Цены и Тренды

Infografic | Producția, importurile și exporturile de carne în R. Moldova

Автор: AgroExpert
Expert: Юрий Рижа
carne import export consum - agroexpert.md

Odată cu creșterea constantă a interesului față de un stil de viață sănătos și alimentația conștientă, Republica Moldova se află în mijlocul unei transformări în ceea ce privește preferințele alimentare ale populației sale. Potrivit expertului Iurie Rija, analiza importurilor și exporturilor de carne devine crucială în evaluarea acestei schimbări de paradigmă, oferind o privire detaliată asupra modului în care evoluează nu doar obiceiurile alimentare, ci și nivelul de trai al cetățenilor.

„Devine tot mai important să înțelegem nu doar cantitatea și calitatea cărnii care intră și iese din țară, ci și originea acesteia. Cu toate că industria de producere și prelucrare a cărnii și produselor din carne deține o pondere mai mică în volumul total al industriei alimentare în Republica Moldova, ea este de o importanță vitală, deoarece este supusă cererii zilnice din partea consumatorilor autohtoni”, punctează expertul.

Privit global, consumul de carne crește constant, pe măsură ce populația din zone mai sărace încep să își crească veniturile. În ultimii 50 de ani, cantitatea medie, la nivel global, de carne consumată per persoană s-a dublat aproape, ajungând de la 23 de kilograme, în 1961, la 43-45 de kilograme, în prezent.

Deși pe parcursul a ultimii 10 ani producția globală internă de carne nu s-a schimbat semnificativ, menținându-se la un nivel de 120 mii tone în mediu pe an, totuși, comparativ cu anii 2005-2010 s-a înregistrat o creștere (atunci producția pe țară era de circa 85-100 mii tone anual).

Expertul punctează că, odată cu creșterea producerii cărnii se evidențiază și creșterea consumului acesteia pe cap de locuitor. Astfel, în anul 2022 consumul de carne de un individ în R. Moldova a constituit în mediu 60,8 kg/pers sau 166 gr. pe zi, creșterea fiind de 20% în raport cu anul 2017 (50,8 kg/pers). Cel mai preferat tip de carne al moldovenilor este carnea de porc, consumul ei fiind de 29 kg/pers în 2022 sau 48% din totalul de carne consumat.

„Creșterea consumului cărnii pe cap de locuitor se datorează, pe de o parte majorării salariului mediu pe economie (în 2017- salariul mediu brut a constituit 5 697,1 lei/lună, în 2022- 10 447,3 lei/lună), iar pe de altă parte- scăderii numărului total al populației (în 2017, conform datelor BNS, populația R. Moldova cu reședință obișnuită a constituit 2,78 mln. persoane, pe când în 2022- 2,6 mln. persoane, scădere cu 6%). Pentru satisfacerea cererii interne R. Moldova are nevoie de 150-160 mii tone de carne (pasăre, vită, porc) anual. Deja istoric, în industria cărnii există lipsă de materie primă, ce determină un deficit în comerțul exterior al țării cu produse alimentare de această categorie. Din considerentul dat, se recurge la importuri masive de carne, pe când tranzacțiile de export au loc mai rar”, susține Iurie Rija.

Cel mai solicitat tip de carne importată este carnea de pasăre și organe comestibile de pasăre (127 mii tone), cu o pondere de 46% din totalul importurilor de carne și pește (272 mii tone) pentru perioada ianuarie 2020- noiembrie 2023. Urmează carnea de pește, pești congelați/refrigerați și fileuri, cu o pondere de 36% (99 mii tone) pentru perioada analizată.

„Volumele de carne exportate sunt foarte mici, de exemplu carnea de pasăre și organe comestibile s- au exportat în cantitate de doar o mie de tone pentru perioada ianuarie 2020- noiembrie 2023, ce înseamnă că importurile au depășit de 127 ori exporturile. Aceeași situație se atestă și în exporturile celorlalte tipuri de carne”, subliniază expertul.

În perioada ianuarie - noiembrie 2023, Republica Moldova a importat 25.556 de tone de carne de pasăre și organe comestibile, 8.058 de tone de carne de porc, 20.026 de tone de pește congelați, carne și fileuri de pește și 15 tone carne de vită.

„În Republica Moldova, procesatorii de carne se confruntă cu o provocare semnificativă, întrucât capacitatea lor de producție nu poate fi integral acoperită de resursele interne. Abatoarele din țară operează la capacități reduse, iar sectorul zootehnic se află într-un declin pronunțat. Această conjunctură dificilă determină Republica Moldova să recurgă la importul de carne pentru a-și satisface cerințele interne. În lipsa unei producții interne suficiente, procesatorii se bazează pe surse externe pentru a suplini deficitul de carne necesar pentru industria alimentară locală. Această dependență crescută de importuri subliniază vulnerabilitatea sectorului cărnii din Republica Moldova și necesitatea unor strategii sustenabile pentru revitalizarea industriei zootehnice și a capacităților interne de procesare”, a conchis expertul.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!