.

Olanda - principală piață de export pentru uleiul moldovenesc

În perioada 1 ianuarie – 7 mai 2025, structura geografică a destinațiilor de export s-a reconfigurat față de anii precedenți, iar rolul de piață principală a fost preluat de un actor nou în prim-plan: Olanda. Cu un volum de 5 718 tone, Olanda devine principala destinație de export pentru uleiul moldovenesc în acest an. În anii anteriori volumele cele mai mari erau livrate în mod tradițional către piețe precum România, Egipt sau Spania.

Pe locul al doilea în acest an se clasează Italia, cu un volum de 3 615 tone, o destinație care a mai figurat anterior în topul partenerilor comerciali ai Moldovei, în special în anii 2020 și 2022.

În schimb, România — lider absolut al anului 2023 cu aproape 190 000 tone importate — se regăsește în 2025 abia la 988 de tone. Situația este similară cu cea a Egiptului, care în 2024 preluase peste 21 000 tone, iar în 2025 nu apare cu nicio livrare raportată până în luna mai.

În sezonul 2024/2025, cele mai înalte prețuri medii s-au obținut din partea unor parteneri comerciali din Europa de Vest. Germania a oferit cel mai mare preț mediu pentru uleiul moldovenesc — 27,3 lei/kg, urmată de Austria, cu 26,9 lei/kg, și Italia, care a achiziționat la 26,0 lei/kg. Foarte aproape se situează și Olanda, cu un preț mediu de 25,8 lei/kg.

În același timp, România, deși un partener comercial tradițional și stabil, a oferit un preț mediu mai redus — 20,0 lei/kg. Pe segmentul mediu al prețurilor se regăsesc Bulgaria și Cehia, cu valori de 19,8 lei/kg și, respectiv, 18,1 lei/kg.

„Schimbarea peisajului exporturilor de ulei de floarea-soarelui în 2025 marchează o reconfigurare structurală a sectorului, în care procesarea industrială de amploare a fost aproape suspendată, lăsând loc exporturilor brute și inițiativelor comerciale ale unor companii mici și mijlocii. În lipsa unor politici de sprijin coerente industria locală rămâne vulnerabilă și expusă retragerii din lanțul valoric. Totuși, prețurile înalte obținute pe unele piețe externe dovedesc că există potențial real pentru uleiul moldovenesc, unde fiecare contract devine un exercițiu de strategie economică și de poziționare pe termen lung”, a conchis expertul.

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!