Цены и Тренды

Iurie Rija: Prețul înalt la floarea soarelui nu se va menține pe termen lung

Автор: AgroExpert
Expert: Юрий Рижа
preț floarea soarelui - agroexpert.md

În Republica Moldova se observă o revigorarea a prețului la floarea- soarelui. Potrivit expertului Iurie Rija, dacă pe parcursul lunii septembrie – a doua jumătate a lunii noiembrie prețul la porțile fabricii din Bălți se menținea în jur de 6.090 lei/t TVA inclus, atunci din a doua jumătate a lunii noiembrie până în prezent prețul la floare a urcat la 7.220 lei/t TVA inclus - achitare în 30 de zile.

În regiunea Nord, prețul actual oscilează în jur de 6.500- 6.700 lei/t - achitare la încărcare. La Gurgiulești, traiderii propun 6.800- 6.900 lei/t.

„Creșterea de preț la floare a fost destul de semnificativă - de 18-20%, dar și așteptată - inițial prețul a crescut la Constanța- de la 390-400$/t în octombrie - la 440-445$/t în noiembrie. În ciuda revigorării prețului la floarea soarelui și menținerea cererii din partea procesatorilor, pe piață se simte lipsa de ofertă”, susține expertul.

Cauzele sunt legate de volume mari de semințe care sunt direcționate la export – din iulie până în noiembrie sezonul curent deja s-au exportat mai mult de 133 de mii de tone de floarea soarelui, din producția globală de 800 de mii de tone estimată pe republică. O altă cauză este reticența fermierilor în a vinde la prețul actual.

Totuși, factorii care influențează prețul la floare, și anume cotațiile la boabe și uleiul de soia, cotațiile la țiței și mai ales la uleiul de floarea-soarelui, sunt în scădere.

„Spre exemplu, uleiul de floarea-soarelui a scăzut la bursă de la 900$/t la început de decembrie - până în 880 $/t pe 13 decembrie. La Constanța, la fel, prețul la floarea soarelui a scăzut timp de o săptămână, de la 445$/t la 430$/t. Există procesatori în România care achiziționează floarea soarelui din Republica Moldova. Astfel prețul actual oferit de Prutul Galați este de 415$/t, iar de compania Expur- 425 $/t. Dacă din acest preț se scade transportul de 60$/t (traseul Nordul Moldovei - Galați), se ia în considerare rândul în vama de 9-10 zile și perfectarea actelor la export, matematic dar și logic, în opinia mea, fermierului din Moldova îi este mai relevant să vândă producția pe intern. Desigur decizia de a vinde sau nu trebuie luată independent, dar analiza asupra tendințelor cotatiilor bursiere sugerează că prețul actual înalt nu va fi susținut pe termen lung”, a conchis expertul.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!