Цены и Тренды

Iurie Rija: R. Moldova exportă făină mai ieftină și o importă mai scumpă

Автор: AgroExpert
făină import export - agroexpert.md

De la începutul lunii ianuarie până în 20 noiembrie, Republica Moldova a exportat 22.433 de tone de făină la un preț mediu de 5,32 lei/kg. Această cantitate este mai mare de 2,5 ori comparativ cu perioada similară a anului precedent, prețul în anul curent fiind însă mai mic 16,8% comparativ cu 2022 (atunci era 6,40 lei/kg). Datele se conțin într-o analiză realizată de expertul Iurie Rija.

Cel mai mare exportator de făină cu ponderea de 32,4% din total continuă să rămână compania Oleineac SRL, din Drochia, s. Mindic. Compania este urmată de Măcinătorul SRL din UTA Gagauzia, și Tanleo SRL din Transnistria.

Lista exportatorilor de făină din R. Moldova (1 ianuarie - 20 noiembrie 2023)

„Ce ține de prețurile medii de export – se observă o descreștere pronunțată - prețul din luna noiembrie este cu 27,5% mai mic comparative cu ianuarie (4,68 lei/kg contra 6,46 lei/kg). O revigorare mică de preț a avut loc în luna septembrie (până la 4,96 lei/kg) fapt determinat de încheierea unor contracte spre destinații mai nespecifice pentru R. Moldova, spre exemplu Israel”, comunică expertul.

Evoluția exporturilor de făină de grâu pe luni, în cantități și prețuri

Țara de bază în care se exportă făina din R. Moldova este România, cu o pondere de 78,8%. Exporturile au loc preponderant în orașe precum Galați, Brăila, Tecuci, Buzău, etc. Pe listă apar și destinații mai exotice pentru făina din R. Moldova, precum Congo, Tanzania, Kenya, Rwanda, Sudan. Aceste exporturi sunt operate de o compania din Transnistria, prin intermediul transportului maritim din PIL Giurgiulești.

Țări-destinații de export de făină din R. Moldova (1 ianuarie – 20 noiembrie 2023)

În ciuda creșterii cantităților exportate, importurile de făină în Republica Moldova continuă să depășească exporturile, proporția pentru perioada 1 ianuarie- 20 noiembrie 2023 fiind de 1,28 - 28.690 de tone de făină importată contra 22.433 de tone de făină exportată.

Totodată, și prețul mediu la import de făină (5,76 lei/kg) depășește cu 8,2% prețul de export (5,32 lei/kg). Situația dată continuă din 2022.

„Dacă e să privim cum evoluează prețurile medii de import și export pe luni, atunci se observă că în perioada ianuarie-martie, un kg de făină exportat valora mai mult decât cel important, ce are o explicație economic rațională, atunci din aprilie 2023 prețul la import depășește cel de export. Foarte evident este acest decalaj în luna actuală noiembrie 2023 - 6,54 lei/kg contra 4,68 lei kg, diferența fiind de 1,68 lei/kg”, punctează Iurie Rija.

Prețurile medii de export făină comparativ cu prețurile de import, pe luni

Cel mai mare importator de făină este compania Galexim Grup SRL, care înglobează 36,4% din valoarea importurilor. Compania este specializată în comercializarea produselor alimentare. Urmează Rarars-Met SRL, Vitalcomus SRL (brand Bunetto), Piglets Processing SRL, 47TH Parallel SRL (Nr 1), Forward International SRL, etc.  Cea mai mare parte a făinii este importată în saci de 1, 2, 25 kg.

„Se observă că importatorii de făină sunt în mare parte companii care comercializează produse alimentare în regim angro sau cu amănuntul, direct la consumatorul final din R. Moldova. Acest fenomen dă dovadă despre faptul că, preferințele consumatorului final din R. Moldova sunt orientate spre făină de import, dar și deja e cunoscut, că făina din regiunea Vinnitsa din Ucraina are niște proprietăți calitative mai înalte decât făina locală. Totodată, se evidențiază faptul că făina importată se aduce ambalată în saci de 1, 2, 25 kg, pe când exporturile au loc preponderent în vrac sau în saci mai mari de 50 kg. Acești factori, luați în ansamblu dau dovadă de faptul că majoritatea morilor din R. Moldova necesită modernizare, întrucât au o eficiența mai redusă, dar și capacitățile țării de fasonare a făinii au nevoie să fie mărite și diversificate, în special în direcția unor ambalaje mai  mici de 1- 2 kg, pentru ca consumatorii finali din R. Moldova să poată procura făina producătorului local în regim retail”, subliniază expertul.

Lista importatorilor de făină în R. Moldova (1 ianuarie - 20 noiembrie 2023)

Spre deosebire de prețurile la export de făină, care în 2023 au cunoscut o scădere continuă, prețurile la import, din contra, au crescut - 6,54 lei/kg (preț mediu pentru perioada 01- 20 noiembrie 2023), contra 5,88 lei/kg (preț mediu pentru luna ianuarie 2023).

Țările de unde se importă făină sunt Ucraina (88%), România (7%), Italia (3%), Rusia (2%).

Evoluția importurilor de făină de grâu pe luni, în cantități și prețuri

Țări de expediție a făinii în R. Moldova (1 ianuarie – 20 noiembrie 2023)

Iurie Rija este de părere că faptul că R. Moldova exportă făină mai ieftină și importă făină mai scumpă, denotă o comunicarea slabă sau lipsă de dialog între exportatorii și importatorii de făină.

„Este nevoie de organizat discuții deschise și transparente, în urma cărora exportatorii și importatorii pot ajunge la acorduri de prețuri echitabile și benefice pentru ambele părți,  estimarea cererii viitoare de făină pentru planificarea aprovizionării cu grâu, dar și identificarea oportunităților de îmbunătățire a eficienței în lanțul de aprovizionare. Totodată, este nevoie de investiții în capacitățile de fasonare, pentru că vânzarea făinii de către producătorii locali în vrac sau ambalaje industriale, scoate din lanț  un consumator important – cel care cumpără volume cu amănuntul”, afirmă expertul.

Totuși, Iurie Rija mai susține că un dialog eficient între exportatori și importatori poate juca un rol important în îmbunătățirea gestionării comerțului cu făină și poate contribui la beneficiile economice atât pentru industria locală, cât și pentru consumatorii finali.

„În acest sens, guvernul și organizațiile comerciale pot juca, de asemenea, un rol în facilitarea acestui dialog și în promovarea unei abordări cooperante în sectorul de import-export”, a conchis Rija.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!